Nu zijn we een paar maanden verder en is het stof een beetje neergedwarreld. Tijd om via dit magazine ook voor het eerst aan jullie te vertellen wie of wat MNEXT is. Wat er verandert, welke nieuwe dingen we gaan ontdekken. En wees gerust, ook wat er gewoon hetzelfde blijft.
Eerst maar over wat er verandert. Twee dingen springen daarbij in het oog. Allereerst het feit dat onze beide moeders meer dan ooit het belang van praktijkgericht onderzoek onderstrepen. Dat uit zich in een ruimer budget, maar ook in bijvoorbeeld deelname in een SIA Sprong Programma waarin we met onze eigen hogescholen en ook nog met Hogeschool Rotterdam werken aan kwaliteit van onderzoek en professionalisering van onze onderzoekers. Daarnaast heeft Avans bijvoorbeeld haar onderzoeksafdelingen opnieuw ingericht, waardoor er daar nu nog drie volwaardige CoE’s bestaan. Ieder sterk in een eigen domein, maar onderling goed verbonden, waardoor we elkaar versterken. Je leest er in dit magazine meer over in bijvoorbeeld de aankondiging van het Pre Seed Fund.
Het andere in het oog springende verandering is natuurlijk de uitbreiding van inhoudelijke focus van onderzoek. We focussen niet enkel meer op biobased, maar op materialen- en energietransitie. Deze beide transities zijn grote uitdagingen en onlosmakelijk met elkaar verbonden. De komende jaren gaan we, nu dus ook op energievlak, nieuwe onderzoeksgroepen oprichten die nieuwe projecten op kunnen gaan pakken en het innovatievermogen van het mkb vergroten. Dit magazine komt eigenlijk net te vroeg voor een volwaardige introductie, maar ik kan al wel verklappen dat we in de persoon van Saleh Mohammedi een nieuwe lector voor het lectoraat Nieuwe Energiedragers hebben gevonden. Rond deze tijd begint Saleh en we vertellen jullie er snel meer over.
Wie we wel voor kunnen stellen is onze nieuwste ‘Future Rethinker’ Martijn Zieverink, lector van het gloednieuwe lectoraat Biobased Transities. Hij belichaamt onze blijvende en sterke focus op biobased economy, binnen de materialentransitie. Martijn vertelt hierna over zijn plannen, onderzoeksthema’s en beoogde samenwerkingen.
Verder blijft onze manier van werken, die jullie van ons gewend zijn en waar we ook vaak positieve reactie op mogen ontvangen, gelijk. Praktijkgericht onderzoek en onderwijsvernieuwing met en voor onze regionale stakeholders, in publiek-private samenwerkingen, gewoon met onze voeten in de klei. Sinds het laatste magazine zijn er weer handenvol mooie projecten succesvol afgerond en nieuwe zijn gestart. Nieuwe samenwerkingen, nieuwe innovaties, nieuwe technieken; we doen jullie er hierna een aantal aan de hand.
Tot slot doe ik hier nog graag de oproep aan iedereen om vooral contact met ons op te nemen met vragen of goede ideeën, om door het jaar heen berichtgeving te volgen via onze website, LinkedIn en andere kanalen en om aan te sluiten bij de diverse evenementen die we jaarlijks organiseren voor het opdoen en delen van nieuwe kennis. Alleen samen kunnen we bedenken wat de juiste stappen zijn naar een betere toekomst voor onszelf en onze kinderen. Als Future Rethinkers kunnen we alle uitdagingen aan!