MNEXT > Nieuws > Biobased Battle 2024: Nederlandse en Finse studenten bundelen hun krachten

3 april 2024

Biobased Battle 2024: Nederlandse en Finse studenten bundelen hun krachten

In maart heeft de 2e editie van de vierdaagse Biobased Battle plaatsgevonden. 142 studenten van 7 verschillende hogescholen uit Nederland en Finland gingen in multidisciplinaire teams aan de slag met duurzaamheidsvraagstukken van bedrijven. Het doel? De beste praktische biobased oplossingen presenteren!

De Biobased Battle 2024 is georganiseerd door Avans/MNEXT, HAN, HZ, Karelia, LAB, OAMK en TAMK. De deelnemende studenten gingen in teams aan de slag met een van de duurzaamheidsvraagstukken. Zo ook het team van Dirk-Jaap Willemsen, student aan de HAN: “Ons team heeft samengewerkt aan de challenge over het verminderen van ziekenhuisafval. Wat mij het meest verbaasde was het verschil in visie dat onze teamgenoten hadden op dit onderwerp. Sommigen van ons werken in de gezondheidszorg en we ontdekten enkele verschillen in de werkwijze in Finland en Nederland. Zo bleek dat er binnen Nederlandse ziekenhuizen vaak een wasserijafdeling is, terwijl het in Finland gebruikelijk is om een extern bedrijf in te schakelen.”

Winnende ideeën

Na vier dagen battlen kwamen de teams tot mooie ideeën voor de challenges. Een vakjury, bestaande uit lectoren, ondernemers en docenten van de verschillende hogescholen, beoordeelden de verschillende ideeën. Studenten van de winnende teams vertellen over het concept waarmee zij hebben gewonnen.

Challenge 1: Biochar

Winnaars: Yoran Deering, Lassi Forma, Elina Karppinen, Marek Rokicki en Robert Verkerk

Lassi Forma, student aan TAMK in Finland: “Ons idee is om mestlagunes op boerderijen te bedekken met biochar. Biochar vangt voedingsstoffen en broeikasgassen uit de mest op en kan vervolgens worden gebruikt als meststof. Biochar blijft in de grond, waar het is gebruikt als meststof, waardoor de kwaliteit ervan lange tijd wordt verbeterd. Er zijn zoveel positieve aspecten aan deze oplossing! Je haalt koolstof uit de atmosfeer en brengt het naar de bodem, hierdoor wordt de bodem gezonder terwijl je de koolstofniveaus in de atmosfeer bestrijdt. Je vermindert het afspoelen van voedingsstoffen, vermindert eutrofiëring en maakt het gebruik van voedingsstoffen meer circulair. De geur van mest en de uitstoot van broeikasgassen zijn ook minder. We hebben hiervoor gekozen omdat het een allesomvattende oplossing is voor veel problemen.”

Challenge 2: Reduction of hospital waste

Winnaars: Svetlin Kalchev, Outi Valkonen, Javinah Werne, Dirk-Jaap Willemsen en Heidi Yliharju

Svetlin Kalchev, student aan Avans: “De MCA-analyse concludeerde dat het voorkomen van het onjuiste gebruik van handschoenen de meest passende oplossing is. Het logische gevolg is dat door het verminderen van het gebruik van handschoenen in ziekenhuizen, er minder handschoenen worden weggegooid en er minder emissies ontstaan door de productie van nieuwe handschoenen of de behandeling van handschoenenafval.” Hij is trots op de manier waarop zijn team de challenge heeft gewonnen. “Het meest trotse (en verwarrende) moment was toen ik ontdekte dat ons idee won, ondanks dat het het meest eenvoudige was. Het maakte me trots omdat het niet overcompliceren van zaken, zoals ik meestal doe, zich uitbetaalde.

Challenge 3: Connecting Fibers

Winnaars: Md Iram Sami Bhuiyan, Elina Halone, Jenni Jäminki en Ngan Le

Md Iram Sami, student aan TAMK: “Het onderwerp ging over het gebruik van lijmen in EV-batterijen. Dit onderwerp is breed en open voor speculatie, dus ik wilde aan iets unieks werken. In eerste instantie dachten we aan de meubel- en houtindustrie, maar later besloten we iets compleet anders te onderzoeken. We brainstormden over de huidige mondiale uitdagingen en de ontwikkeling van EV-auto’s kwam in gedachten. Van daaruit ontdekten we dat batterijen lijm gebruiken en de rest is geschiedenis.”

Onderzoeksthema
Lectoraat
SDGs