Wat doet Royal Cosun?
Royal Cosun is een internationale agrarische coöperatie die komend jaar 125 jaar bestaat en in handen is van zo’n 8.100 telers van suikerbieten. Bij Cosun werken ze aan plant-based oplossingen die positief bijdragen aan een goed leven, met oog voor duurzaamheid en het klimaat. Agrarische gewassen zijn voor hen de basis van een duurzame toekomst voor komende generaties. Samen met telers, toeleveranciers en afnemers maken ze de kracht van planten voor iedereen toegankelijk. Zo voegen zij waarde toe aan de keten. Cosun telt meer dan 4.550 medewerkers. Ze werken samen met toeleveranciers en telers in Europa, Azië en Noord-Amerika. De businessgroepen Aviko, Cosun Beet Company, Cosun Biobased Products, Duynie Group, Sensus en SVZ zijn onderdeel van Cosun. Gezamenlijk realiseerden ze in 2022 een jaaromzet van ruim 3,0 miljard euro.
Alles onder één dak, innovatieve samenwerking in de hele keten
Cosun Innovation Center heeft de ruimte en de apparatuur om alle stappen in het onderzoeksproces te faciliteren. Zo kunnen zij in de gehele keten innovaties toepassen. Van onderzoek op het gebied van de teelt van gewassen, applicatieonderzoek en sensorische testen van nieuwe producten, tot opschaling in de pilotlocatie en procesoptimalisaties van de productieomgeving. Het Cosun Innovation Center is een plek waar startups, scale-ups en studenten van verschillende niveaus op een innovatieve manier samenwerken aan een plantaardige toekomst.
Het Cosun Innovation Center beschikt over diverse laboratoria (analyse, productontwikkeling, microbiologie en non-food), een compleet uitgeruste ruimte voor sensorisch onderzoek, twaalf vergaderruimtes en een inpandige proeffabriek. Bekijk hier de Cosun Drone tour om er een beeld bij te krijgen.
Sensorisch laboratorium
Voor deze rondleiding was er door de verschillende werkgroepen van Living Ecosystem gevraagd om meer te weten te komen of het sensorisch lab. Bij Cosun wordt sensorisch onderzoek als een aparte competentie beschouwd en onder andere ingezet bij productontwikkeling, procesoptimalisatie en kwaliteitscontrole, maar wat is sensorisch onderzoek nou eigenlijk? Bij sensorisch onderzoek worden de eigenschappen van een product in kaart gebracht door het product door getrainde panelleden of consumenten te laten zien, ruiken en proeven. De sensorische eigenschappen van een product spelen een belangrijke rol in het succes van het product in de markt. Zeker in de huidige samenleving waarin vele soorten levensmiddelen te koop zijn, is het uitvoeren van een gedegen sensorisch onderzoek essentieel. Hierbij is het van belang om vooraf de testen goed op te zetten. Het is de totale beleving van de combinatie van verschillende zintuigen.
Panels
Cosun kent diverse panels. Van basispanels tot expertpanels. De basispanels worden vaak ingezet voor eenvoudige proeven, bijvoorbeeld om na te gaan of het product voldoet aan de afgesproken kwaliteitsaspecten als zoet, zuur, bitter, zout, maar bijvoorbeeld ook de juiste kleur. Bij twijfel wordt een beter getraind panel om advies gevraagd. Expertpanels worden bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van nieuwe producten ingezet. De omvang van de panels varieert van zeven tot 60 mensen, ook weer afhankelijk van de ervaring van het panel, het doel en belang van het onderzoek. De panels worden onder andere ingevuld door medewerkers van Cosun. Dit is een mix van verschillende disciplines, dus van onderzoekers tot medewerkers die normaliter op kantoor werken.
De kwaliteit van de panels wordt gevalideerd via verschiltesten met monsters met bekende waarden. De testen worden “blind” opgesteld. De testers weten dus niet welk sample ze aan het testen zijn, niet van hunzelf maar ook niet van de collega naast zich. De uiteindelijk verzamelde data wordt met specifieke software uitgewerkt in een rapportage. Overigens moeten zowel de individuele leden als het panel als geheel worden gevalideerd.
‘In de komende periode kijken we hoe we vanuit SPRONG Living Ecosystem de samenwerking aan kunnen gaan. Tijdens dit werkbezoek hebben we kennis gemaakt met elkaar en leuk om zo een ‘kijkje in de keuken’ te krijgen. Goed dat we nu een mooi beeld hebben van het Cosun Innovation Center. Dit is voor de activiteiten en faciliteiten in de regio een goede toevoeging om binnen SPRONG mee te nemen.’ vertelt Eric Mattheussens, onderzoeker biobased products bij MNEXT en onderdeel van SPRONG Living Ecosystem.
Het laatste nieuws
09-12-2024