Menselijke activiteiten zorgen ervoor dat meer diersoorten uitsterven dan ooit tevoren. De voortdurende afname van de biodiversiteit dreigt miljoenen diersoorten voorgoed uit te roeien, wat leidt tot een aanzienlijke verslechtering van vitale ecosysteemdiensten, zoals lucht- en waterkwaliteit, koolstofopslag en bodemgezondheid.
Het eNaBlS-project, dat 8 maanden onderweg is, nu officieel in volle gang!
Als antwoord op deze uitdagingen neemt het Horizon Europe eNaBlS-project het voortouw om het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen door middel van onderwijs, samenwerking, bewustmaking en maatschappelijke betrokkenheid. Een belangrijk onderdeel van het project is de promotie van Nature-Based Solutions (NBS) – kosteneffectieve, op de natuur geïnspireerde benaderingen die natuurlijke of aangepaste ecosystemen beschermen, beheren en herstellen. Deze oplossingen beschermen niet alleen de biodiversiteit, maar leveren ook aanzienlijke voordelen op voor de maatschappij.
eNaBlS streeft ernaar om biodiversiteit en NBS te integreren in het hoger onderwijs en in de curricula van Technisch en Beroepsonderwijs en -opleiding (TVET). Dit moet worden bereikt door een transdisciplinaire aanpak die gebruik maakt van diverse expertise en bijdragen uit de hele samenleving. Er zullen proeftuinen worden opgezet in Duitsland, Nederland, Finland, Oostenrijk, Litouwen, Griekenland en Tsjechië. Deze inclusieve, multi-actor platforms zullen ‘een stem geven aan iedereen’, ‘natuurinclusieve’ attitudes bevorderen en zinvolle verandering stimuleren.
De eNaBlS-partners hebben met succes de eerste fase van deze onderneming afgerond, waarbij de huidige integratie van NBS en biodiversiteitsverlies in de curricula van het hoger onderwijs en TVET werd beoordeeld. In deze fase werden ook maatschappelijke percepties, internationale beleidstrends en samenwerkingsverbanden tussen universiteiten onderling en tussen universiteiten en TVET-instellingen onderzocht. Deze inzichten zullen de basis leggen voor komende activiteiten die gericht zijn op het vergroten van het bewustzijn over biodiversiteit en NBS, het opbouwen van capaciteit en het stimuleren van de verschuiving naar een natuurpositieve samenleving.
In de toekomst zal eNaBlS professionals betrekken bij een constructieve dialoog over bestaande NBS-normen en protocollen, universiteiten en beroepsopleidingen positioneren als maatschappelijke rolmodellen en NBS-trainingsmodules ontwikkelen en testen in samenwerking met de Living Labs.
Blijf op de hoogte via de website!
Project contact details
Ann-Catrin Fender, Project coördinator, University of Hohenheim, E.: anncatrin.fender@uni-hohenheim.de
Bart Kapteijns, Projectmanager, Avans Hogeschool / MNEXT, E.: afm.kapteijns@avans.nl
Dafni Delioglani, Dissemination & Communication manager, FOCUS Strategic Thinking Consultants, E.: dafni.delioglani@focus-stc.gr