MNEXT > Nieuws > Bio-aromaten in Textiel en Bouw

8 januari 2024

Bio-aromaten in Textiel en Bouw

Van alle gebruikte chemicaliën is vervolgens zo’n 40% aromatisch van aard, waarmee een bepaald soort verbinding wordt aangeduid. Veel belangrijker om te weten is dat op dit moment vrijwel alle chemicaliën nog uit fossiele grondstoffen worden gemaakt en ook zijn ze vaak toxisch of op een andere manier schadelijk.

Recent onderzoek laat zien dat er veelbelovende alternatieven zijn; zogenaamde bio-aromaten. Aromatische, chemische stoffen die hun oorsprong vinden in bijvoorbeeld lignine (een natuurlijk aromatisch molecuul uit de celwanden van plantencellen die sterkte geeft aan planten en bomen) of niet-eetbare suikers uit de agro-industrie. Met bio-aromaten ligt de weg open voor een volgende stap in de materialentransitie.

Kennisvouchers

Terug naar de bouw- en textielsector. In het Interreg Vlaanderen Nederland project BIO-CAPPP (Biorizon Center for Applications & Products with Premium Properties) werkt MNEXT de komende drie jaren, samen met diverse partners uit Vlaanderen en Zuid-Nederland, aan bio-aromaten in concrete toepassingen. Projectleider Sandra Corderí Gándara vertelt: “Het project stelt kennisvouchers ter beschikking aan het regionale mkb, waarmee we onze onderzoekscapaciteit vraaggestuurd in kunnen gaan zetten. Het project is net gestart en in deze eerste fase gaan we actief op zoek naar die behoefte. Wat zijn nu de gewenste eigenschappen en waar in de keten zijn bio-aromaten van toegevoegde waarde?”

Groene Chemie

Naast het daadwerkelijke onderzoek is in het project een belangrijke rol weggelegd voor MNEXT in het verbinden van dit onderzoek met relevante opleidingen. “Groene chemie is de weg voorwaarts en het is heel belangrijk dat bachelor studenten én hun docenten al gedurende de opleiding in aanraking komen met activiteiten en resultaten van projecten zoals BIO-CAPPP”, aldus Sandra. In het project worden dus zoveel mogelijk studenten van chemie-gerelateerde opleidingen betrokken via groepsopdrachten, stages en afstuderen.

Online Workshop 25 januari

Hoewel het project nog maar net is opgestart, is er al genoeg aanleiding om in contact te komen. Heb je interesse om op donderdag 25 januari deel te nemen aan een workshop over relevante toepassingen in de bouw- of textielsector of wil je meer weten over de inhoud van de kennisvouchers? Schrijf je dan snel in via deze link!

Europese vlag

Het BIO-CAPPP-project heeft een totaalbudget van €4,3 miljoen en wordt medegefinancierd door Interreg Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdende samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de Provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Noord-Brabant en het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Onderzoeksthema
Lectoraat
SDGs