MNEXT > Nieuws > Geveldelen van bermgras

7 november 2018

Geveldelen van bermgras

Aan het eind van de levensduur kan het materiaal worden vermalen en weer als basisgrondstof in hetzelfde proces worden ingezet, de zogenaamde Circulaire Economie.
Lokaal geproduceerde materialen
Uit recent onderzoek1 blijkt dat van alle CO2 die bij het bouwproces en het daadwerkelijke gebruik van een gebouw wordt uitgestoten, meer dan 2/3 vrijkomt tijdens de realisatie en het onderhoud. Deze CO2 uitstoot is met name veroorzaakt door de productie van materialen en producten, het transport naar en het verwerken op de bouw. Om deze belangrijke factor te verlagen moeten we zoveel mogelijk gebruik maken van materialen met een lage CO2 uitstoot, die lokaal worden geproduceerd.

Productie

Op basis van bovenstaande uitgangspunten is een biocomposietmateriaal Nabasco® 8010 ontwikkeld dat bestaat uit:
Vezels: gemaaid bermgras, gerecycled toiletpapier(Recell®), gerecycled textiel, afvalriet en vlas
Calciumcarbonaat, restmateriaal van het onthardingsproces van drinkwater
Biobased hars, op basis van restmaterialen van de biodieselproductieNatuurlijke ventilatieIntensieve samenwerking
Het project is een samenwerking tussen Hogescholen Avans en HZ en TU Eindhoven en de bedrijven AkzoNobel, NPSP, KNN Cellulose en NewFoss, met medewerking van: Centre of Expertise Biobased Economy, Lectoraat Biobased Bouwen, Spark Campus, Hogeschool van Amsterdam, VIRTUe team, Van de Bilt zaden en vlas, waterschap Aa en Maas, Wetterskip Fryslân en Stowa, ondersteund vanuit het Interreg onderzoeksprogramma van de Europese Unie.
De vorm van de gevel is speciaal ontwikkeld voor warme landen, waar de gevel het gebouw er achter moet koelen. De thermische gevel is een manier om de natuurlijke ventilatie van gebouwen te verbeteren, door convectie van door de zon verwarmde lucht te gebruiken. De lucht achter de panelen wordt warm, stijgt op en de trek zorgt ervoor dat koele lucht in het gebouw kan worden gezogen. Studenten van HZ zijn momenteel bezig de geveldelen afhankelijk van de temperatuur en zonnestand meer of minder open te zetten voor extra ventilatie.
De productie is door de studenten zelf uitgevoerd. Op basis van alle vezels, het calciumcarbonaat en hars is een deeg gemaakt dat daarna enkele minuten wordt geperst in een warme mal.
1 RICS professional standards and guidance, UK, Whole life carbon assessment for the built environment 1st edition, November, 2017
Door Willem Böttger, Lector Biobased Bouwen

Onderzoeksthema
Lectoraat
SDGs