MNEXT > Nieuws > Grasplanken en biodiversiteit

17 juni 2022

Grasplanken en biodiversiteit

Annine studeerde bouwkunde aan de TU Eindhoven waar ze via een project kennis maakte met biobased bouwen. “Ik heb met medestudenten een duurzaam huis gebouwd waarvoor we tegels van biocomposiet maakten. Dat heeft zo mijn interesse gewekt dat ik van biobased bouwen mijn werk wilde maken.”

Planken van gras

Het grootste deel van de week werkt Annine aan het onderzoek rondom biocomposiet planken. Dit onderzoek is gestart binnen het project Grassification, waar maaisel van bermgras wordt ingezet voor het maken van producten. Zo ook voor het maken van planken. Maar waarom zou je dat willen, een houten plank is toch ook biobased? Annine: “Er is momenteel een tekort aan bouwmaterialen, een tekort aan hout. Dit grasproduct kan naast hout bestaan, gras is al een reststroom dus het zou super zijn als we dit kunnen gebruiken. Zo hoeft er ook geen hout van de andere kant van de wereld te komen, gras hebben we hier genoeg en kan dus lokaal verkregen worden.”

De planken zijn specifiek bedoeld voor sprokkelpaden in moerasgebieden. Dat brengt meteen vragen met zich mee. Hoe reageert het materiaal in nat gebied? Worden de planken niet glad? “Dit zijn allemaal dingen die we testen in het lab. Daarnaast is alles erop gericht dat het ook daadwerkelijk gaat leiden tot een productielijn. Het is dus bijvoorbeeld ook belangrijk dat de productietijd zo kort mogelijk is,” aldus Annine. Wil je weten hoe het proces van het maken van de plank eruit ziet? Bekijk dan deze video.

Bouwen met de natuur

Een ander project waar Annine bij betrokken is: ‘Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling’. In Nederland bestaat nog maar 15% van de oorspronkelijk biodiversiteit. Een belangrijke oorzaak hiervoor is de verstedelijking. Kunnen we op een manier bouwen dat de natuur er ook iets aan heeft? Annine: “In dit project kijken we naar zowel de toepassingsmogelijkheden van biobased bouwmaterialen alsook hoe het gebruik van inheemse beplanting in de schil van gebouwen en buitenruimten bijdraagt aan de leefkwaliteit en klimaatbestendigheid van gebieden. Wij werken specifiek samen met ProRail. Zij gaan op termijn de onderhoudshuisjes aan het spoor vervangen, en de vraag is kan dat natuurinclusief en biobased? Daar gaan wij mee aan de slag. De samenwerking met verschillende hogescholen is ook interessant in dit project, op deze manier hebben we veel expertise aan tafel. ”

Dit zijn nog niet eens alle projecten waar Annine bij betrokken is, vandaar… geen dag is hetzelfde. Wat hoopt ze nog te bereiken de komende tijd? “ Ik hoop dat we echt stappen kunnen maken met de biocomposiet planken en onze expertise kunnen uitbreiden. Het geeft mij voldoening dat ik echt iets innovatiefs aan het doen ben en nieuwe kennis kan ontwikkelen dus daar ga ik vooral mee door.”

Dit artikel is onderdeel van het digitale magazine Biobased Update. Lees hier de volledige uitgave.

Onderzoeksthema
Lectoraat
SDGs