Hoe ontwikkel je een nieuw biobased product en hoe zet je het goed in de markt? Dat is de vraag die eerstejaarsstudenten van de opleiding International Business aan de HZ University of Applied Sciences moeten beantwoorden tijdens de cursus Customer Centered Innovation. Ze beginnen hun zoektocht elk jaar bij Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat.
De opleiding en de proefboerderij werken al drie jaar samen. De HZ heeft als partner van het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) de biobased economy hoog in het vaandel staan en bij de proefboerderij is dat niet anders.
Daar zijn ze in 2014 in samenwerking met adviesbureau Delphy begonnen met de aanleg van de Biobased Innovation Garden. Deze velden zijn ‘een kraamkamer voor de innovatie in de teelt en toepassing van nieuwe grondstoffen in de verwerkende industrie’. In de afgelopen jaren zijn er meer dan honderd biobased gewassen op de velden geteeld.
De International Business-studenten van de HZ moeten aan het begin van hun cursus een keuze maken uit één of enkele van deze lokale gewassen, bedenken welk product ze daarmee willen maken en hoe ze dat in de markt kunnen zetten. “Aan het begin geven we een uitgebreide voorlichting”, legt Charlotte van Sluijs van Proefboerderij Rusthoeve uit. “We nemen ze mee in het anders denken en laten ze kennis maken met alle biobased producten.”
Denkoefening
Vervolgens is het aan de studenten zelf. “We dagen ze uit om een gat in de markt te vinden, gebaseerd op serieus marktonderzoek. De enige voorwaarde is dat het een biobased product is”, zegt International Business-docent Paul van ’t Veer. De studenten hoeven het product nog niet te maken. Dat kunnen ze bijvoorbeeld wel doen als ze in hun tweede jaar een student company opstarten.
In deze cursus moeten de studenten een waardepropositie maken. “Het gaat ons om de denkoefening.” Doel is dat ze zien dat innovatie en onderzoek met elkaar zijn verweven en dat een klantgerichte benadering belangrijk is bij het ontwikkelen van een innovatief product. “De studenten zijn over het algemeen zeer creatief”, aldus Van Sluijs. “Je merkt soms dat sommige studenten het moeilijk vinden om te bepalen of iets echt duurzaam is. Niet alles van een plant hoeft dat namelijk te zijn.” Van ’t Veer heeft al een paar keer versteld gestaan van de creativiteit van zijn studenten. Hij was aangenaam verrast door een team dat planken en isolatiemateriaal maakte van hennep, van een team dat doorzichtige mondmaskers (‘transmasks’) bedacht en van een groep die een menstruatiecup ontwikkelde van het rubber uit een buitenlandse paardenbloem. “Ze komen soms met ontzettend leuke oplossingen.” Volgens van Sluijs zoeken de meeste teams het in cosmetische producten of alternatieven voor wegwerpproducten, zoals plastic bekertjes.
Gastcolleges
Tijdens de cursus krijgen de studenten hulp van docenten en onderzoekers. Zo heeft Tanja Moerdijk van het lectoraat Marine Biobased Specialties van de HZ tijdens de laatste cursus een gastcollege gegeven over zeewier en vertelden Joost Vette van Biobased Bouwen en Heleen Moelker van het Coe BBE over het gebruik van biobased materialen.
De teams maken op het einde video’s over hun product. Hierin vertellen ze wat hun product is, hoe het tot stand is gekomen en waarom mensen het zouden moeten kopen. Van Sluijs is enthousiast over de samenwerking met de HZ. “Voor ons is het belangrijk om dit te doen. De agrarische sector zoekt naar gewassen die kunnen bijdragen aan de biobased economy. Wij willen dat stimuleren en bovendien helpen bij het opleiden van een nieuwe generatie professionals, die nadenken over de impact die sommige producten hebben.” Van ’t Veer ziet dat terug bij zijn studenten. Hij kijkt dan ook al uit naar een vierde editie. “We vinden het mooi dat we met een innovatieve speler in de regio als De Rusthoeve kunnen samenwerken.”
Video’s:
Planken en isolatiemateriaal van hennep