MNEXT > Nieuws > Niet in de prijzen, niet getreurd!

7 januari 2025

Niet in de prijzen, niet getreurd!

Er was vooraf hoop op een mooie prijs, maar van teleurstelling is geen enkele sprake bij de onderzoekers van Biobased Bouwen over het mislopen van de RAAK Award voor Bio-Iso. “Dat we überhaupt genomineerd waren met dit project was al mooi,” zei lector Frank Huijben na de prijsuitreiking op 28 november tijdens het SIA-congres in Nieuwegein.

Want de mededeling dat Bio-Iso één van de zes genomineerde onderzoeken was voor de RAAK Award kwam als een verrassing. “Tijdens het project hebben we best wat lastige momenten gekend”, aldus onderzoeker Marijn Heeren, die samen met Svebor Heruc het meeste aan het project heeft gewerkt. “Uiteindelijk zijn we wel tevreden over de resultaten en kijken we op basis daarvan naar een vervolgonderzoek.”

Onderzoekers van MNEXT (HZ University of Applied Sciences en Avans), Hogeschool Utrecht, TU/E hebben in samenwerking met partners uit het werkveld zoals Strobouwer, Pro Suber en BZW Holland met Bio-Iso baanbrekende stappen gezet om biobased gevels te ontwikkelen. Daarnaast heeft het onderzoek volgens het lectoraat ‘een volgende generatie bouwers geïnspireerd’.

In de Nederlandse bouwsector was er voorheen nauwelijks gevalideerde kennis beschikbaar over het toepassen van biobased materialen in gevels. Tijdens Bio-Iso zijn dit soort materialen in meerdere combinaties wetenschappelijk getest in speciaal ontwikkelde klimaatkamers.

Verduurzamen van de bouw

Tijdens zijn pitch op het enorme podium van het NBC Congrescentrum wees Marijn de honderden aanwezigen op het belang van het onderzoek voor het verduurzamen van de bouw. Ook in de gesprekken op het ‘Plein van de ontdekking’, waar Bio-Iso samen met de andere genomineerden stond, benadrukte het drietal telkens dit aspect. Ook legden ze uit dat er zeker nog vervolgonderzoek nodig is en dat andere partijen stappen moeten zetten voordat biobased gevels gemeengoed zijn.

Hoewel veel aanwezigen enthousiast reageerden, viel Bio-Iso niet in de prijzen. De RAAK Award ging naar het lectoraat Volwaardig Leven met Autisme van lector Jan-Pieter Teunisse van de HAN. Hij maakte een toolkit die jongeren met autisme in staat stelt zelfredzamer te zijn. De jury prees de onderzoekers van Biobased Bouwen dat ze daadwerkelijk ‘aan de slag zijn gegaan met een vraag vanuit de praktijk naar de testmogelijkheid’. “Mkb’ers kunnen hierin de werking van biobased isolatiematerialen valideren. De jury deelt het enthousiasme over de ontwikkelde testfaciliteit en de waarde voor de praktijk.”

Vervolgstappen

De jury vond vooral dat de vervolgstappen nog niet duidelijk genoeg zijn. Het lectoraat gaat hier de komende tijd aan werken. Huijben, Heeren en Heruc willen gebruik blijven maken van de klimaatkamers. Zij werken plannen uit voor een nieuwe projectaanvraag. Hierbij gaan ze kijken naar resultaten die ze in de klimaatkamers kunnen behalen om deze vervolgens te spiegelen aan resultaten die in de praktijk worden behaald. De kans is groot dat het consortium voor een groot deel intact blijft.

De RAAK Award is een jaarlijkse prijs voor het beste praktijkgericht onderzoek. Hij wordt uitgereikt tijdens het congres van Regieorgaan SIA. Met de award is een bedrag van 25.000 euro gemoeid. De winnaar mag dit inzetten voor vervolgonderzoek.