Inmiddels is het een mooie traditie geworden voor studenten die betrokken zijn bij het lectoraat Smart Energy: deelname aan de jaarlijkse Techathon! Ondanks dat onze studenten onder begeleiding van onderzoeker Hugo de Moor ook dit jaar weer voor stevige concurrentie zorgde, ging de winst helaas aan hun neus voorbij. “Maar dat is ook niet het belangrijkste van zo’n dag.” aldus Myla Gonzalez Alonso. “We hebben technisch veel van elkaar én van de andere teams geleerd. Je ziet wat studenten bezig houdt maar ook welke uitdagingen er spelen bij gemeenten en bedrijven. En wat ook natuurlijk ook niet onbelangrijk is, we hebben ontzettend veel lol met elkaar gehad!”.
8 teams met 4 hbo-studenten, 2 mbo-studenten en getalenteerde medewerkers van (installatie)bedrijven namen dit jaar deel aan de 4e editie van de Techathon. Tijdens deze Techathon lieten ze via een uitdagende en daadwerkelijke opdracht zien hoe belangrijk de maatschappelijke functie van techniek en verduurzaming is. De organisatie van de Techathon is in handen van Techniek Nederland, in samenwerking met overige kennisorganisaties in de technische branche (Wij Techniek, ISSO en TVVL), gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam.
Smart Energy team in actie
Ons team bestond uit studenten met verschillende technische achtergronden van Avans Hogeschool en het Koning Willem I college en ervaren professionals van Van Dorp. Het team werd verdeeld in 3 groepen: bouwkundig, werktuigbouwkundig en elektrotechniek. Iedereen bracht hiermee zijn eigen kennis en kunde in, wat leidde tot een rijke mix van ideeën, een succesvolle samenwerking en een innovatief concept. “Ik moet wel zeggen dat 8 uur met 8 mensen aan een project werken behoorlijk hectisch kan zijn” vertelt Myla Gonzales Alonso. “Daarom hebben we de subgroepjes regelmatig groter en kleiner gemaakt om terug te komen naar de door ons bedachte structuur van 3 onderwerpen”.
Waterstof energiehub als oplossing
In 8 uur tijd moest het team een duurzame technisch oplossing bedenken voor een kavel in het Keilenkwartier in de haven van Rotterdam. Het ging om een maatschappelijk vraagstuk om werken en wonen samen te brengen met de blik op de toekomst.
Met de uitdagingen van een haven gebied zoals geur, geluid, wateroverlast, de algemene uitdagingen van klimaatverandering en het overvolle elektriciteitsnet, heeft het team een gebouw ontworpen dat rekening houdt met geluid door een slim ontwerp. Hierbij kan je denken aan het creëren van een binnenplein om geluid van buitenaf te scheiden en loggia’s en gevelpanelen die het geluid reflecteren. Daarnaast is er een waterstof energiehub gecreëerd waar later ook andere gebouwen op kunnen ‘inpluggen’. Deze energiehub op afstand fungeert dan ook als een centrale parkeerplek. Door het gebruik van autonome (elektrische) voertuigen kom je dan van het gebouw tot aan de parking. Door middel van apps & inzichten in wanneer er een overschot aan energie is, wilden het team mensen bewuster maken van hun gedrag. Door te laten zien wanneer er een overschot is kun je mensen, al dan niet financieel, bijvoorbeeld stimuleren de wasmachine te laten draaien als er een overschot is. De expertise van het lectoraat Smart Energy kwam dus duidelijk om de hoek kijken door deze focus op een energy hub met waterstof.
Volgend jaar gaan we opnieuw de kans voor eeuwige roem en glorie grijpen. Dus ben je student en spreekt de Techathon jou aan, meld je dan aan bij het lectoraat Smart Energy!