MNEXT helpt ondernemers, bedrijven en overheden op verschillende manieren om te innoveren op verschillende deelgebieden in de materialen- en energietransitie. Zo bieden wij ondersteuning bij het zoeken van bijvoorbeeld kennis, talenten, financiering en faciliteiten, zowel binnen als buiten de regio Zuid-West Nederland.

Als centrale speler in de regio werken we hiervoor samen met Nederlandse hogescholen en universiteiten, diverse buitenlandse partners, regionale partijen zoals REWIN, Impuls of Starterslift, maar inmiddels ook met niet minder dan 210 grote en kleine bedrijven.

Wat doen we voor ondernemers?

Ondernemers gebruiken MNEXT als ingang naar technische innovaties in de materialen- en energietransitie. Veel kennis en expertise hebben wij zelf in huis en wanneer dat in een specifiek geval niet het geval is dan kunnen wij doorverwijzen binnen één van de vele netwerken waar we onderdeel van zijn. Concreet bieden wij:

  • Kennis en talenten in de vorm van de studenten en docenten van aangesloten opleidingen van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences (technische analyses, procesontwerp, productontwerp, commerciële en juridische analyses),
  • Toegang tot faciliteiten voor laboratoriumonderzoek voor onderzoek in materialen en energie,
  • Toegang tot verschillende werkplaatsen, labs en applicatiecentra die wij in eigen beheer hebben, zoals: het Biopolymeer Applicatiecentrum, Smart Energy and Delivery Lab, Mycelium Lab en Biobased Lab,
  • Directe kennisdeling voor bedrijven door het organiseren van Green Meetings, bijeenkomsten rond onze focusthema’s,
  • Hulp voor toegang tot hbo-onderzoeksfondsen, subsidies en regionale innovatievouchers om innovatief onderzoek uit te kunnen voeren,
  • Aanbod van cursussen voor professionals, zoals masterclasses en online cursussen (MOOC’s)
  • Voor opdrachtgevers van circulaire nieuwbouwprojecten hebben we een tweetal calculatoren ontwikkeld om de waarde van remontabel bouwen te berekenen.

Wil je aan de slag met jouw ambities in de materialen- en energietransitie? Of heb je vragen naar aanleiding van bovenstaande?

Stel je vraag

03 oktober 2024
Biomassa reststromen in Zuid-Holland 4 jaar later opnieuw in kaart gebracht
Voor het realiseren van een circulaire samenleving is het effectief benutten van biomassa reststromen een logische stap. Inzicht in waar en wanneer deze reststromen vrijkomen en wat de beste verwerkingsmogelijkheden voor deze stromen zijn, is daarom van groot belang. In 2020 bracht de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, in samenwerking met MNEXT, de reststromen in de provincie in kaart. Vier jaar later heeft Robin de Roo, afstudeerster bij MNEXT, een actuele inventarisatie uitgevoerd.
02 oktober 2024
‘Ik werk graag mee aan een duurzame toekomst’
Sandra Corderí Gándara is vanuit MNEXT betrokken bij het BIO-CAPPP project, in het Verf & Inkt Magazine vertelt ze hierover: "Net als producenten van onder meer kunststoffen, isolatieschuimen en textiel gebruiken ook verf- en lijmfabrikanten aromatische chemicaliën. Dat doen ze om hun producten kwalitatief hoogwaardiger te maken. Zo zorgen die aromaten voor eigenschappen als hechtkracht en glans. Maar ook voor kras- en UV-bestendigheid. Wereldwijd gaat dat jaarlijks om zo’n 122 ton. En al die aromaten worden gemaakt uit fossiele grondstoffen. Dat dat milieubelasting tot gevolg heeft, spreekt voor zich."
26 september 2024
Grootste onderzoeksproject naar waterstofproductietechnologie gaat van start
Met 58 partners, een subsidie van ruim € 34,5 miljoen en een totaal budget van ruim € 50 miljoen is het nieuwe HyPRO project van GroenvermogenNL het grootste R&D-project naar groene waterstof in Nederland tot nu toe. Dit R&D-project werd deze week gehonoreerd door NWO. MNEXT gaat samen met het consortium onderzoek doen naar een duurzamere productie van waterstof door elektrolyse- & plasma technologie te verbeteren: “het hart van de waterstofrevolutie.”
CASCO
Twaalf partners zetten samen hun schouders onder het Europese grensoverschrijdende Interreg CASCO-project, gefinancierd door de EU. Het doel is de uitbouw van een ecosysteem van biobased materialen in de bouw.  CASCO staat voor CArbon Sink COnstruction en wil de enorme ecologische voetafdruk van de Europese bouwsector verlichten. In de huidige ‘Europese richtlijn energieprestatie gebouwen’ (EPBD) ligt de nadruk op de reductie van operationele CO2-uitstoot van gebouwen.
FermiChem
Noord-Brabant is met ruim 850 chemische bedrijven en 25.000 gerelateerde werkplekken de grootste chemische locatie in Nederland. Ondanks het economische succes is het duidelijk dat de chemische industrie ook bijdraagt aan klimaatverandering en milieuvervuiling. Hoog tijd om over te stappen van fossiele chemie naar een duurzamere vorm: groene chemie. Maar is de regionale arbeidsmarkt hier klaar voor?
Brabant Leert TransitieHubs Energie
Het project Brabant Leert Transitiehubs Energie zet zich om de tekorten aan arbeidskrachten en vaardigheden rondom de energietransitie in Noord-Brabant aan te pakken. In het kader van het ontwikkelen van een allesomvattende aanpak voor Leven Lang Ontwikkelen (LLO) in Brabant, bundelen verschillende ambitieuze mbo- en hbo-instellingen, universiteiten en bedrijven hun krachten als projectpartners. Avans Hogeschool neemt de komende 2 jaar de rol van penvoerder op zich.
jtf-green-egch
Green EGCh
Een campus met high tech apparatuur, specifiek afgestemd op groene chemie, waar iedereen kan onderzoeken, werken, leren en ervaren. Een Learning Community waar stakeholders uit de regio West-Brabant kennis over de transitie naar groene chemie komen brengen en halen. Een strategische onderzoeksagenda die is afgestemd tussen mbo, hbo én de omgeving. Flexibel opleidingsaanbod voor scholieren, studenten, maar ook voor werkenden en zij-instromers. Dat wil JTF Green EGCh de komende jaren te realiseren.
Eiwit van Columbus
Een nieuw project voor het lectoraat Biobased Resources & Energy bij MNEXT. Het project, genaamd "Eiwit van Columbus," draagt bij aan de eiwittransitie waarin we een overstap willen maken van dierlijke naar meer plantaardige eiwitproductie. Dit project richt zich op  ligt het waardevol benutten van reststromen die ontstaan bij de teelt van eiwitrijke gewassen om zo tot een realistisch verdienmodel te komen voor de verschillende stakeholders in de keten.
Energie(k) Onderwijs
Energie(k) Onderwijs is een grensregio project dat jongeren en volwassenen gaat werven, opleiden, omscholen en bijscholen voor beroepen om de energietransitie mogelijk te maken. Meer en vakbekwaam (energie)technisch personeel op alle opleidingsniveaus is steeds meer een knelpunt aan het worden. Het type personeel dat nodig is, zal de komende jaren ook sterk veranderen. Er is behoefte aan verbreding van skills en het aanleren van digitale competenties. Het project Energie(k) Onderwijs draagt daar een steentje aan bij.
BIO-CAPPP
Ontwikkeling van bio-aromaten - duurzame, chemische bouwstenen - en toepassingen in producten voor onder andere de bouw- en textielsector. Het gebruik van deze bio-aromaten maakt de producten niet alleen duurzamer, maar geeft ze ook premium eigenschappen. Op deze manier draagt BIO-CAPPP bij aan de overgang naar een circulaire economie.
GESCHIKT: energietransitie op bedrijventerreinen
Nog lang niet elk bedrijfsgebouw is even ‘GESCHIKT’ voor de energietransitie. Dit zorgt ervoor dat de energietransitie op bedrijventerreinen te langzaam verloopt. Hoe kunnen we de energietransitie op bedrijventerreinen dus versnellen. Die vraag staat centraal in dit project.
Snel Hernieuwbare Materialen: de volgende stap in duurzaam bouwen
In dit project onderzoeken we hoe de door de praktijk benodigde informatie van SHM op een betrouwbare en gebruiksvriendelijke manier kunnen aanbieden zodat deze materialen meer toegepast.
Mycelium on Board
In the project Mycelium on Board, mycelium composites are developed as a formaldehyde-free, fully natural and biodegradable material with high potential to substitute these hazardous materials.
From orange waste to a green future
In this project we are working together with PeelPioneers to find a economically feasible businesscase for orange peel extract waste.
Blueprint of fungal genomes
Het doel van dit proefproject is het testen en aanpassen van het prototype van de draagbare sequencing (Oxford Nanopore Tech MinION®) met de TPB-schimmelproductiestammen.
BioGov.net
BioGov.net is a three-year project funded by the Horizon Europe programme, composed by 10 experienced partners that will operationalise the project’s activities in 8 EU countries.
Water-resistant mycelium composites
Binnen het project Water-resistant Mycelium Composites gaan we kijken of we deacetylering-techniek ook kunnen toepassen op mycelium composieten, en testen of deze het gewenste effect hebben.
Demowand Biobased Gevelbekleding
Het lectoraat laat met deze demowand zien wat de mogelijkheden zijn van duurzame gevelbekleding.
Sustainable Particle Board
Van de houtige vezels van de kokospalm kunnen producten gemaakt worden, maar de vezels eindigen nog vaak als afval. In dit project proberen we spaanplaat te maken van deze vezels.
Circulaire tenten voor noodhulp
Met een uitstekend netwerk onderzoekt dit project, door middel van co-creatie, de mogelijkheden voor een overzichtelijk en praktisch toepasbaar circulair afwegingskader.
FACET
Het Interreg 2 Zeeën project FACET wil ondernemers in de toeristische sector stimuleren circulaire oplossingen toe te passen binnen hun bedrijf, zodat er nieuwe duurzame verdienmodellen ontstaan.
Totally nuts
Totally Nuts: Circulaire biobased thermoharders van cashewnootschillen
Hoe kunnen we duurzame en economisch haalbare biobased epoxy thermoharders en composieten ontwikkelen uit cashewnotenshell residu? Die vraag staat centraal in dit onderzoek.
Biodegradatie Coatings Stahl
Stahl uit Waalwijk, wil graag overschakelen op de productie van duurzamere coatings. Naast het ontwikkelen van coatings op basis van hernieuwbare grondstoffen is er de wens om coatings te ontwikkelen die biologisch afbreekbaar zijn.
Green Hub: Informatie hub waardeketens groene reststromen
In het Green Hub project gaan een consortium van praktijkpartners samen met Avans verkennen wat de behoeften van stakeholders zijn omtrent een overkoepelend, up-to-date, en bij voorkeur ook open source platform rond groene reststroom ketens
Versnelling van natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
De verstedelijking is een belangrijke oorzaak voor klimaatverandering, afname van biodiversiteit en de uitstoot van broeikasgassen. Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling kan dit tegengaan, maar vindt nog op te kleine schaal plaats om echt impact te hebben.
Reflow
Het project is oorspronkelijk opgezet door Reflow om 3D-printfilament te maken, dat een beetje groener is dan de meeste plastic filamenten die op de markt verkrijgbaar zijn. Zowel figuurlijk als letterlijk. Het plastic dat gebruikt word is afkomstig van gebruikte visnetten.
Biobased Insulation – Lifespan Determination (BILD)
De levensduur van een nieuw biobased isolatiemateriaal is een belangrijke eigenschap. Desalniettemin is er geen gedefinieerde en gestandaardiseerde methode om de verwachte levensduur van een biobased isolatiemateriaal te bepalen.
Opzetten en uitvoeren van biodieseltesten in een kustvaarder
In dit project wordt het gebruik van biodiesel blends, in de zogenaamde H1 klasse schepen, getest. Er moeten nog een aantal belangrijke problemen worden opgelost voordat de testen kunnen beginnen.
Mythic
In Mythic ontwikkelen we het best beschikbare mycelium biocomposiet te ontwikkelen dat kan worden gebruikt als circulair, biologisch afbreekbaar isolatiemateriaal voor de bouwsector.
CiBO – Circulariteit in Banden Oosterhout
Bij verschillende bedrijven in Oosterhout zijn er rubberreststromen aanwezig. Deze reststromen komen uiteindelijk bij het restafval terecht waardoor deze verbrand worden en dit is niet wenselijk. Hoe kunnen deze materialen circulair gebruikt worden? Dit project is een vervolg op het NACO (Nul afval Collectief Oosterhout) project, waarin op verschillende bedrijventerreinen binnen Oosterhout bedrijven zijn bezocht voor een inventarisatie van reststromen en benodigde grondstoffen. 
PyroCHEM: Waste2Chem Innovation Cluster
De PyroCHEM projectpartners willen de chemische industrie verduurzamen door de chemische recycling van plastic afval en de pyrolyse van andere (biomassa) reststromen te optimaliseren en op te schalen.
Membrane Technologies
Zijn membraantechnologieën toepasbaar en efficiënt voor valorisatie van verschillende reststromen? En zijn deze technologieën te integreren in bioraffinage projecten.
Biobased Bezinningsruimte
Binnen de Avans AB&I minor ‘CO2-negatief ontwerpen’ hebben de 39 deelnemende studenten van meerdere opleidingen in september 2021 een biobased bezinningsruimte gebouwd op het terrein van Avans in Den Bosch.
Flestic
Samen met Eurobottle analyseren we een aantal milieu-gerelateerde duurzaamheidsaspecten van de Oasus drinkfles.
WoW! Capitalisation
Dit project is een voortzetting van WOW!. Er wordt onderzoek gedaan naar het verbreden van de productie en toepassing van (bioplastic) PHA en biochar
Directe extrusie van biomassa met een hoog PHA gehalte
In project wordt onderzoek gedaan naar het vereenvoudigen van de verwerking van PHA (bioplastic) dat is geproduceerd door bacterien.
Biobased Disposable Gloves
Medisch afval wordt afgevoerd in kunststof verpakkingen en naar een speciale verbrandingsoven gebracht, waar het verplicht met verpakking en al wordt verbrand. Kan dit niet anders?
Powering Agrifood
Hoe moderne technologie (economisch) succesvol kan worden ingezet om toegang tot schone energie te verlenen aan boerencoöperaties en agro-industriële bedrijven wereldwijd.
Programma “Living Ecosystem”
Hoever zijn we in de transitie naar biobased materialen? In het 8-jarige programma “Living Ecosystem” bundelen Avans Hogeschool, Hogeschool Rotterdam en HZ University of Applied Sciences hun krachten op het gebied van biobased ingrediënten, circulair bouwen en biobased plastics.
Fungal Colourants
In het project Fungal Colourants dat onlangs startte worden de mogelijkheden van biobased kleuren uit schimmels onderzocht.
Lerend Netwerk Biobouwers
Lerend Netwerk Biobouwers zet zich in voor de ontwikkeling van een innovatieve, praktijkgerichte onderwijsmethode voor de bouwsector.
Orange in the Sea
Orange in the Sea
De textielindustrie kan en moet schoner. De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor recycling, een mooie start maar de partners van het project ‘Orange in the Sea’ geloven vooral in lokale productie en het gebruik van het totale product.
Kleuren Applicatie Centrum
Kleuren Applicatie Centrum
Kleurstoffen voor non-food toepassingen hebben een fossiele oorsprong. Daarnaast is de productie en verwerking een belasting op het milieu. Bedrijven willen hun producten groener en duurzamer maken, maar missen de kennis, apparatuur of tijd om biobased kleurstoffen te ontwikkelen en te testen in toepassingen. Hier biedt het Kleuren Applicatie Centrum (KLAC) uitkomst.
Follow-up S4G
Follow-up S4G
Bedrijfsafval- of reststromen worden gekoppeld aan een passende afnemer, opwerker of hergebruiker in Zeeland, West- en Midden-Brabant.
Making disposables disposable
Making disposables disposable
Bionative Industries is een start-up opgericht in 2018 met als visie plastic wegwerp producten te vervangen door 100% bio-based en 100% bio-afbreekbare producten.
Verduurzaming scheepstransporten Rusland - Benelux
Verduurzaming scheepstransporten Rusland – Benelux
Dit project kijkt hoe hernieuwbare brandstoffen een bijdrage kunnen leveren aan het verduurzamen van zeetransport.
Aahminozuren!
Aahminozuren!
Aminozuren kun je zien als de bouwstenen van proteïnen, de eiwitten in je lichaam die een grote rol spelen bij vrijwel alle biologische processen.
Zircular Zeewiervoer
Zircular Zeewiervoer
Duurzame productie- en consumptiepatronen is een van de aandachtsgebieden en ook voor Nederland van nationaal en regionaal belang. In dit kader wordt onderzocht hoe de eiwitproductie- en consumptieketen efficiënter en duurzamer gemaakt kan worden.
Extractie van pectines uit uienschillen
Extractie van pectines uit uienschillen
Bij de verwerking van uien ontstaan grote volumes aan droge uienschillen (vellen van buitenste rokken), een agro-reststroom die oploopt tot 30 Kton per jaar. In de praktijk worden uienschillen laagwaardig benut, of betaalt de producent afvoerkosten. Uienschillen bevatten echter meerdere waardevolle componenten (o.a. pectine, eiwitten en quercetine).
Growing Leather
Growing Leather
Het groeiende bewustzijn van consumenten van het toenemende probleem met de vee- en vleesproductie als gevolg van de hoge stikstofemissies en de daarmee samenhangende impact op klimaatverandering stimuleert de consumptie van plantaardige vegetarische alternatieven.
Learning community biobrandstoffen
Learning Community hernieuwbare brandstoffen
Samen leren en ontwikkelen op het gebied van hernieuwbare brandstoffen
PHA accumulatie capaciteit van RWZIs
Welke RWZIs zijn geschikt voor de productie van PHA (bioplastic)
NACO – Nul Afval Collectief Oosterhout
NACO – Nul Afval Collectief Oosterhout
Collectief voor hergebruik van reststromen op bedrijventerreinen in Oosterhout
Bio Iso
Bio-Iso (RAAK-mkb)
De huidige focus op energiesparing leidt echter steeds vaker tot een onprettig binnenklimaat en zelfs tot ongezonde gebouwen.
snel hernieuwbare materialen
Ontwerpen met snel hernieuwbare materialen
SHM (snel hernieuwbare materialen) komen voort uit de natuur. Tijdens hun groei halen zij CO₂ uit de lucht.  
Biologische afbreekbaarheid biohars
Biologische afbreekbaarheid biohars
Dit project onderzoekt hoe je met, vanuit een grote computerdatabase speciaal geselecteerde, schimmels een aantal thermohardende bioharsen kunt afbreken.
Biobased gadgets
Biobased gadgets
Het Bredase bedrijf Craze is een grote speler in loyaliteitsprogramma’s en in samenwerking met het Biopolymeer Applicatie Centrum (BAC) gaat zij voor een grootschalige duurzaamheidsslag op het gebied van grondstoffengebruik. Het toverwoord? Biopolymeren.
Biobased schuim
Biobased schuim
Er is grote interesse om het schuimend vermogen van biopolymeren te onderzoeken. Niet alleen is schuim geïsoleerde lucht en daarmee een erg goed isolatiemateriaal, maar met schuim krijg je ook een groot oppervlak en dat kan de afbreekbaarheid ten goede komen.
Biobased flocculanten voor waterzuivering
Biobased flocculanten voor waterzuiveringen
Ontwikkelen van biobased flocculanten, als alternatief voor op olie gebaseerde flocculanten
Viberscrete
Viberscrete – biobased beton
Hoewel biobased beton goede thermische en akoestische isolatie eigenschappen heeft en een positieve milieu impact, kleven er ook een aantal nadelen aan ‘biobeton’. In dit project gaan Vibers en Avans op zoek naar de meest optimale samenstelling van biobeton op basis van olifantsgras.
mooc-biobased-energy-banner
Innovatie Traineeships
Met steun van Regieorgaan SIA ontwikkelt Avans Hogeschool een nieuw traineeprogramma dat het mkb de kans biedt om jong talent aan zich te binden en bovendien de relatie tussen het mkb en hogescholen versterkt op het gebied van praktijkgericht onderzoek.
Building light
Haalbaarheidsstudie naar het gebruik van biochar in composieten, om de eigenscheppen te verbeteren voor toepassing in bouwmaterialen
Aardbeientray
BioADD
Onderzoek naar toepassing van biochar in biopolymeren om de eigenschappen te verbeteren
CurCol Interreg
CurCol
Het Interreg NWE project CurCol onderzoekt het economisch potentieel voor de productieketens van regionaal geproduceerde planten tot kleurstoffen in verpakkingen. De focus van CurCol ligt op de gele natuurlijke kleurstof kurkumine.
Learning community
CoE BBE voert, samen met het regionale bedrijfsleven, een aantal haalbaarheidsonderzoeken uit die invulling geven aan de hca-agenda van de regio West-Brabant.
Lectorenplatform Biobased Economy
Lectorenplatforms hebben de missie om mee te praten over agenda’s en innovatiebeleid van de ministeries en topsectoren, de Nationale Wetenschapsagenda, Green Deals en regio’s. Ook op andere manieren moeten de platforms het HBO praktijkonderzoek bekendheid geven.
Portiersloge Delfland
Studenten van de Avans minor CO2-negatief ontwerpen hebben voor het Hoogheemraad Delfland een biobased/circulaire portiersloge ontworpen.
Smart Circular Bridge
Een brug die zelf aangeeft wanneer er onderhoud of vervanging nodig is: “Structural Health Monitoring”.
BALLSY-biobased-kerstbal
Biobased, circulaire kerstbal met verpakking
CoE BBE gaat in dit project op zoek naar een manier om het kerstfeest te verduurzamen. We onderzoeken of we dennennaalden van oude kerstbomen in biopolymeren kunnen verwerken om er nieuwe biobased, circulaire kerstballen van te maken.
Mycelium boards
Dit project heeft als doel de buig- en treksterkte van myceliumplaten te vergroten.
Colouring Mycelium
Dit project legt de basis om de visuele uitstraling van myceliumcomposieten te verbeteren, door gebruik te maken van natuurlijke pigmenten, natuurlijke coatings en onderzoek naar schimmelpigmenten.
Back to the Materials of the Future
Dit onderzoek is gericht op verdieping van de kennis over de mechanische eigenschappen van biobased materialen voor de toepassing in combinatie met betonmengsels.
Biobasedinkopen.nl
Er is een landelijke biobased database waarin producten en materialen worden opgenomen die daadwerkelijk al verkrijgbaar zijn. Een ondersteunend naslagwerk voor overheidsinkopers, maar veel meer nog een extra afzetkanaal voor producenten van biobased producten waarin een groot inkoopvolume is vertegenwoordigd.
Structural Health in Biobased Constructions
Duurzame biobased bouwmaterialen hebben een enorme potentie, zowel vanuit milieuperspectief als economisch perspectief voor de bedrijven.
beauti-fully biobased fibres
Beauti-Fully Biobased Fibres
Het project Beauti-Fully Biobased Fibres kijkt naar de mogelijkheden om biobased, uit natuurlijke bronnen afkomstige, kleurstoffen toe te passen in textielvezels.
Coffee Silverskin Biomass Utilisation
De koffie markt is een van de grootste, als gevolg van deze markt is het hergebruik van de residuen van de koffie-industrie van groot belang vanuit milieu- en economisch oogpunt.
Sustainable solid biofuels
bijdragen aan een zero-waste en lage koolstofemissie productie van houtskool door de haalbaarheid en energie-efficiëntie van verschillende conversietechnologieën te evalueren.
Zap naar biobased bouwen
Biobonding: Verbeterde biocomposieten
Het gebruik van plataardige vezels in polymeer composities is extra interessant voor constructie omdat natuurlijke vezels goede mechanische eigenschappen hebben terwijl ze weinig gewicht hebben.
ZCORE (van Zeewier naar COating Resin applicaties)
Het project ZCORE brengt bij elkaar met als doel om het Zuid-Nederlandse innovatiesysteem te versterken en gezamenlijk te onderzoeken hoe een Zuid-Nederlandse cross-sectorale waardeketen voor coatings uit zeewier kan bijdragen aan het vergroenen van de chemische industrie.
Cashing cashew
Onderzoek naar de beste toepassingen voor de olie die wordt geproduceerd bij pyrolyse van de schillen van cashewnoten
Materiaalonderzoek voor 3D printen
Ontwikkeling en toepassing van recycled en biobased vezelversterkte thermoplasten in combinatie met FDM 3D-printing.
zeewier-sterolen
Zeewier Sterolen
Plantensterolen zijn goed voor het menselijk lichaam. Ze komen niet alleen voor in gewassen die op het land groeien, maar onder andere ook in zeewieren. En juist de sterolen die kunnen worden gewonnen uit zeewier hebben bijzondere, waardevolle eigenschappen.
Ui verdient meer
Uienvellen hebben een hoog gehalte aan quercetine, wat als voedingssupplement, anti-oxidant en natuurlijke kleurstof kan worden gebruikt.
Opcirkelen in de bouw
Om de circulaire economie op te kunnen schalen is het voor zowel bouwondernemingen maar ook voor overheden nodig om het aanbod van secundaire materialen en componenten af te kunnen stemmen met de mogelijke behoefte aan deze materialen.
Biomassastromen in de provincie Zuid-Holland
Inventarisatie van de meest relevante organische reststromen en de ontwikkelingen van verwerkingsmogelijkheden, om beschikbare biomassa in Zuid-Holland beter te benutten.
Circular Bio-based Construction Industry (CBCI)
Het Europees gesubsidieerde project CBCI onderzoekt hoe we grondstoffen in de bouw efficiënter kunnen gebruiken, om daarmee de CO2-uitstoot te verminderen, gedurende de hele levenscyclus van een gebouw.
Biodegradeerbaarheid van biopolymeren en biocomposieten
Verhogen van kennis over biodegradeerbaarheid van biopolymeren en biocomposieten door onderzoek en experimenten
Biobased-Materials-Plus
BBM+
De BBM+ projectpartners slaan de handen in een om de overgang naar biomassa en de bedrijvigheid op topsnelheid te krijgen. In dit project wordt hoogwaardige onderwijs ontwikkeld voor de master Biobased Materials en de Hbo honours- en schakelprogramma’s.
Waste Brazilie
Kansen voor compostering in Brazilië
Ontwikkelen van een actieplan voor het realiseren van een goede inzameling en behandeling van gemeentelijk organisch afval in de staat Minas Gerais in Brazilië
stadsjutters-breda
Stadsjutters Breda
Onderzoek naar bronnen van zwerfvuil in Breda en het oplossen van de zwerfvuilproblematiek vanuit deze bronnen.
innovatietafels
Innovatietafels
Studenten die een minor-, stage- of afstudeeropdracht uitvoeren op het gebied van Biobased Economy komen samen met hun bedrijfsbegeleiders en docentbegeleiders om te sparren over relevante thema’s die voortkomen uit of gerelateerd zijn aan hun onderzoek.
building-on-mycelium-banner
Building on Mycelium
In het project "Building On Mycelium" onderzoeken Hogeschool Avans en partners hoe lokaal beschikbare organische afvalstromen kunnen worden gebruikt om mycelium biocomposieten te produceren met eigenschappen die ze geschikt maken voor de bouwsector.
Tomatozym
CoE BBE werd benaderd met de vraag of enzymen uit het tomatenloof gebruikt konden worden om het drainwater (het te veel aan voedingswater dat niet door het gewas is opgenomen) uit de kas te ‘zuiveren‘.
MAA’s uit algen
Mycosporine-achtige aminozuren (MAA’s) zijn hoogwaardige biobased componenten die kunnen worden gebruikt als UV-blokker. Deze MAA’s kunnen geëxtraheerd worden uit verschillende soorten wieren en algen.
Sensorwise Biobased
Gedurende één jaar zullen van twee woningen de gehele doorsnede van de buitengevels middels luchtvochtigheid en temperatuursensoren worden gemeten.
Pyrolyse Proeftuin Zuid
Opzetten van een cluster in Moerdijk voor het stimuleren van onderzoek naar pyrolyse en de toepassing van de producten van pyrolyse.
Grassification
Onderzoek naar toepassingen en economisch rendabele businesscases uit maaisel van bermgras.
REFAWOOD
Het zoeken van oplossingen voor as gerelateerde operationele problemen in afvalhout gestookte bio-energie centrales door middel van de toevoeging van additieven. 
Waardevol UI
Het project Waarde-Vol Ui is ontstaan uit de wens van de uien verwerkende bedrijven Mol Fresh Food B.V. en Monie Nieuwdorp B.V. om een economische meerwaarde te creëren uit de huidige reststroom van de productie.
Biobased Network
In het Biobased Network werken applicatiecentra in de gehele keten binnen de biobased economy samen. Een applicatie centrum is een ontwikkelwerkplaats waar een bedrijf of ondernemer terecht kan met een idee.
Living Lab Biobased Brazil
Het Living Lab Biobased Brazil heeft al vele studenten een zinvolle en leerzame stage geboden. Wil jij graag stage lopen in Brazilië en je bezig houden met duurzaamheid en een betere wereld?
Grenzeloos Biobased Onderwijs
Binnen het project 'Grenzeloos Biobased Onderwijs' werkten veertien Vlaamse en Nederlandse partners aan de ontwikkeling van vraaggerichte onderwijs- en nascholingsprogramma’s op secundair, hoger én universitair niveau.
Levende Kleuren
Levende kleuren is een project van Avans Hogeschool (onderzoek en onderwijs), het Centre of Expertise Biobased Economy, buroBELEN (art-direction) en diverse bedrijven en ontwerpers zoals Rubia Natural Colours, Amsterdams Grafisch Atelier (AGA), Textiellab, Rigo verffabriek en textielproducent Febrik.
Mycelium
Dit project moet meer inzicht verschaffen in het produceren van mycelium gebaseerde materialen en inzicht geven in de invloed van de groeicondities, substraatsoort en materiaalverwerking op de eigenschappen van het mycelium composiet.
BioKLEUR
Binnen het project BioKLEUR zoeken we naar milieuvriendelijkere alternatieven voor kleurstoffen. 
biocanndo
BioCannDo
BioCannDo heeft de bedoeling om een duidelijke, onderbouwde boodschap rondom biobased producten te ontwikkelen, zodat deze ook voor het algemene publiek gemakkelijk te begrijpen is.
Blauwe Keten
Haalbaarheidsstudie naar de extractie van blauwe kleurstof uit algen en eiwitten uit eendenkroos
WOW!
Onderzoek naar verwaarden van waardevolle stoffen in rioolwater met focus op pyrolyse van cellulose, PHA productie uit vetzuren en biodiesel productie uit lipiden
Groene Groei
Voor de transitie naar een Biobased Economy zijn ook in de toekomst slimme koppen nodig. Het project Groene Groei ontwikkelt biobased onderwijsmaterialen en verspreidt deze in de Biobased Delta.
biobased-challenge
Biobased Challenge
The Think Biobased Challenge invites you, a European College or University student, to design Biobased educational material that students will never forget.
Biobased brug
De brug werd geopend op donderdag 27 oktober op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) 's werelds eerste brug die volledig bestaat uit biocomposiet.
Puur Natuur: 100% Biobased
Puur Natuur: 100% Biobased
Tegen 2030 wil de textielsector in Zuid-Nederland en Vlaanderen 20% tot 50% biobased materialen toepassen in haar producten.
Landelijk Biobased Kennisnetwerk
Het LBKN is een uniek NL-breed HBO-platform voor biobased onderwijs, onderzoek en valorisatie met actieve verbinding naar het MBO en het WO.
GrasGoed
Onderzoek naar optimale waardeketens voor maaisel van wegbermen
+106
Meer projecten

Bedrijf Craze werkt samen met BAC

Iedereen kent ze: spaaracties van supermarkten of benzinestations voor belevenissen, producten of speelgoed. In marketingtermen heten ze loyaliteitsprogramma’s en wereldwijd gaat er ontzettend veel in om. In geld, maar zeker ook in materialen en dus in grondstoffen. Het Bredase bedrijf Craze is een grote speler in loyaliteitsprogramma’s en in samenwerking met het Biopolymeer Applicatie Centrum (BAC) gaat zij voor een grootschalige duurzaamheidsslag op het gebied van grondstoffengebruik. Het toverwoord? Biopolymeren.
“We waren ons aan het oriënteren op het gebied van bioplastic en zo kwamen we terecht bij het Bredase Centre of Expertise Biobased Economy.” aldus De Bruin. “Na een eerste gesprek – waarin we direct veel tips en adviezen kregen – hebben we eigenlijk direct uitgesproken dat we samen op wilden trekken met het Biopolymeer Applicatie Centrum. De kennis die wij zoeken is aanwezig en wij vinden het fijn dat we echt persoonlijk geadviseerd worden door mensen die begrijpen hoe onze productieprocessen werken.” Lees meer 

Bij het gebruik van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close