Analytics markleider SAS biedt software waarmee iedereen die interesse heeft in het werken met data, op een eenvoudige manier data analyses kan uitvoeren en dashboards kan maken. Hiermee komen gedetailleerde inzichten boven tafel die de energietransitie een stapje verder helpen. Je hoeft hiervoor dus geen Python geleerde, ervaren programmeur of geroutineerde data scientist meer te zijn. Een gemiddelde social work-, bedrijfseconomie- of rechtenstudent kan er na een korte introductie ook goed mee werken, zelfs op afstand! En dat is voor ons onderwijs en onderzoek erg waardevol, want deze o zo belangrijke transitie heeft een interdisciplinaire aanpak nodig.
De SAS software wordt geïnstalleerd op de SEnD Lab server in het ‘Smart Energy Delivery Lab’. Een experimentele praktijkomgeving waar smart grids ontwikkeld worden en waar wordt gewerkt aan complexe energietransitie vraagstukken. Het SEnD Lab is daarom de ideale speeltuin voor de implementatie van de software en het lectoraat Smart Energy gaat hiervoor de komende maanden dan ook projectplannen maken. Maar het is niet alleen een Smart Energy feestje. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de software ook voor andere doeleinden binnen Avans gebruikt gaat worden. De software kan namelijk breed ingezet worden in zowel onderwijs als onderzoek.
Het is voor SAS de eerste keer dat ze op deze manier gaan samenwerken met een Nederlandse onderwijsinstelling. “We zijn erg blij met deze samenwerking waarin het cloudgebaseerde AI, analytics en data management platform SAS Viya Avans breed gebruikt kan worden voor onderzoek en onderwijs. Voor SAS in Nederland is dit een primeur en we kijken uit naar alle mooie resultaten die hieruit voort gaan komen!” aldus Jos van Dongen.
Wil je meer weten over wat SAS voor jouw onderzoek of opleiding kan betekenen? Neem dan contact op met Jack Doomernik, lector Smart Energy, of Mertijn Weeda, Docent-Onderzoeker bij het lectoraat Smart Energy.
Het laatste nieuws
24-02-2025
Een tweede leven voor mycelium biocomposiet
18-02-2025