De druk op het elektriciteitsnet in de regio de Kempen neemt toe. Vooral bedrijven op bedrijventerrein Meerheide in Eersel merken daar dagelijks de gevolgen van: op piekmomenten is er voor de één te veel stroom, voor de ander juist te weinig. Dat belemmert groei en innovatie.
Om daar iets aan te doen, slaan vijf bedrijven de handen ineen. Samen met de gemeente Eersel, het Kempisch Ondernemers Platform (KOP) en partners als de Energy Federation Brabant werken ze aan Energiehub Meerheide. Ook studenten en onderzoekers van MNEXT zijn actief betrokken. Zij leveren waardevolle inzichten en innovatieve oplossingen voor deze regionale uitdaging.
Zo ontwierp een student werktuigbouwkunde een slim laadmodel voor elektrische auto’s. Een communicatiestudent onderzocht hoe deelnemende bedrijven goed geïnformeerd en betrokken blijven bij een energiehub. Een Communication & Multimedia werkt op dit moment aan een visulisatie van energiehubs, speciaal voor mensen zonder technische achtergrond en een student Technische Bedrijfskunde is bezig om de voorwaarden in kaart te brengen voor het opzetten van een energy service provider.
Slim verdelen en duurzaam opwekken
Het idee achter de energiehub is simpel: energie slim opslaan, delen en duurzaam opwekken. Door beter samen te werken en gebruik te maken van elkaars ruimte, kunnen bedrijven hun stroomverbruik beter op elkaar afstemmen. Zo ontstaat er ruimte om te groeien, zonder het net extra te belasten.
“Als je elkaars ruimte benut, maak je groei mogelijk,” zegt Dick van de Ven van Vencomatic Group, een van de deelnemende bedrijven op Meerheide.”
Meten is weten
Om een goed beeld te krijgen van het energieverbruik, worden metingen uitgevoerd bij de deelnemende bedrijven. Die brengen piekmomenten in kaart. Op basis daarvan kunnen bedrijven hun verbruik onderling afstemmen met behulp van zonnepanelen, batterijen en laadpalen. De bestaande infrastructuur van Enexis wordt daarbij zoveel mogelijk benut.
Gemeente investeert mee
De gemeente Eersel ondersteunt het project in de eerste fase met een bijdrage van 30.000 euro. Ook in de volgende fase is extra financiering mogelijk. Bedrijven investeren zelf mee.
“Dit initiatief is een mooi voorbeeld van hoe ondernemers samen verantwoordelijkheid nemen,” zegt Jan Rietdijk van het KOP. “Het helpt bedrijven om door te gaan met hun plannen en zorgt dat de regio klaar is voor de toekomst.”
Uitrol naar andere bedrijventerreinen
De aanpak is uniek in de Kempen, maar als het aan de initiatiefnemers ligt niet voor lang. Er wordt al gewerkt aan vergelijkbare energiehubs in Bergeijk. Daarnaast wordt er gewerkt aan energiehubs in Bladel, Valkenswaard en Reusel-De Mierden. Ook is hier MNEXT bij betrokken in het project Kempen Energie Hub.
Wil je meer weten over dit project, neem dan contact op met docent-onderzoeker Mertijn Weeda
Dit project wordt mede gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) via het Operationeel Programma Zuid-Nederland (OPZUID)

