Het lectoraat Biobased Resources & Energy focust op de verwaarding van (waterige) reststromen. Denk hierbij aan rioolwater, industrieel afvalwater, gras, en agrarische restproducten. Naast de productie van biobased energie door bijvoorbeeld pyrolyse en vergisting kijken we ook naar de recovery en productie van (grond)stoffen. Voorbeelden hiervan zijn de winning van nutriënten uit mest of de productie van bioplastics uit rioolwater. Bij de verwaarding van reststromen heeft het lectoraat nadrukkelijk aandacht voor milieuaspecten (LCA), maatschappelijk draagvlak en economische aspecten.

Het lectoraat Biobased Resources & Energy (lector Jappe de Best) bestaat uit docent onderzoekers met een achtergrond in de milieukunde, chemische technologie, chemie en (micro)biologie en het juridisch domein. Onze docentonderzoekers voeren praktijkgericht onderzoek uit samen met (internationale) bedrijven, onderzoeksinstellingen en studenten. Dit gebeurt meestal in de vorm van subsidie- en onderwijsprojecten.

                     STEL JE VRAAG

Welke onderzoeksthema's komen aan bod?

Het lectoraat Biobased Resources &  Energy richt zich op vier thema’s:

  • Energie: We kijken naar het ontwikkelen en het toetsen van de toepassing van vergisting en pyrolyse van agrarische reststromen. Wat werkt, wat niet? Belangrijke onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn regionale aanwezigheid van biomassa, energie-rendement, maximale benutting en cascadering.
  • Verwaarding waterige reststromen: Het gaat hier om industrieel en stedelijk afvalwater. Wij spreken echter liever over waterige reststromen. Een voorbeeld is ons onderzoek naar de kweek van eendenkroos op waterige reststromen. Uit het eendenkroos kunnen eiwitten worden gewonnen voor de productie van veevoer. We doen ook onderzoek naar de productie van bioplastics (PHA) uit rioolwater.
  • Verwaarding van agrarische reststromen: Naast het in kaart van de hoeveelheden van de verschillende agrarische reststromen kijken we ook naar de mogelijkheden voor laagwaardige toepassingen. Denk hierbij aan compostering of de extractie van eiwitten voor de productie van veevoer.
  • LCA/LCC: we onderzoeken wat de (milieu-)impact is van de verwaarding van reststromen en hoe deze impact zich verhoud tot de (milieu-)impact van op minerale olie gebaseerde producten.

Bij de invulling van deze onderzoeksthema’s hebben we als lectoraat niet alleen aandacht hebben voor de techniek maar kijken we nadrukkelijk ook naar de businesscase voor nieuwe ontwikkelingen, wettelijke aspecten en maatschappelijk draagvlak. Dit doen we graag in samenwerking met andere lectoraten binnen en buiten het techniekdomein, met studenten en met het bedrijfsleven.

Meer lezen over het lectoraat? Lees dan meer in het digitale magazine dat is gemaakt voor de lectorale rede van Jappe de Best:

Digitaal magazine: Don’t WASTE the future  

Wat biedt het lectoraat?

  • Het lectoraat Biobased Resources & Energy doet praktijkgericht onderzoek voor en met bedrijven. We betrekken hier vrijwel altijd studenten bij. Heeft u een praktijkgerichte vraag binnen één van onze onderzoeksthema’s, neem dan contact met ons op. We kijken dan samen of en hoe we de vraag kunnen oppakken en wat de mogelijkheden zijn om hiervoor subsidie te verwerven.
  • We zijn altijd geïnteresseerd in enthousiaste docenten die onderzoek willen komen doen bij ons lectoraat. We hebben hiervoor uren beschikbaar. Ben je geïnteresseerd, neem dan contact met ons op.
  • Bij de onderzoeken die het lectoraat doet proberen we zoveel mogelijk studenten te betrekken. Dit betekent dat we interessante stage- en afstudeeropdrachten hebben. De opdrachten kun je vinden op onze website.

Eiwit van Columbus
Een nieuw project voor het lectoraat Biobased Resources & Energy bij MNEXT. Het project, genaamd "Eiwit van Columbus," draagt bij aan de eiwittransitie waarin we een overstap willen maken van dierlijke naar meer plantaardige eiwitproductie. Dit project richt zich op  ligt het waardevol benutten van reststromen die ontstaan bij de teelt van eiwitrijke gewassen om zo tot een realistisch verdienmodel te komen voor de verschillende stakeholders in de keten.
Circulaire tenten voor noodhulp
Met een uitstekend netwerk onderzoekt dit project, door middel van co-creatie, de mogelijkheden voor een overzichtelijk en praktisch toepasbaar circulair afwegingskader.
Totally nuts
Totally Nuts: Circulaire biobased thermoharders van cashewnootschillen
Hoe kunnen we duurzame en economisch haalbare biobased epoxy thermoharders en composieten ontwikkelen uit cashewnotenshell residu? Die vraag staat centraal in dit onderzoek.
Biodegradatie Coatings Stahl
Stahl uit Waalwijk, wil graag overschakelen op de productie van duurzamere coatings. Naast het ontwikkelen van coatings op basis van hernieuwbare grondstoffen is er de wens om coatings te ontwikkelen die biologisch afbreekbaar zijn.
Green Hub: Informatie hub waardeketens groene reststromen
In het Green Hub project gaan een consortium van praktijkpartners samen met Avans verkennen wat de behoeften van stakeholders zijn omtrent een overkoepelend, up-to-date, en bij voorkeur ook open source platform rond groene reststroom ketens
Opzetten en uitvoeren van biodieseltesten in een kustvaarder
In dit project wordt het gebruik van biodiesel blends, in de zogenaamde H1 klasse schepen, getest. Er moeten nog een aantal belangrijke problemen worden opgelost voordat de testen kunnen beginnen.
CiBO – Circulariteit in Banden Oosterhout
Bij verschillende bedrijven in Oosterhout zijn er rubberreststromen aanwezig. Deze reststromen komen uiteindelijk bij het restafval terecht waardoor deze verbrand worden en dit is niet wenselijk. Hoe kunnen deze materialen circulair gebruikt worden? Dit project is een vervolg op het NACO (Nul afval Collectief Oosterhout) project, waarin op verschillende bedrijventerreinen binnen Oosterhout bedrijven zijn bezocht voor een inventarisatie van reststromen en benodigde grondstoffen. 
PyroCHEM: Waste2Chem Innovation Cluster
De PyroCHEM projectpartners willen de chemische industrie verduurzamen door de chemische recycling van plastic afval en de pyrolyse van andere (biomassa) reststromen te optimaliseren en op te schalen.
Membrane Technologies
Zijn membraantechnologieën toepasbaar en efficiënt voor valorisatie van verschillende reststromen? En zijn deze technologieën te integreren in bioraffinage projecten.
Flestic
Samen met Eurobottle analyseren we een aantal milieu-gerelateerde duurzaamheidsaspecten van de Oasus drinkfles.
WoW! Capitalisation
Dit project is een voortzetting van WOW!. Er wordt onderzoek gedaan naar het verbreden van de productie en toepassing van (bioplastic) PHA en biochar
Directe extrusie van biomassa met een hoog PHA gehalte
In project wordt onderzoek gedaan naar het vereenvoudigen van de verwerking van PHA (bioplastic) dat is geproduceerd door bacterien.
Powering Agrifood
Hoe moderne technologie (economisch) succesvol kan worden ingezet om toegang tot schone energie te verlenen aan boerencoöperaties en agro-industriële bedrijven wereldwijd.
Programma “Living Ecosystem”
Hoever zijn we in de transitie naar biobased materialen? In het 8-jarige programma “Living Ecosystem” bundelen Avans Hogeschool, Hogeschool Rotterdam en HZ University of Applied Sciences hun krachten op het gebied van biobased ingrediënten, circulair bouwen en biobased plastics.
Follow-up S4G
Follow-up S4G
Bedrijfsafval- of reststromen worden gekoppeld aan een passende afnemer, opwerker of hergebruiker in Zeeland, West- en Midden-Brabant.
Verduurzaming scheepstransporten Rusland - Benelux
Verduurzaming scheepstransporten Rusland – Benelux
Dit project kijkt hoe hernieuwbare brandstoffen een bijdrage kunnen leveren aan het verduurzamen van zeetransport.
Learning community biobrandstoffen
Learning Community hernieuwbare brandstoffen
Samen leren en ontwikkelen op het gebied van hernieuwbare brandstoffen
PHA accumulatie capaciteit van RWZIs
Welke RWZIs zijn geschikt voor de productie van PHA (bioplastic)
NACO – Nul Afval Collectief Oosterhout
NACO – Nul Afval Collectief Oosterhout
Collectief voor hergebruik van reststromen op bedrijventerreinen in Oosterhout
Biobased flocculanten voor waterzuivering
Biobased flocculanten voor waterzuiveringen
Ontwikkelen van biobased flocculanten, als alternatief voor op olie gebaseerde flocculanten
Building light
Haalbaarheidsstudie naar het gebruik van biochar in composieten, om de eigenscheppen te verbeteren voor toepassing in bouwmaterialen
Aardbeientray
BioADD
Onderzoek naar toepassing van biochar in biopolymeren om de eigenschappen te verbeteren
Sustainable solid biofuels
bijdragen aan een zero-waste en lage koolstofemissie productie van houtskool door de haalbaarheid en energie-efficiëntie van verschillende conversietechnologieën te evalueren.
Cashing cashew
Onderzoek naar de beste toepassingen voor de olie die wordt geproduceerd bij pyrolyse van de schillen van cashewnoten
Biomassastromen in de provincie Zuid-Holland
Inventarisatie van de meest relevante organische reststromen en de ontwikkelingen van verwerkingsmogelijkheden, om beschikbare biomassa in Zuid-Holland beter te benutten.
Biodegradeerbaarheid van biopolymeren en biocomposieten
Verhogen van kennis over biodegradeerbaarheid van biopolymeren en biocomposieten door onderzoek en experimenten
Waste Brazilie
Kansen voor compostering in Brazilië
Ontwikkelen van een actieplan voor het realiseren van een goede inzameling en behandeling van gemeentelijk organisch afval in de staat Minas Gerais in Brazilië
stadsjutters-breda
Stadsjutters Breda
Onderzoek naar bronnen van zwerfvuil in Breda en het oplossen van de zwerfvuilproblematiek vanuit deze bronnen.
Pyrolyse Proeftuin Zuid
Opzetten van een cluster in Moerdijk voor het stimuleren van onderzoek naar pyrolyse en de toepassing van de producten van pyrolyse.
Grassification
Onderzoek naar toepassingen en economisch rendabele businesscases uit maaisel van bermgras.
REFAWOOD
Het zoeken van oplossingen voor as gerelateerde operationele problemen in afvalhout gestookte bio-energie centrales door middel van de toevoeging van additieven. 
Blauwe Keten
Haalbaarheidsstudie naar de extractie van blauwe kleurstof uit algen en eiwitten uit eendenkroos
WOW!
Onderzoek naar verwaarden van waardevolle stoffen in rioolwater met focus op pyrolyse van cellulose, PHA productie uit vetzuren en biodiesel productie uit lipiden
GrasGoed
Onderzoek naar optimale waardeketens voor maaisel van wegbermen
+183
Meer projecten

Bij het gebruik van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close