Duurzaam alternatief voor fossiele bouwstoffen
De bouwsector staat voor een enorme uitdaging om in 2030 de CO2-uitstoot met 50% te verminderen en in 2050 zelfs met 90%. Veel gebruikte fossiele bouwstoffen, zoals aromaten, zullen moeten worden vervangen door biobased alternatieven. Aromaten, die nu grotendeels uit fossiele grondstoffen worden geproduceerd, zijn te vinden in producten zoals verf, lijm, isolatiematerialen en schuimen. Het B4-project toont aan dat biobased aromaten fossiele aromaten succesvol kunnen vervangen in ten minste zes toepassingen binnen de bouwindustrie, zoals coatings, composieten, en acryl- en epoxyharsen.
Innovatieve samenwerking voor duurzame transitie
Het B4-project wordt uitgevoerd door een consortium van kleine en middelgrote bedrijven (Relement, Impershield, Baril Coatings, Bodewes en Progression-Industry), grote ondernemingen (Westlake Epoxy, Worlée), en kennisinstellingen zoals TNO, VITO en Avans Hogeschool. De partners combineren hun kennis om te laten zien dat groene alternatieven niet alleen duurzamer zijn, maar ook commercieel aantrekkelijk kunnen worden geproduceerd. De Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom fungeert hierbij als epicentrum, waar innovatieve technologieën voor bio-aromaten verder worden ontwikkeld.
Van kennisdeling naar praktische toepassing
Naast technologische innovatie richt het B4-project zich ook op het betrekken van een breed publiek bij de grondstoffentransitie. In samenwerking met de Green Chemistry Campus worden er workshops en bijeenkomsten georganiseerd voor MKB-bedrijven, scholieren, werknemers in de chemische industrie en bestuurders. Zo wordt West-Noord-Brabant gepositioneerd als de hotspot voor biobased bouwstenen in de bouwsector.
Een kans voor de regio
Met het Just Transition Fund van de Europese Unie als financiering hoopt het B4-project West-Noord-Brabant te transformeren en duurzame economische kansen te bieden aan de regio. Door het gebruik van restproducten uit de landbouw als grondstoffen en het versterken van de chemische sector, zal het project bijdragen aan het creëren van extra banen en het stimuleren van een nieuw verdienmodel voor de agrarische sector.
Het B4-project heeft een totaalbudget van €4,4 miljoen en wordt mede gefinancierd door het Just Transition Fund van de Europese Unie, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Provincie Noord-Brabant.
Meer weten?
Neem contact op met projectleider Paul Könst via paul.konst@tno.nl of +31 (0)6 25 04 13 79 voor meer informatie over het B4-project.

september 2023 t/m augustus 2026