Afgelopen week is in Journal of Experimental Marine Biology and Ecology gepubliceerd dat mossellarven zich minder vestigen als er ook zeesterren aanwezig zijn. Dit onderzoek is uitgevoerd door CoE BBE lector Marine Biobased Specialties, Dorien Derksen, in samenwerking met NIOZ.
Mossellarven pikken signaalstoffen op die wel voorkomen in een omgeving met zeesterren en niet in een omgeving zonder zeesterren. Daarmee bepaalt de mossel direct of deze zich vestigt. Kennis hierover kan worden gebruikt om ervoor te zorgen dat mosselen juist wel of juist niet op bepaalde plekken groeien, maar wat of welke toepassing maakt het onderzoek aantrekkelijk voor het lectoraat? Derksen: “Voor scheepsrompen wordt bijvoorbeeld ‘antifouling’ coating gebruikt – een verf of smeermiddel dat aangroei van bijvoorbeeld mosselen tegengaat. Deze antifouling bevat synthetisch stoffen die slecht zijn voor het aquatisch milieu.”
“In verder onderzoek willen we bepalen of natuurlijke signaalstoffen ingezet kunnen worden als antifouling en daarmee in de toekomst hopelijk een biobased alternatief kunnen bieden”, aldus Derksen. “Hiervoor moet nog veel extra uitgezocht worden over de biochemische werking van deze stoffen. Dat willen we doen met onderzoekers, studenten en het werkveld”.