Meer dan 100 studenten van 3 hogescholen uit Vlaanderen en Zuid-Nederland sluiten momenteel de eerste pilot uit het Interreg Vlaanderen-Nederland project ‘Lerend Netwerk Biobouwers’ af. De afgelopen tijd hebben ze in gemixte groepen gewerkt aan een opdracht rondom biobased bouwen. Hier leerden ze werken met biobased materialen, maar bovendien werkten ze samen met studenten die andere, weliswaar ook bouw gerelateerde, opleidingen volgen en zelfs aan andere hogescholen studeren.
Het project Lerend Netwerk Biobouwers is gericht op de ontwikkeling van een innovatief leerprogramma waarmee het werkveld en de regio als één van de Europese koplopers optimaal worden ondersteund in de transitie naar de biocirculaire economie. Wil Mertens, projectleider en docent-onderzoeker aan Avans Hogeschool, vertelt enthousiast over hoe we hier zijn gekomen. “In de eerste fase van het project hebben we een brede groep bedrijven om ons heen geconsulteerd; van welke nieuwe materialen moeten onze studenten tijdens hun studie kennis opdoen en welke soft skills moeten ze bezitten om eens afgestudeerd van goede meerwaarde te zijn voor het bedrijf.” De output uit die consultatie is verwerkt in de eerste pilot die is uitgevoerd.
Input van bedrijfsleven
Coördinatie van de pilot is in handen van Dries Vansteenkiste, projectleider en docent-onderzoeker aan HOGENT. Volgens hem is het project in meerdere opzichten erg waardevol voor de projectpartners en verschillende stakeholders. “Onze studenten moeten zodanig worden opgeleid dat ze weet hebben van de laatste ontwikkelingen in de bouw. En op dit moment gebeurt er ontzettend veel op biobased gebied. Nieuwe biobased materialen, Life Cycle Analyses, het gaat maar door. Vooral de input van het werkveld is dan ook van grote waarde. In het project leren we verder zowel inhoudelijk als procesmatig van de andere onderwijsinstellingen.” Mertens onderstreept dat; “De bedrijven die nu geïnteresseerd en betrokken zijn bij het project behoren tot de koplopers. Ze zijn zelf al aan het innoveren met nieuwe biobased materialen of werken met hout als biobased materiaal, waarvan de duurzame troeven in dit project nog verder worden uitgelicht. Ook hun kennis wordt ingebracht in de pilots van het project. Het nieuwe onderwijs dat daar uit resulteert brengt studenten voort met zelfs al een voorsprong op huidige professionals, die nou eenmaal gewend zijn aan bouwen met bijvoorbeeld beton, glaswol en staal.”
Uitnodiging voor tweede pilot
Maar er is meer. Mertens en Vansteenkiste nodigen bedrijfsleven in de grensregio uit om als geïnteresseerde aan de tweede pilot deel te nemen. Die begint vanaf februari 2022. Daarin gaan we heel nadrukkelijk op zoek naar onderwijsvormen waar zowel studenten áls professionals aan deel kunnen nemen. We organiseren dan lezingen, masterclasses, excursies en opdrachten waaraan studenten en professionals dus samen werken. Geïnteresseerd als bedrijf? Neem dan contact met ons op! Wil Mertens of Dries Vansteenkiste.
Na afronding en evaluatie van de beide pilots sluit het project af met het schrijven van een roadmap, waarin wordt opgetekend hoe het geleerde blijvend kan worden geïmplementeerd in toekomstige onderwijsmodules.
Het consortium bestaat uit Avans Hogeschool, Bouwmensen Zuidwest BV, HOGENT, HZ University of Applied Sciences en Ghent University.
Project ‘Lerend Netwerk Biobouwers’ is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu