Het stroomnet zit vol en de opbrengst van zonne- en windenergie fluctueert door weersinvloeden. Eerste logische gedachte is om je elektrische apparaten aan te zetten als de zon schijnt, om zo stroom van je zonnepanelen direct te gebruiken. Kat in ‘t bakkie! Maar nee… Wacht even… De werkelijkheid is onnoemelijk veel complexer en vraagt om maatwerk oplossingen. Die moeten vervolgens inzichtelijk zijn voor consumenten en bedrijven, zodat ze zelf kunnen sturen op optimaal resultaat. Studenten van de minor Data Science werken aan deze oplossingen in opdracht van het lectoraat Smart Energy. Docent-onderzoeker Mertijn Weeda van het lectoraat Smart Energy begeleidt deze studenten.
“Voeg aan het overbelaste stroomnet, de fluctuerende opbrengst van zonne- en windenergie en de mogelijkheid om bidirectionaal laden in te zetten in een wagenpark nog een paar elementen toe en er ontstaat een interessante cocktail van data” vertelt Mertijn. “Zo is de opbrengst van zonnepanelen in de zomer anders dan in de winter, spelen er flexibele energietarieven mee in de vergelijking, vragen elektrische apparaten verschillend vermogen en is de temperatuur van de thuisaccu mede bepalend voor de capaciteit”. Wil je, bijvoorbeeld bij een bakker of traiteur, niet alleen terugkijken hoe het gegaan is, maar ook je bedrijfsprocessen vooruit plannen, dan wil je zelfs de weersvoorspellingen meenemen in die planning. Door historische en toekomstige data mee te nemen, kun je duurzame energie zo efficiënt mogelijk inzetten en in de toekomst zelfs energiedeling mogelijk maken.
Dashboard
Studenten van de minor zoeken met behulp van de data van slimme meters naar een goede bedrijfseconomische analyse voor genoemde traiteur en vertalen die naar een digitaal dashboard dat een en ander in begrijpelijke taal moet omzetten. Dat dashboard is uiteindelijk de oplossing die de complexiteit van data versimpelt en zorgt voor de juiste inzichten bij bedrijven en consumenten. Volgens Mertijn is dit dé manier om mensen optimaal gebruik te laten maken van de middelen die ze hebben, en zo mee te krijgen in de energietransitie.
SEnD Lab
De studenten die nu opdrachten uitvoeren in de minor maken daarvoor gebruik van faciliteiten en apparatuur van het lectoraat. Belangrijk daarin is de beschikking over het ‘Smart Energy Delivery Lab’ (SEnD lab). Mertijn: “Deze experimentele praktijkomgeving zetten we in om smart grids te ontwikkelen en is ontworpen om te helpen antwoorden te vinden voor complexe vraagstukken,” zoals ook eerder in dit artikel aangehaald.
De komende jaren zal de vraag naar human capital rondom thema’s in de energietransitie toenemen en betrokken opleidingen zien de instroom van studenten op dit moment juist afnemen. Reden te meer voor het lectoraat om verbindingen tussen onderzoek, onderwijs en de wereld buiten de hogeschool te leggen, bijvoorbeeld dus via deze minor. Studenten waarderen het volgen van onderwijs aan de hand van een praktijkcasus, waar het lectoraat er natuurlijk legio van in kan brengen.
Dit is een artikel uit het magazine Biobased Update. Wil je het hele magazine lezen klik dan op de afbeedlding rechts.