Mycelium, het ondergrondse netwerk van paddenstoelen, is een krachtig natuurlijk materiaal dat biomassa aan elkaar bindt om zo biocomposieten te creëren. De veelzijdigheid en duurzaamheid van mycelium maken het een veelbelovend alternatief voor traditionele bouwmaterialen.
Onderzoek naar end-of-life scenario’s
Het MycEoLA-project richt zich op het onderzoeken van de impact van vijf verschillende end-of-life scenario’s: energieterugwinning, compostering, hergebruik/herbestemming, upcycling en herfabricage. Door deze scenario’s te analyseren, worden er richtlijnen opgesteld voor de bouwsector, zodat deze beter in staat is om mycelium biocomposieten op een verantwoorde en circulaire manier te verwerken. Het uiteindelijke doel is om deze materialen niet alleen als een duurzaam bouwmateriaal te gebruiken, maar ook om ze effectief te integreren in een circulaire economie, waarin materialen meerdere levenscycli kunnen doorgaan zonder verspilling.
Eerste bevindingen
Cecilia Cintra Costa, student Civiele Techniek uit Brazilië, is stagiair binnen het Biobased Bouwen lectoraat van MNEXT. Via het Living Lab Biobased Brazil kwam Cecilia naar Nederland voor haar stage. Haar stageproject maakt deel uit van het MycEoLA-onderzoek. Cecilia vertelt: “Het vermogen van het mycelium om opnieuw te groeien op gebruikt mycelium biocomposiet noemen we herfabriceren. Mijn onderzoek richt zich op hoe de eigenschappen van mycelium biocomposieten veranderen tijdens herfabriceringscycli. Het doel is te bepalen hoe vaak ze herfabriceerd kunnen worden zonder significante afbraak, zodat we de circulaire mogelijkheden van deze materialen kunnen uitbreiden.” Haar werk is essentieel voor het begrijpen van de levenscyclus van mycelium in de bouwsector en voor het creëren van praktische toepassingen voor de toekomst.
Tot nu toe heeft Cecilia interessante bevindingen gedaan. Zo ontdekte ze dat de groeisnelheid van mycelium versnelt wanneer er extra voedingsstoffen aan het gerecycleerde substraat worden toegevoegd. “Het is fascinerend om te zien hoe bepaalde biologische gedragingen zich ook in het laboratorium kunnen herhalen,” zegt Cecilia. Deze bevinding ondersteunt de theorie dat mycelium mogelijk meerdere keren kan worden gerecycled en zijn eigenschappen behoudt.
Multidisciplinaire samenwerking
Het MycEoLA-project is een samenwerking tussen diverse kennisinstellingen en het werkveld. Deze samenwerking zorgt er mede voor dat Cecilia’s onderzoek niet alleen theoretisch blijft, maar ook direct toepasbaar is in de praktijk. “De kans om te werken met experts uit verschillende velden helpt me enorm in mijn eigen ontwikkeling. Ik leer veel van hun ervaring in de praktijk en dit geeft me nieuwe inzichten die ik kan toepassen in mijn eigen onderzoek,” vertelt Cecilia enthousiast.
Een circulaire bouwsector
Cecilia kijkt met vertrouwen naar de toekomst van het project. “Het geeft me hoop om te zien dat we met dit onderzoek bijdragen aan een duurzamere circulaire bouwsector. Ik ben trots om hieraan te mogen bijdragen. Het onderzoek is een belangrijk stuk in de puzzel om de bouwindustrie minder afhankelijk te maken van niet-hernieuwbare materialen en meer circulair te maken.”
MycEoLa is mede mogelijk gemaakt door Regieorgaan SIA, onderdeel van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).