Hiervoor is er onderzoek verricht naar een verscheidenheid aan materiaalsoorten. Op die manier kwamen kunststoffen, houtsoorten en bio-composiet, gebaseerd op furaanhars, aan bod. Om de benodigde informatie te kunnen vergaren, is gebruik gemaakt van de kennis en ervaring van deskundigen in de verschillende vakgebieden. Voor kennis over bio-composiet is er een samenwerkingsverband gerealiseerd tussen de studenten en Jasper Sluis uit het lectoraat Biobased Bouwen. D.hr. Sluis bracht de studenten in contact met NPSP B.V. dat zich bezighoudt met onderzoek naar bio-composiet. Nadat de kennis over de verschillende materialen op een rij was gezet, werden deze materialen tegen elkaar afgewogen en kwam bio-composiet als het meest geschikte alternatieve materiaal naar voren. Door middel van zelf-gedrukt bio-composiet werd er een prototype gemaakt van een vlonderpad dat past in het gebied ‘Huis ter Heide’.
Met deze behaalde resultaten werd het schoolproject afgesloten. Er is echter nog ruimte voor nader onderzoek naar bijvoorbeeld technieken om de verschillende delen van de constructie van het vlonderpad aan elkaar te monteren, de specifieke samenstelling van het bio-composiet en de optimalisatie van de vlonderplanken uit het dek.
Een potentieel toekomstperspectief voor Natuurmonumenten is het landelijke gebruik van bio-composiet als materiaal voor de dekken van hun vlonderpaden. D.hr. Querelle gaf aan het in ieder geval als serieus alternatief te overwegen.
Wil je de resultaten van dit onderzoek zie? Neem dan even contact op!
Het laatste nieuws
09-12-2024