Het lectoraat Mariene Biobased Chemie (MBBC) richt zich op het zoeken, isoleren, identificeren en valoriseren van chemische verbindingen uit mariene omgevingen. Hoewel oceanen en zeeën meer dan 70% van het aardoppervlak beslaan, is een overvloed aan mariene organismen nog niet onderzocht.
De MBBC-groep bestaat uit docenten/onderzoekers met een brede en diepe onderzoeksachtergrond in Life Sciences, Biotechnology en (Analytical) Chemistry. De onderzoeksgroep is gevestigd in Vlissingen, aan de HZ University of Applied Sciences, en beschikt over een aangewezen laboratorium en apparatuur om onderzoek mogelijk te maken. Dit praktijkgericht onderzoek gebeurt in samenwerking met (internationale) bedrijven, onderzoeksinstituten en studenten. Voor meer informatie kun je terecht bij Tanja Moerdijk.
Bioprospectie
Sommige van deze mariene organismen kunnen biologisch actieve verbindingen met grote waarde produceren. Het zoeken naar deze bioactieve stoffen wordt biosprospectie genoemd en voor mariene bioprospectie worden dan ook systematisch gecategoriseerde analyses uitgevoerd van verzamelde monsters uit het zeeleven, om zo te evalueren of deze monsters commercieel levensvatbare producten bevatten.
De mogelijkheden voor mariene biosprospectie zijn nog steeds onontgonnen gebied en deze onderzoeksgroep wil daarom verbindingen uit deze mariene milieus benutten voor de Biobased Economy. Zeeland is van oudsher een regio die nauw verbonden is met de zee, wat het een interessante regio maakt om te ontwikkelen met betrekking tot de mariene biobased industrie. Deze onderzoeksgroep kan een belangrijke facilitator zijn in dit proces.