MNEXT > Nieuws > Studenten ontdekken waterstoftechnologie in interactieve workshops

17 februari 2025

Studenten ontdekken waterstoftechnologie in interactieve workshops

Onlangs namen tachtig derdejaars Technische Bedrijfskunde-studenten van Avans Hogeschool deel aan interactieve workshops over duurzame energie, met een specifieke focus op waterstoftechnologie. De workshops werden georganiseerd in het Living Green Lab van MNEXT in Den Bosch en begeleid door onderzoekers van de lectoraten Hernieuwbare Energiedragers en Biobased Bouwen.

Energie en duurzaamheid centraal

De dag begon met een centrale presentatie over de energietransitie, waarin onderwerpen als netcongestie, wind- en zonne-energie en waterstoftechnologie aan bod kwamen. Vervolgens werden de studenten in groepen verdeeld en namen zij deel aan drie verschillende workshops:

  • Waterstof in actie – De studenten bouwden kleine voertuigen met een brandstofcel-elektrolyser combinatie. Dit bood hen een praktijkgerichte introductie in waterstoftechnologie en leidde tot een spannende race op de vloer van Spark.
  • Biobased materialen: spaarpotjes bouwen – In deze workshop onderzochten de studenten het verschil tussen biobased en conventionele materialen door zelf een spaarpot te maken van verschillende grondstoffen.
  • Biobased plaatmaterialen – Deze workshop richtte zich op het gebruik van biobased materialen voor toepassingen zoals gevelbekleding en plaatmateriaal, waarbij studenten inzicht kregen in duurzame bouwmaterialen.

Deze workshops werden begeleid door onderzoekers Jeroen van Gerwen, Myla Gonzalez Alonso en Sander van Gameren van het lectoraat Hernieuwbare Energiedragers en Jasper Sluis en Hans de Wit van het lectoraat Biobased Bouwen, werkzaam bij Living Green Lab.

Een leerzame ervaring

De combinatie van theorie en praktijk zorgde voor een dynamische leerervaring, waarin studenten niet alleen kennismaakten met waterstoftechnologie, maar ook kritische vragen stelden over de opslag en inzetbaarheid van waterstof en de rol van biobased materialen in de energietransitie. Het was een inspirerende dag voor zowel de studenten als de onderzoekers!

Interesse in een workshop?

De gebruikte waterstofkitjes zijn eenvoudig toepasbaar en geschikt voor middelbare scholen, mbo- en hbo-opleidingen. Geïnteresseerde opleidingen of scholen die meer willen weten over waterstoftechnologie of een workshop willen organiseren, kunnen contact opnemen met Jeroen van Gerwen.