Nieuws

Reset

19 mei 2025

Natuurlijke oorsprong, duurzaam einde?

Op het eerste gezicht lijkt er iets eenvoudigs te gebeuren bij het Living Greenlab in Den Bosch. Toch zou het grote gevolgen kunnen hebben voor de toekomst van duurzaam bouwen. Onderzoekers Paula Jerez Zarandona en Fran Ortega Exposito, werkzaam binnen het project MycEoLA, hebben monsters van mycelium biocomposieten begraven in de grond — deze duurzame bouwmaterialen zijn zichtbaar voor voorbijgangers via een glazen paneel. Hun doel? Antwoord geven op een verrassend onderbelichte vraag: is mycelium echt biologisch afbreekbaar in natuurlijke bodem? En welke invloed heeft het op de bodemgezondheid?

15 mei 2025

Diederik Samsom trapt Future Rethinkers Congres 2025 af

Op 12 juni 2025 opent MNEXT de deuren van OpenX in Breda voor het jaarlijkse Future Rethinkers Congres, geheel in het teken van ‘Transitie in Actie’. Tijdens dit evenement komen professionals, studenten, onderzoekers en bedrijven samen om te laten zien dat de materialen- en energietransitie al volop in gang is, en vooral: dat het kán.

24 april 2025

Project Wheynot onderzoekt hoogwaardige toepassing van wei-afval

In een innovatieve stap richting circulaire zuivelproductie onderzoekt het project "WheyNot" hoe wei-permeaat, een restproduct van melkverwerking, kan worden opgewaardeerd tot waardevolle grondstof voor de chemische industrie.

17 april 2025

Duurzaam beton uit klei en mycelium

Beton is één van de meest-gebruikte materialen in de bouw. In een, door ChemistryNL gefinancierd project, werken MNEXT en ABT Consulting Engineers aan een nieuw type beton op basis van klei en mycelium. Het voordeel? Dit betontype is volledig natuurlijk en circulair en draagt zo bij aan een duurzame samenleving.

16 april 2025

Groene coatings die beschermen – en daarna verdwijnen

Hoe kunnen coatings hun beschermende functie behouden en tegelijk op natuurlijke wijze afbreken? Het GreenCoat-project gaat deze uitdaging aan door samen met MNEXT, Stahl International B.V. en PUROC de afbreekbaarheid van veelgebruikte coatings zoals polyurethaan en epoxy te verbeteren. Door middel van kennisontwikkeling en praktijkgericht onderzoek draagt dit project bij aan een duurzamere coatingsindustrie.

2 april 2025

Van cashewnootschillen naar duurzame coatings

Onderzoek, onderwijs en innovatie komen samen in de ontwikkeling van duurzame en circulaire materialen uit reststromen, zoals cashewnootschillen, voor milieuvriendelijke coatings en kunststoffen.

1 april 2025

Sneller naar een biobased coatingsindustrie

Hoe kan de verf-, inkt-, lijm- en kitindustrie verduurzamen zonder in te leveren op kwaliteit? De sector staat voor een belangrijke transitie: de overstap van fossiele grondstoffen naar biobased alternatieven. Het RECOAT-project speelt hierin een sleutelrol door innovatie, samenwerking en kennisdeling te stimuleren. MNEXT draagt bij door onderwijs te integreren en nieuwe kennis toegankelijk te maken, zodat bedrijven direct met biobased toepassingen aan de slag kunnen.

31 maart 2025

PODCAST: Biobased materialen als oplossing voor een duurzame toekomst

Biobased materialen kunnen een grote rol spelen in de transitie naar een circulaire en klimaatneutrale samenleving. Maar waarom verloopt die transitie zo traag? En wat is nodig om dit te versnellen? Tijdens deze podcast van Living Ecosystem gingen onze experts –Maaike Lycklama à Nijeholt (Hogeschool Rotterdam), Thijs Rodenburg (Rodenburg Biopolymers) en Han van Kasteren (MNEXT/Avans Hogeschool)- hierover in gesprek, onder leiding van onze host Myrna van de Water (Hogeschool Rotterdam). De conclusie: samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven is essentieel om biobased materialen op te schalen.