Energy en mobiliteit: een actueel vraagstuk, zeker nu door de klimaat- en energietransitie voertuigen steeds vaker rijden op elektriciteit in plaats van fossiele brandstof. Als mogelijke oplossing op dit vraagstuk bouwden studenten en onderzoekers van het lectoraat Smart Energy samen de SolarTuk. Geheel modulair ontworpen, waardoor hij in te zetten is voor meerdere doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan bevoorrading van binnensteden. Redouane Eddeanne, docent-onderzoeker bij het lectoraat Smart Energy wil nu de energie die in dit project zit graag doorzetten. Daarvoor is hij samen met studenten een nieuw project begonnen, waarbij deze SolarTuk breed wordt ingezet als leer- en promotiemiddel in het onderwijs.
Energietransitie
Via dit mooie voertuig wordt er gewerkt aan de energietransitie. In de SolarTuk zitten namelijk zonnepanelen die de accu voorzien van stroom. Dit principe is bij je thuis, als je zonnepanelen hebt, natuurlijk niet anders. Studenten kunnen realtime proefjes doen met de SolarTuk, zo wordt het een tool om verschillende aspecten van de energietransitie uit te lichten. Wat is een zonnepaneel? Welke technieken en procedures zijn er op het gebied van smart grid? Welke accu’s bestaan er? Kunnen we bepaalde componenten zelf ontwikkelen? Dat is niet het enige doel zegt Redouane: “We willen ook bewustwording creëren over de energietransitie waar we in zitten. Door de SolarTuk steeds op andere plekken neer te zetten hopen we aankomende studenten ook enthousiast te maken voor techniek, want we hebben hen hard nodig in die energietransitie.”
Brede samenwerking
In het project werken verschillende niveau’s van onderwijs samen. Vmbo, wo en hbo zijn allen vertegenwoordigd. Zo staat de SolarTuk bijvoorbeeld al een tijd bij het vmbo Munnikenheide College in Etten-Leur.
Erwin Heuvelmans, docent Munnikenheide College: “De meerwaarde van het project zit naar mijn mening op verschillende vlakken. Het belangrijkste is dat we voor onze leerlingen en de studenten van Avans een ontzettend uitdagend en interessant project hebben om aan te werken. Hierin komen praktische vaardigen en technische uitdagingen mooi samen. Je ziet dat er op een dag door verschillende niveaus aan het project gewerkt wordt. Eerst Avans studenten die metingen uitvoeren aan het onderstel en vervolgens onze mavoleerlingen die de verbrandingsmotor gaan demonteren. Dit is natuurlijk super om te zien. Verder zijn dit soort projecten voor ons als school ook leermomenten om ons onderwijs steeds een beetje beter te maken. De energietransitie geeft ook uitdagingen om ons onderwijs te moderniseren. Dit project is een mooi voorbeeld wat er mogelijk is.“
Dit soort samenwerkingen is van absolute meerwaarde, omdat er gebruik wordt gemaakt van elkaars expertise. Waar in dit geval het lectoraat de technische ontwikkeling oppakt, zorgt het Munnikenheide College voor de praktische uitvoering in de werkplaats.
Studententeam
Redouane stuurt er op dat dit echt een studentenproject wordt. “Het idee is dat elk halfjaar een nieuw studententeam de organisatie en uitvoering oppakt. Daarvoor hebben we zowel technische als organisatorische studenten nodig. Het initiatief moet bij de studenten komen te liggen, waarbij wij als lectoraat en docenten ondersteunend zijn. Het mooiste zou natuurlijk zijn als de studenten ons gaan voeden met nieuwe informatie die ze ontdekt hebben.”
Ook de studenten vinden het leuk om mee te werken aan de SolarTuk. Neem bijvoorbeeld Hidde de Laat, student Elektrotechniek bij de Academie voor Technologie en Deasign (ATD). Hij werkt dit semester samen met zijn projectgroep aan twee projecten. Twee studenten werken aan een high tech dashboard systeem voor de SolarTuk en twee studenten ontwikkelen een slimme zonnelader. Op deze manier wordt de SolarTuk elke periode weer een stukje verder geoptimaliseerd.
Hidde: “Het is zo ontzettend leuk om het ontwikkelproces te doorlopen met een groep gelijkgestemde beginnend ingenieurs. Met de hoge mate van keuzevrijheid en ondersteuning die Avans biedt krijg je de kans om echt iets moois te ontwikkelen. Tegelijkertijd werk je ook aan je project- en ingenieurs specifieke vaardigheden die heel waardevol zijn voor na mijn studie.”
Doe je mee?
Vanaf januari 2023 is Redouane weer op zoek naar een nieuw studententeam. “Graag zoeken we daarvoor de samenwerking op met bedrijven en andere kennisinstellingen. Kortom, heb je interesse laat het dan vooral weten!”
Dit artikel is onderdeel van de Biobased Update. Lees het volledige magazine door rechts te klikken.