In het project BioADD wordt er onderzoek gedaan naar de toepassingsmogelijkheden van bio-char. Dit wordt vekregen door middel van pyrolyse, een techniek waarmee reststromen omgezet kunnen worden in pyrolyse vloeistof, gassen en dus biochar. Bij het Biopolymeer Applicatie Centrum (BAC) wordt er gekeken naar verwerking van bio-char in biopolymeren voor producten gelinkt aan de agrarische sector, zoals mulchfolies. Het BAC ging samen met studenten aan de slag.
Deze werkzaamheden worden verricht binnen het BioADD project in samenwerking met lectoraten Biobased Resources & Energy en Biobased Building Blocks & Products.
Studenten van de opleiding Chemische Technologie hebben de gelegenheid om bij het BAC praktijkonderzoek te verrichten. Het doel is om bio-char gevulde biokunststof folies te ontwikkelen die kwalitatief geschikt zijn voor de agrarische sector. De studenten hebben bio-char afkomstig van cashewnootschillen en gras apart verwerkt in biopolymeren zoals Solanyl. Door bio-char op deeltjesgrootte te scheiden en vervolgens met de biopolymeer direct te compounderen, is het mogelijk om een folie te creëren met dikte tussen de 20 á 50 micron bij toevoeging van 5 á 10% bio-char (op massabasis).
Dit is praktisch bereikt met behulp van een filmblaas extruder op laboratoriumschaal. Naast verwerkbaarheid, worden aspecten als biodegradeerbaarheid, composteerbaarheid en mechanische eigenschappen van het materiaal onderzocht. Materiaaleigenschappen worden nog bepaald in samenwerking met Oerlemans Plastics B.V, consortiumpartner binnen het BioADD project.
Dit is een artikel is uit de Biobased Update van mei 2021, klik onderstaand voor meer interessante artikelen.