Het lectoraat Marine Biobased Specialties (MBBS) heeft onderzoek gedaan naar het effect van kweek omstandigheden op de plantensterolen van suikerwier. Plantensterolen kennen we vooral van de cholesterol-verlagende effecten van je pakje boter, maar ze komen naast planten (en pakjes boter) óók in zeewier voor.
De unieke leefomgeving van zeewier zorgt er voor dat hun plantensterolen vaak bijzondere werkingen hebben, waaronder ziekte bestrijdende. Het is dus heel nuttig om te weten wat de productie van die stoffen beïnvloed en hoe je de sterol inhoud kan stimuleren voor een maximale opbrengst.
Hier is onderzoek naar gedaan en onlangs zijn de resultaten gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Applied Phycology, een tijdschrift voor toegepaste algenstudie.
Verdubbeling sterol-inhoud
We hebben onderzocht hoe de nutriënt concentratie van het kweekwater en de lichtintensiteit de sterol inhoud beïnvloed van suikerwier, een commercieel belangrijk wier dat in Nederland gekweekt wordt. De belangrijkste observatie was dat bij lage nutriënten en hoge lichtintensiteit, de sterol-inhoud van het suikerwier meer dan verdubbelt. Deze publicatie stelt ons nu in staat om deze en andere observaties niet alleen met de projectpartners te delen, maar óók met een breder wetenschappelijk publiek.
Ben jij ook geïnteresseerd? Dan kan je het artikel vrijblijvend lezen via de onderstaande link!
Dit is een artikel is uit de Biobased Update van februari 2021, klik onderstaand voor meer interessante artikelen.
Zou je graag nog meer informatie willen inwinnen? Mail dan even naar
Dorien derksen of Dylan de Jong.