MNEXT > Projecten > ReJuice

ReJuice

Veel planten bestaan tot 80% uit sap en dat sap wordt nog niet verwaard. ReJuice richt zich op het verwaarden van de waardevolle stoffen uit het sap dat vrijkomt uit reststromen van de landbouw en tuinbouw. Zo draagt dit project bij aan het realiseren van een economisch aantrekkelijke waardeketen waarbij reststromen écht hergebruikt kunnen worden.

SDG's

ReJuice staat voor het hergebruik (Re) van sapstromen (Juice), maar ook voor een efficiënter gebruik van grondstoffen (Rejuice = Reduce). Het project heeft als doelstelling om duurzame en economisch rendabele waardeketens op te zetten door de vloeibare fractie uit groene reststromen te verwerken en opnieuw te gebruiken. Zo kan er hopelijk een extra “verdienmodel” voor de land- en tuinbouw gecreëerd worden, waarbij deze sectoren niet meer hoeven te betalen om van hun reststromen af te komen maar deze juist kunnen verwaarden tot waardevolle producten. Binnen ReJuice zien we namelijk 4 grote toepassingsmogelijkheden voor dit sap: als een bron om energie op te wekken, binnen de voedingssector, om nieuwe materialen te ontwikkelen en als bron van circulaire meststoffen.

MNEXT onderzoekt in eerste instantie welke reststromen in aanmerking komen om dit proces toe te passen. Voor de extractie van het sap wordt er niet alleen gekeken naar reststromen als bermmaaisel en gras. Ook veel voorkomende groene reststromen zoals tomatenstengels, preiafval, bloemstengels en eendenkroos worden in het onderzoek betrokken.

Écht milieuvriendelijke eindproducten

In ReJuice worden vijf eindproducten geproduceerd van de reststromen: meststoffen voor plantenteelt, biogas, PHA bioplastic en algen en eiwitten voor voeding. Om te kijken of de productie van deze producten milieuvriendelijker is dan de vergelijkbare producten die we nu gebruiken wordt in ReJuice ook gekeken naar de milieu-impact van de nieuwe producten. Dit wordt gedaan middels een Life Cycle Analysis (LCA) en een hotspotanalyse. LCA kijkt naar de invloeden op onze leefomgeving, zoals uitstoot van stoffen, die gevolgen hebben voor biodiversiteit, waterkwaliteit en luchtkwaliteit. Door middel van LCA kan je zodoende de totale milieu-impact van een waardeketen van een product onderzoeken. Een biobased product is namelijk niet altijd ook direct milieuvriendelijker. Dit hangt af van de keten die bij het product komt kijken. De hotspotanalyse analyseert de verschillende stappen in het productieproces. Je bekijkt welke stappen de grootste milieu-impact hebben en/of welke milieueffecten voornamelijk optreden. Op basis hiervan kan het productieproces worden verbeterd met betrekking tot de milieu-impact.

Partners uit de hele waardeketen

Het ReJuice project wordt gefinancierd door Interreg Vlaanderen-Nederland. MNEXT werkt in dit project samen met veel Europese partners. Door dit partnerschap zijn alle stappen van de keten voor het verwaarden van de sapfractie uit reststromen vertegenwoordigd. Dit is cruciaal voor het succes van het project.

Meer informatie over ReJuice vind je op de projectwebsite. Je vindt ook nieuw en updates over het project op de ReJuice-pagina op LinkedIn.

Projectleider

Jappe de Best

Lector Biobased Resources & Energy T: +31885258097

Betrokken partners