Het lectoraat Biobased Resources & Energy focust op de verwaarding van (waterige) reststromen. Denk hierbij aan rioolwater, industrieel afvalwater, gras, en agrarische restproducten. Naast de productie van biobased energie door bijvoorbeeld pyrolyse en vergisting kijken we ook naar de recovery en productie van (grond)stoffen. Voorbeelden hiervan zijn de winning van nutriënten uit mest of de productie van bioplastics uit rioolwater. Bij de verwaarding van reststromen heeft het lectoraat nadrukkelijk aandacht voor milieuaspecten (LCA), maatschappelijk draagvlak en economische aspecten.
Het lectoraat Biobased Resources & Energy (lector Jappe de Best) bestaat uit docent onderzoekers met een achtergrond in de milieukunde, chemische technologie, chemie en (micro)biologie en het juridisch domein. Onze docentonderzoekers voeren praktijkgericht onderzoek uit samen met (internationale) bedrijven, onderzoeksinstellingen en studenten. Dit gebeurt meestal in de vorm van subsidie- en onderwijsprojecten.
Welke onderzoeksthema's komen aan bod?
Het lectoraat Biobased Resources & Energy richt zich op vier thema’s:
- Energie: We kijken naar het ontwikkelen en het toetsen van de toepassing van vergisting en pyrolyse van agrarische reststromen. Wat werkt, wat niet? Belangrijke onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn regionale aanwezigheid van biomassa, energie-rendement, maximale benutting en cascadering.
- Verwaarding waterige reststromen: Het gaat hier om industrieel en stedelijk afvalwater. Wij spreken echter liever over waterige reststromen. Een voorbeeld is ons onderzoek naar de kweek van eendenkroos op waterige reststromen. Uit het eendenkroos kunnen eiwitten worden gewonnen voor de productie van veevoer. We doen ook onderzoek naar de productie van bioplastics (PHA) uit rioolwater.
- Verwaarding van agrarische reststromen: Naast het in kaart van de hoeveelheden van de verschillende agrarische reststromen kijken we ook naar de mogelijkheden voor laagwaardige toepassingen. Denk hierbij aan compostering of de extractie van eiwitten voor de productie van veevoer.
- LCA/LCC: we onderzoeken wat de (milieu-)impact is van de verwaarding van reststromen en hoe deze impact zich verhoud tot de (milieu-)impact van op minerale olie gebaseerde producten.
Bij de invulling van deze onderzoeksthema’s hebben we als lectoraat niet alleen aandacht hebben voor de techniek maar kijken we nadrukkelijk ook naar de businesscase voor nieuwe ontwikkelingen, wettelijke aspecten en maatschappelijk draagvlak. Dit doen we graag in samenwerking met andere lectoraten binnen en buiten het techniekdomein, met studenten en met het bedrijfsleven.
Meer lezen over het lectoraat? Lees dan meer in het digitale magazine dat is gemaakt voor de lectorale rede van Jappe de Best:
Wat biedt het lectoraat?
- Het lectoraat Biobased Resources & Energy doet praktijkgericht onderzoek voor en met bedrijven. We betrekken hier vrijwel altijd studenten bij. Heeft u een praktijkgerichte vraag binnen één van onze onderzoeksthema’s, neem dan contact met ons op. We kijken dan samen of en hoe we de vraag kunnen oppakken en wat de mogelijkheden zijn om hiervoor subsidie te verwerven.
- We zijn altijd geïnteresseerd in enthousiaste docenten die onderzoek willen komen doen bij ons lectoraat. We hebben hiervoor uren beschikbaar. Ben je geïnteresseerd, neem dan contact met ons op.
- Bij de onderzoeken die het lectoraat doet proberen we zoveel mogelijk studenten te betrekken. Dit betekent dat we interessante stage- en afstudeeropdrachten hebben. De opdrachten kun je vinden op onze website.