Een lastig recyclebaar materiaalsoort zijn ‘thermoset’ composieten. Anders dan een ‘thermoplast’ kan een thermoset niet smelten en vervolgens tot een nieuwe vorm gegoten worden.
Een van de methodes om dit soort materialen alsnog te recyclen, is om deze te vermalen en als vulstof te gebruiken in een nieuw composiet. Echter, hierdoor veranderen de eigenschappen van het materiaal, waardoor het vraagt om een andere toepassing. Eén van de onderzochte toepassingen is de behuizing van een stopcontact van het gerecyclede composiet.
De stopcontacten krijgen een keramisch uiterlijk. Misschien dat je zelfs de associatie krijgt met bakeliet. Door het productieproces van dit type composiet kan je ontwerpen met grote vormvrijheid. Met het juiste ontwerp kan je producten ontwikkelen die qua vormgeving en vormvrijheid niet onderdoen van een spuitgietproduct.
Het ontwerp van dit specifieke stopcontact is opgebouwd uit driehoeken die precies in elkaar passen. Samen met de binnenkant van de behuizing, laat dit product zien welke vormvrijheid er mogelijk is; dubbel gekromde oppervlaktes, scherpe hoeken en smalle ribben zijn allemaal mogelijk.
Deze voorbeeldtoepassing is onderdeel van het project ‘Structural Health in Biobased Constructions’.
Voor meer informatie over dit materiaal/product, neem contact op met Lennart Zoeter.
Foto door: NPSP