MNEXT > Nieuws > Opening Joint Research Centre Breda

7 oktober 2024

Opening Joint Research Centre Breda

Sinds september heeft de regio West-Brabant een nieuwe troef in handen om innovaties in de materialen- en energietransitie te versnellen. Op industrieterrein Huifakker in Breda opende het nieuwe onderzoekslab van MNEXT, onderdeel van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences, de deuren. In het lab worden projecten uitgevoerd die regionale ondernemers ondersteunen in hun duurzame ambities én waar hbo- en mbo-studenten zich voorbereiden op de beroepen van morgen.

Al enige tijd wordt door hogescholen in heel Nederland ingezet op de rol van ‘praktijkgericht’ onderzoek. Dit is een vorm van wetenschappelijk onderzoek, waar kennis wordt opgedaan door onderzoeksvragen uit de beroepspraktijk te beantwoorden. Die kennis kan direct worden gebruikt voor innovaties en versterkt zo het innovatievermogen van stad en regio. Ook Avans onderschrijft het belang van praktijkgericht onderzoek en heeft een aantal hoofdthema’s geformuleerd waarop dat onderzoek plaats vindt. In die thema’s worden de grote uitdagingen voor de regio, en ver daarbuiten, geadresseerd.

Deze herfst is dus de laboratorium-capaciteit van Avans aanzienlijk uitgebreid met de opening van een nieuw lab op industrieterrein Steenakker in Breda. Er wordt met name gewerkt aan projecten in de materialen- en energietransitie. Denk aan slimme energiesystemen en nieuwe vormen van energieopslag en -transport. Maar ook aan biochemie en biobased technologie en toepassingen. Allemaal zaken die een duurzamere wereld mogelijk maken. Maar ook zaken die ervoor zorgen dat nieuwe beroepen ontstaan en dat huidige beroepen veranderen. Extra voordeel van praktijkgericht onderzoek in het nieuwe lab is dan ook dat in alle projecten studenten van het mbo en hbo meewerken. Zij leren er onderzoeksvaardigheden, maar vooral inhoudelijke competenties die nodig zijn in de beroepen van morgen.

Goed praktijkgericht onderzoek doe je niet alleen en ook in dat opzicht biedt het nieuwe lab uitkomst. Speciale aandacht wordt gegeven aan het versterken van de band tussen Avans en Curio, door in het lab samen te werken aan innovaties. Daarnaast kunnen ondernemers en andere kennisinstellingen er terecht om hun vragen en projecten in te brengen. Zo krijgt het lab al vanaf de start nadrukkelijk een regiofunctie.

Het Green EGCh-project heeft een totaalbudget van €3,5 miljoen en wordt medegefinancierd door de Europese Unie, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, uit het Just Transition Fund.