Als er geen grote tegenslagen zijn, staat er voor de zomer aan de Kleverskerkseweg in Middelburg een bio-circulair gebouw, ontworpen en mede gemaakt door studenten Bouwkunde. Docent-onderzoeker Maarten den Hollander begeleidt de studenten. Hij is enthousiast. “Hiermee willen we laten zien dat het qua materiaal en kosten niet zoveel uitmaakt als je biobased en circulair bouwt, maar het is veel duurzamer.”
De bouw van het bio-circulaire gebouw maakt deel uit van het Interreg 2 Zeeën-project FACET. Met Biobased Beleven willen het lectoraat Biobased Bouwen en de opleiding Bouwkunde van de HZ laten zien wat er allemaal mogelijk is met biobased en circulaire materialen. Biobased materialen zijn gemaakt van door de natuur hernieuwbare grondstoffen, zoals schelpen, hout en vezels en circulair bouwen betekent dat je iets maakt volgens een gesloten kringloop. “Alles wat je gebruikt, moet je op een later moment opnieuw gebruiken”, zegt Maarten den Hollander.
Studententeams
Architect en voormalig opleidingscoördinator Bouwkunde Ben Westenburger kwam een paar jaar geleden met het idee om als HZ een bio-circulair gebouw te maken. In 2019 maakten acht studententeams ontwerpen, onder meer geïnspireerd door natuurwoningen in Cambodja en Noorwegen. Daarna was het tot 2021 zoeken naar financiering. Sinds deze rond is, is het project in een stroomversnelling gekomen. Het gebouw verrijst op het terrein van Rothuizen Architecten en Adviseurs, aan het kanaal in Middelburg. De gemeente is enthousiast. Het duurzame gebouw past namelijk goed bij de ontwikkelingen in het gebied.
Lokale partijen
Docent-onderzoeker Maarten den Hollander is eveneens enthousiast. Vrijwel alle taken liggen in handen van studenten. Den Hollander begeleidt het proces en is verantwoordelijk voor de inkoop van materialen. Als onderzoeker kijkt hij bovendien naar de constructie, ventilatie en de bouwmethoden.
Uit het oogpunt van duurzaamheid werkt hij met lokale partijen. “Dat maakt de vijver iets kleiner, maar het gaat. Alle bedrijven willen dolgraag meedoen. Het is niet zo moeilijk om biobased en circulair te bouwen. Het is eigenlijk maar net welk product je uit de schappen pakt. Bij veel bouwers en mensen merk je echter nog een bepaalde mate van terughoudendheid. Ze denken dat het duurder is, niet mooi of dat het schort aan de kwaliteit.”
Volgens Den Hollander is het tegendeel eerder waar. Hij noemt als voorbeeld de biobased muren, die ademen en daarmee zorgen voor een gezond binnenklimaat met een constante luchtvochtigheid. Qua uiterlijk springt de gevelbekleding van resthout in het oog. Den Hollander verwacht nog dit jaar de eerste paal te slaan, al is dat zeker geen traditioneel betonnen exemplaar. Een paar maanden daarna is het gebouw naar verwachting al klaar. “Het is geprefabriceerde houtskeletbouw, dus dat gaat razendsnel.”
Op de begane grond is straks een vergaderruimte, maar deze kan ook als expositieruimte worden gebruikt. De verdieping, uitgevoerd met een mooi balkon, wordt ingericht als appartement.