MNEXT > Projecten > Feeding Refineries

Feeding Refineries

De biobased transitie vereist een grootschalige inzet van biomassa als grondstof voor de industrie, waarbij lignocellulose uit landbouw-reststromen een veelbelovende en duurzame bron is. Landbouw-reststromen met lignocellulose (ALRs) zijn in wisselende hoeveelheden beschikbaar in de Europese Unie, vormen geen voedselbron en worden momenteel ondergewaardeerd. De logistieke keten van veld tot raffinaderij is echter nog niet uitgewerkt, wat vragen oproept over transport, productkeuzes en de behoefte aan aanvullende middelen. Bovendien spelen ALRs een belangrijke rol in de koolstofkringloop van de bodem, en toekomstig gebruik moet milieuschade voorkomen.

feeding-refineries

FeedingRefineries brengt Looop, BioGrowth Development en MNEXT samen met als doel deze uitdaging het hoofd te bieden, door landbouwafval in kaart te brengen en kansen en knelpunten te identificeren voor toekomstige bioplasticproductie.

Binnen het project wordt gekeken naar de hoeveelheid en spreiding van landbouwresiduen (ALRs) in Europa in relatie tot de chemische industrie. Met behulp van kaarten en scenariobouw wordt geanalyseerd waar een raffinaderij het meest succesvol zou kunnen zijn en hoe technische, milieukundige en logistieke factoren de productie beïnvloeden. De ruimtelijke verdeling van ALRs, evenals de technische vereisten van raffinaderijen, vormen hierbij cruciale onderdelen voor het ontwikkelen van een duurzame keten.

Dit verkennende onderzoek bekijkt eerst het aanbod van ALR-biomassa in de gehele EU en brengt van onderaf beperkingen in kaart, met als doel duurzaam landgebruik en efficiënt transport te prioriteren. Door breed te kijken naar technologische en productvariatie, blijven de uitkomsten relevant in een veranderend industrieel landschap en met het oog op toekomstige regelgeving.

Het project mondt uit in een voorspellend model als hulpmiddel voor stakeholders om producten te koppelen aan beschikbare grondstoffen. De ontwikkelde methode kan bovendien worden uitgebreid met andere biomassastromen en dient als springplank voor toekomstig onderzoek.

Projectleider

Philippa Roots

Onderzoeker Biobased Transities T: +31885250989

Betrokken partners