Filler
Om richting te geven aan het project is met de stakeholders, Lennart Zoeter van het lectoraat Biobased Bouwen en Willem Böttger van NPSP, besloten om van thermoset composiet recyclaat een filler te maken voor in een ‘nieuw’ biobased composiet en om de mechanische eigenschappen hiervan te onderzoeken.
“Na het maken, waterstraal snijden en het uitvoeren van de drie-punts buigtest van de composieten met verschillende soorten fillers hebben we ondervonden dat deze sterker en lichter, maar minder stijf zijn dan een ons referentie materiaal, met calciet als filler. Afhankelijk van de toepassing is deze ondervinding van de stijfheid positief. Verder is er een quick scan gedaan naar de economische en ecologische aspecten van het proces om thermoset composieten her te gebruiken als filler in een nieuw composiet.”
Vervolgonderzoek
Naar aanleiding van de positieve resultaten van dit onderzoek hebben de studenten aanbevolen om verder onderzoek te doen naar de mechanische eigenschappen door middel van een microstructural analysis van de gebruikte fillers en de invloed van de samenstelling van de filler op de mechanische eigenschappen van het composiet.
Wereld van composieten
“Door dit onderzoek en de hulp van experts uit het vakgebied hebben we veel geleerd over de wereld van composieten. Het veel experimenteel onderzoek doen heeft ons inzicht gegeven om verbanden te kunnen leggen tussen de samenstelling van een composiet en de invloed die dit heeft op de mechanische eigenschappen hiervan. “
Meer lezen over de andere twee onderzoeken die zijn gedaan binnen de minor Biobased Bouwen? Klik op de onderstaande linkjes!
Dit is een artikel is uit de Biobased Update van februari 2021, klik onderstaand voor meer interessante artikelen.
Het laatste nieuws
16-01-2025
Toon moed in onze strijd tegen plastic
13-01-2025