MNEXT > Nieuws > “We need to take that step now”

17 maart 2022

“We need to take that step now”

eilandhuis-nescio-midavaine

Midavaine en Van Overveld, uit Zeeland, kennen elkaar van hun studie Bouwkunde aan de HZ en later de TU Eindhoven. Als onderdeel van zijn master specialiseerde Midavaine zich in vastgoedbeheer en -ontwikkeling, Van Overveld specialiseerde zich in Architectuur.

In het Eilandhuis project combineerden ze hun passie voor duurzaamheid en recreatie. Het realiseren van een verplaatsbaar, biobased en circulair vakantiehuis bleek een enorme uitdaging. “Tijdens de bouw kom je van alles tegen en komen er steeds nieuwe vragen bij”, vertelt een opgewekte Midavaine. “Je weet bijvoorbeeld niet waar je welke materialen kunt vinden, moet de eigenschappen van materialen als vlas en mycelium bestuderen en bijna niets is direct beschikbaar wanneer je het nodig hebt. Het circulaire aspect zorgt voor extra uitdagingen. We hebben het onszelf er zeker niet makkelijker mee gemaakt, maar als we het huis over twintig of vijftig jaar demonteren, kan alles weer gebruikt worden.”

nescio-midavaine-hzTouristen

Tijdens de bouw hebben Midavaine en Van Overveld ondersteuning gezocht bij het lectoraat Biobased Bouwen van de HZ. Diverse onderzoekers en studenten droegen bij aan de totstandkoming door het uitvoeren van materiaalstudies. Het Eilandhuis, dat naast biobased en circulair ook zelfvoorzienend is, beweegt al bijna twee jaar op Schouwen-Duiveland. “Het kleine huis reist mee met de groei van de gewassen die zijn gebruikt om het te bouwen. Dus terwijl het vlas in bloei staat, staat het naast een vlasveld. Zo gebruikten we vlas voor de muren, de isolatiematerialen en het keukenwerkblad.” Wanneer toeristen het huis boeken, worden ze geïnformeerd over de verschillende mogelijkheden die lokale, biobased en circulaire materialen bieden.

Netwerk

Tijdens het project deelde Midavaine zijn kennis met de HZ. Hij is als adviseur verbonden aan het lectoraat Biobased Bouwen, geeft regelmatig gastcolleges en is een voorloper van het Kennis- en Innovatienetwerk Circulair Bouwen Zeeland. Daar wisselen kennisinstellingen, overheden en mensen uit de beroepspraktijk ervaringen uit, bijvoorbeeld via kennissessies.

‘Als we het huis over twintig of vijftig jaar afbreken, kunnen we alles hergebruiken’

Midavaine is vooral geïnteresseerd in het voorbereiden van jongeren op een circulaire en biobased toekomst. “De sloopwerkzaamheden in Zeeland zullen de komende jaren evenveel materiaal opleveren als bij nieuwbouw nodig is”, vertelt hij. “Als we in het verleden circulair hadden gebouwd, hadden we daar nu van geprofiteerd. Biobased en circulair bouwen heeft de toekomst. Het Rijk wil dat in 2030 50 procent van de bouwwerkzaamheden circulair is en in 2050 moet dat 100 procent zijn. Die stap moeten we dus nu zetten.”

Onderzoeksthema
Lectoraat
SDGs