
Het bezoek sloot aan bij de practorale rede van Curio-practor Michiel Smits en maakte deel uit van het bredere congresprogramma.
“Het fieldlab geeft ons een unieke basis waar we de aankomende jaren klimaatpositief aan door kunnen bouwen!” – Michiel Smits
Projectleider Jasper Sluis gaf de bezoekers een inkijkje in het onderzoek dat hier wordt uitgevoerd, samen met studenten van zowel Avans als Curio. Het Zelfbewuste Huis is een plek waar innovaties tastbaar worden – van leemstuc tot isolatiematerialen op basis van natuurlijke vezels. Studenten werken er aan concrete vraagstukken die bijdragen aan circulaire oplossingen in de bouwsector.
“Het is gaaf en aansprekend om een fysiek object in te kunnen zetten voor de invulling van ons onderwijs en onderzoek. Iets tastbaar maken en laten zien spreekt altijd tot de verbeelding, het is een plek waar we gewoon lekker aan de gang kunnen gaan.” – Jasper Sluis
De samenwerking tussen mbo en hbo, onderwijs en praktijk, blijkt van grote waarde. Door kennis en ervaring te bundelen, ontstaan nieuwe inzichten én direct toepasbare innovaties. Dit soort regionale samenwerkingen versterkt de positie van West-Brabant als proeftuin voor de bouwsector van de toekomst – een sector die niet alleen slimmer, maar ook duurzamer moet worden.


De samenwerking tussen Curio en Avans/MNEXT in het Zelfbewuste Huis wordt mede mogelijk gemaakt door het Green EGCh-project, medegefinancierd door de Europese Unie, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, uit het Just Transition Fund.