MNEXT > Nieuws > Lectoraat in beweging

29 oktober 2024

Lectoraat in beweging

Lectoraten zijn altijd in beweging. Met de HZ-onderzoeksgroep Marine Biobased Chemie van Tanja Moerdijk is dat niet anders. De associate lector verkent momenteel welke kant zij de komende jaren op gaat met haar lectoraat. Dat gezond, duurzaam en smaakvol voedsel en de transitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten, vooral uit mariene bronnen, daarin een belangrijke rol spelen, is duidelijk.

Tanja werkt al jaren bij het in 2017 opgezette lectoraat. Waar ze begon als onderzoeker onder een andere lector is ze als associate lector (en op termijn lector) nu zelf verantwoordelijk voor de onderzoekslijnen. De afgelopen jaren hield Tanja zich vooral bezig met verschillende toepassingen van zeewier. Het project Freshlayer is hiervan het bekendste voorbeeld. Hiervoor maakte Tanja een smaak- en geurloos, verpakkingslaagje van zeewier waarmee appels langer houdbaar zijn. Doordat het laagje is gemaakt van zeewier lost het op in water en zorgt het niet voor (nog meer) plastic afval.

Tanja blijft zich de komende tijd verdiepen in de toepassingen van zeewier, maar wil een bredere basis voor haar lectoraat waarmee ze het Joint Research Center Zeeland in Middelburg als thuisbasis heeft. “De Zeeuwse delta is een bron voor gezond, smaakvol en betaalbaar voedsel op basis van mariene en terrestrische bronnen,” legt ze uit. “We kijken de komende jaren vooral naar de eiwittransitie en het gebruik van nieuwe hulpbronnen, de chemische eigenschappen van voedselcomponenten en innovatieve, circulaire verwerkingsmethoden.” Alle innovaties op deze gebieden moeten tot stand komen in samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen.

Natuurlijke bronnen

Voedsel krijgt een veel belangrijkere rol binnen het lectoraat. Zo wil ze bijvoorbeeld onderzoek doen naar de smaak en geur van stoffen die uit natuurlijke bronnen, landbouwreststromen of de voedingsindustrie worden geëxtraheerd. “Hiermee zou je een gezond, regionaal drankje kunnen maken.” Volgens Tanja gebeurt er in Zeeland veel rondom voedsel. “We hebben hier een grote diversiteit aan voeding, van zee tot land, de hele voedselketen is hier te vinden.” Dat maakt Zeeland onderscheidend ten opzichte van andere provincies. Doel is om van Zeeland een voorbeeldregio te maken voor andere provincies. De HZ moet hierin een belangrijke rol spelen. Tanja en haar collega’s van onderzoeksgroep Aquaculture in Delta Areas, Kenniscentrum Ondernemen en Innoveren en de opleiding Food Business Innovation spelen hier onder meer op in met de oprichting van de HZ Food Community. De initiatiefnemers willen een gezamenlijke visie op het thema food maken voor de HZ, het onderwijs en onderzoek rondom het thema een impuls geven, het aanbod in de restaurants van de hogeschool verduurzamen en hiermee de positie van de kennisinstelling binnen de voedseltransitie in Zeeland versterken. Samenwerken en leren staan centraal in de community.

Food Challenge Bus

Een mooi voorbeeld van de samenwerking is de Food Challenge Bus, die begin juni door Zeeland reed. Studenten van de (deeltijd) opleidingen Chemie en Food Business Innovation bezochten onder begeleiding van docenten en onderzoekers, zoals Tanja, meerdere bedrijven in de regio. Thema van de dag was de rol van mariene eiwitten in de Zeeuwse eiwittransitie. De studenten gingen onder meer langs de Seaweed Company, Wilthagen in Tholen, de Seaweed Company en de Hatchery van de Roem van Yerseke en restaurant De Zeeuwse Streken van Cas Zwemer in Middelburg. Zo maakten ze kennis met tal van bedrijven binnen de voedselketen. De studenten werden uitgedaagd om onder begeleiding een idee uit te werken tot een overtuigende pitch, teams te vormen en hun ideeën te toetsen aan de markt.

Onderzoeksthema
SDGs