“Ik ben Pauls Tikmanis. Ik ben Let van geboorte, woon in Breda en ik studeer Environmental Science for Sustainable Energy and Technology (ESSET) aan Avans in Breda. Ik loop vijf maanden stage bij het Centre of Expertise Biobased Economy en deze periode is bijna ten einde. Na deze periode begin ik aan mijn afstuderen

In deze stage doe ik theoretisch en laboratorium onderzoek naar mycelium composieten. Dit zijn samengestelde materialen gemaakt van vezels (agrarische reststromen) en de ‘wortels’ van paddenstoelen (mycelium). Je hebt twee varianten die geproduceerd kunnen worden: een foam en een board materiaal. Deze materialen worden getest voor akoestische panelen en isolatie in woningen .
Mijn taak is met name om de sterkte van de materialen te testen. Wat we daarin voornamelijk testen is de samenstelling (het recept) van het mycelium composiet. In combinatie met welke grondstoffen is mycelium foam en board het sterkst.

Wat we ontdekt hebben, is dat mycelium het beste groeit als er een vorm van suiker, bijvoorbeeld glucose, aan wordt toegevoegd. Tot nu toe groeit cellulose heel erg goed, maar je hebt ook voldoende lange vezels nodig om sterkte te geven aan je materiaal.

Het fijne van deze stageplaats vind ik dat je de gelegenheid hebt om individueel te werken, maar dat je ook samen kunt werken en dat je altijd hulp kunt inroepen. Ik zou deze stage dus van harte aanbevelen. De afstand, een paar keer in de week vanuit Breda naar Rosmalen is wel zwaar. Ik ben ruim een uur onderweg. Maar de stage is erg goed. Ik heb hier veel geleerd.

Het studeren in Nederland bevalt mij erg goed. Ik ben nu vijf jaar in Nederland en ik vind het hier erg goed georganiseerd. Soms misschien iets té, waardoor simpele zaken langer duren dan ze volgens mij nodig zijn. Het was voor mij erg gemakkelijk om te integreren. “

– februari 2019

Bij het gebruik van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close