Vurenhout word verkregen van de Picea abies (L.) in het Nederlands ook wel de fijnspar genaamd. De boom groeit een naaldhoutsoort die tot gemiddeld 35 meter groeit en relatief snel groeit. De jonge bomen worden ook als kerstbomen gebruikt in Nederland. Vurenhout is het goedkoopste en makkelijkst verkrijgbare hout voor bouwers en klussers in Nederland. Vandaar dat Vuren ook een goed alternatief biedt voor niet biobased materialen, ook voor de gewone klusser.
Vuren is laag duurzaam (duurzaamheidklasse 4) en gevoelig voor blauwschimmel, vervuring, houtrot en aantasting door insecten, vooral de huisboktor. Vandaar dat het behandelen van dit hout voor toepassingen buiten of in vochtige ruimte noodzakelijk is om de levensduur te verlengen.
Vurenhout kent een grote hoeveelheid aan toepassingen. Vanwege de wisselende kwaliteit van Vurenhout wordt de toepassing vaak afgestemd op de kwaliteitsgraad. Vurenhout wordt in de bouw gebruikt als voor bijvoorbeeld dragende constructies, kozijnen en binnen- en buitenbetimmeringen. Buiten de bouw wordt Vuren vanwege de prijs ook vaak gebruikt als kist-, pallet- of andere verpakkingsmaterialen. Daarnaast is Vurenhout een belangrijk onderdeel voor de productie van krantenpapier.
In de biobased bezinningsruimte bij Avans Hogeschool in Den Bosch is Vurenhout veelvuldig toegepast als het constructieve skelet, voor de opbouw van wanden en als gevel- en dakafwerking.
Bekijk rechts de video over bouwen met hout. Deze video is onderdeel van de online cursus Biobased Building.