Op dit moment wordt er in Bergen op Zoom een nieuwe laboratorium ruimte ingericht voor Centre of Expertise Biobased Economy. Hier gaan met name de lectoraten Biobased Building Blocks & Products en Biobased Building aan de slag. Vanwege de hoge bezetting van de Avans laboratoria door de COVID-19 maatregelen, kwam een steeds sterkere noodzaak voor eigen laboratorium ruimte. En dat zijn de voormalige onderzoekslaboratoria van Cosun geworden, tegenwoordig het Delta Agrifood Business (DAB) genoemd. Hier wordt door verschillende bedrijven, start-ups en onderwijsinstellingen onderzoek gedaan naar duurzame oplossingen op het gebied van energie, de eiwittransitie, en hernieuwbare materialen.

Als het lab dan echt klaar is, wat gaan we daar terug zien qua onderzoek? John van de Moosdijk, onderzoeker bij het lectoraat Biobased Bouwen vertelt: “In eerste instantie gaan we vooral onderzoek doen gericht op het verbeteren van verschillende mycelium materialen. Mycelium is de wetenschappelijke benaming voor het “wortelsysteem” van schimmels. Deze sterke vezels zijn geschikt voor het maken van allerlei duurzame producten, van kunstleer tot spaanplaat, en van isolatiemateriaal tot wijnverpakkingen. Op verschillende vlakken zijn er echter nog verbeteringen mogelijk, en het onderzoek op het DAB-lab zal zich richten op chemische aanpassingen aan de materialen om dit te bereiken.” Een voorbeeld project dat onder andere in het DAB lab uitgevoerd gaan worden is Growing Leather. In dit project bundelen 2 MKB-bedrijven hun krachten met Avans Hogeschool om veganistisch leer te ontwikkelen van mycelium. Het lab wordt komende tijd verder ingericht om het geschikt te maken voor chemisch onderzoek, zowel voor kleine moleculen, als voor onderzoek op grotere schaal naar composieten.

Meer weten over het DAB lab en de projecten? Neem dan contact op met John van de Moosdijk.

Bij het gebruik van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close