MNEXT > Projecten > HyPRO

HyPRO

Met een substantiële subsidie van € 34,5 miljoen en een aanvullende bijdrage van € 15,7 miljoen, richt het HyPRO-project zich op de verbetering van elektrolyse- en plasmatechnologieën voor de productie van groene waterstof. Dit onderzoeksproject draagt bij aan de optimalisatie van elektrolysetechnologie, waardoor de kosten van waterstof dalen en de productie op grotere schaal mogelijk wordt.

SDG's

Binnen het kader van de Europese Green Deal en de Repower Europe-strategie stelt de Europese Commissie ambitieuze doelen voor de energietransitie, waarbij de ontwikkeling van groene waterstof een cruciale rol speelt. Deze strategieën openen de deur naar een Europese markt voor elektrolyse-installaties van meerdere miljarden euro’s, wat de aantrekkelijkheid van investeringen in deze technologie voor de maakindustrie vergroot.

Op dit moment is de technologie nog in ontwikkeling, wat resulteert in hogere kosten en risico’s bij implementatie. Er is innovatie nodig in de volledige waardeketen om deze risico’s te beperken en de kosten te verlagen. Het doel van HyPRO is om deze technische risico’s te verminderen, wat leidt tot een gunstiger kostenplaatje voor de productie van waterstof.

Doelen en acties van HyPRO

Kostenreductie van groene waterstof

HyPRO richt zich op het verlagen van de kosten door risico’s bij de implementatie van waterstoftechnologie te verkleinen. Dit gebeurt onder andere door:

    • Het voorspellen van prestatievermindering onder werkelijke bedrijfsomstandigheden.
    • Het ontwikkelen van schaalregels om de overgang van laboratorium naar industriële toepassing te versnellen.
    • Het verkleinen van risico’s in de toeleveringsketen door minder afhankelijk te worden van schaarse of milieubelastende materialen.

Samenwerking in de waardeketen

Het project brengt bedrijven uit verschillende delen van de waardeketen samen: van leveranciers van geavanceerde materialen en componenten tot de ontwikkelaars van elektrolyse- en plasmareactoren en complete systemen. Deze samenwerking draagt bij aan de optimalisatie van de technologie en de versnelling van de marktintroductie van groene waterstof.

Wereldwijde concurrentiepositie voor Nederlandse bedrijven

Door het bundelen van expertise en middelen kan HyPRO bedrijven in Nederland helpen om wereldwijd een leidende rol te spelen in de productie van duurzame waterstoftechnologieën. Deze samenwerking biedt een kans om de markt te betreden met geoptimaliseerde en gevalideerde producten.

Verkenning van verschillende waterstoftechnologieën

Het project richt zich op diverse waterstoftechnologieën, omdat verschillende markten verschillende eisen stellen. De belangrijkste technologieën die binnen HyPRO onderzocht worden, zijn:

  • Alkaline waterstofelektrolyse
  • PEM waterstofelektrolyse
  • High-temperature solid oxide en protonic ceramic elektrolyzers
  • Anion exchange membrane en andere nieuwe elektrolyse technologieën
  • Elektrisch aangedreven processen voor de valorisatie van residu-gassen (plasma, microreactors)
  • Systeemintegratie

Door deze technologieën te ontwikkelen, levert HyPRO een cruciale bijdrage aan de energietransitie en de verduurzaming van de waterstofproductie.

Partners in het consortium

TNO, Universiteit Utrecht, Universiteit Leiden, TU Delft, Rijksuniversiteit Groningen, Maastricht University, TU Eindhoven, Radboud Universiteit, Universiteit van Amsterdam, University of Twente, Differ, Wageningen Universiteit, Saxion Hogeschool, Avans Hogeschool, Fontys Hogeschool, HAN, Hanzehogeschool Groningen, Total Energies, Shell, LYB, Johnsons Matthey, Braskem, RWE, Vattenfall, Eneco, VS Particle, Ionbond, Hauzer, Powall, SALD, SparkNano, Veco, BASF, Nano Hybrids, FujiFilm, Teijin, Bosal Group, I-Qatalyst, Vitrite, VDL, NEWES, AVOXT, Circonica, Battolyser Systems, Bosch, Dr Ten, SolydEra, TOPSOE, Hyet, PRODRIVE, Sairem, On2Quest, Adsensys, Fluidwell, Sitech, Total Support, HyStream, FEV energy en ELEXEL. 

Datum

oktober 2024 t/m maart 2029

Projectleider

Saleh Mohammadi

Lector Nieuwe Energiedragers T: +31885257744

Schrijf je in voor MNEXT updates

Mis niets van MNEXT, vul je e-mailadres in voor updates over nieuws en evenementen