Een huis gebouwd met vezels uit bermgras. Duurzame, goedkope energie uit bermgras. Duurzamer en goedkoper bermbeheer? Samen met 12 partners onderzoeken de lectoraten Biobased Energy (BBE) en Biobased Bouwen (BBB),  en het Biopolymeren Applicatiecentrum (BAC) in het Interreg 2 zeeën project Grassification de mogelijkheden om bermgras te verwaarden.

Naar projectpagina

Publicatiedatum
19 februari 2020

Over een periode van drie jaar gaan de projectpartners uit Engeland, Nederland, Frankrijk en België samen het volledige traject van bermbeheer tot eindproduct onder de loep nemen. Via een multidimensionale aanpak gaan ze aan de slag om op die manier maximaal bermgras te valoriseren tot waardevolle eindproducten. De lectoraten en het BAC, onderdeel van het Centre of Expertise Biobased Economy, hebben een mooie rol in dit project.

EIWITTEN

De onderzoekers van BBE doen samen met Inagro onderzoek naar de mogelijkheden om uit het sap van het bermgras eiwitten te halen, die kunnen worden gebruikt als voeding voor de kweek van insecten. Uit de resultaten blijkt dat de gehalten aan eiwit hiervoor helaas te laag zijn. Het sap is wel geschikt voor de kweek van algen en de productie van biogas. Hier wordt nog verder onderzoek naar gedaan. Evenals naar de mogelijkheden om eiwitten uit de vaste delen van gras te halen.

BERMGRAS PRODUCTEN

Het lectoraat BBB en BAC kijken naar de toepassing van de vezels van het bermgras na drogen. Het BAC heeft hiervoor al verschillende gebruiksvoorwerpen gemaakt waaronder een visitekaarthouder. Het lectoraat onderzoekt de mogelijkheden om van de vezels, zo mogelijk tezamen met gemalen Japans Knoopkruid (invasief onkruid), een nieuw 100% biobased composiet materiaal te ontwikkelen dat tropisch hardhout kan vervangen.  Het ontwikkelde materiaal wordt vervolgens in de vorm van een natuurpad en gevelplaat getest.  Van het ontwikkelde materiaal wordt ook een levenscyclusanalyse gemaakt door het lectoraat BBE waarbij de biobased composiet wordt vergeleken met tropisch hardhout.

Naar projectpagina

19 september 2024
Studenten komen tijdens deze minor letterlijk in aanraking met biobased bouwen
De Avans ADGO minor CO₂-negatief Ontwerpen, uitgevoerd door MNEXT, is dit collegejaar voor het 6e jaar op rij van start gegaan. De afgelopen jaren zijn er grote stappen gezet volgens Iwan Westerveen, Docent-onderzoeker Biobased Bouwen bij MNEXT, vooral op het gebied van de faciliteiten: “De grootste verandering is dat we nu een fieldlab hebben bij Avans Hogeschool in 's-Hertogenbosch: het Living Greenlab. Hier kunnen we écht experimenteren met biobased bouwen.”
13 september 2024
‘Bio-Iso’ genomineerd voor RAAK-award 2024!
Het onderzoeksproject ‘Bio-Iso - Biobased isoleren: energie, duurzaamheid en comfort’ van het lectoraat Biobased Bouwen is genomineerd voor de RAAK-award 2024. Het is één van de zes genomineerde projecten voor de prijs die Regieorgaan SIA uitreikt voor het beste praktijkgericht onderzoek van het jaar.
22 augustus 2024
ReJuice perst alle waarde uit reststromen
Door het Interreg “Grassification” project weten we dat de vezels uit gras verwaard kunnen worden. Het Interreg “ReJuice” project, waarbij het lectoraat Biobased Resources & Energy van MNEXT betrokken is, gaat een stap verder. Veel planten bestaan tot 80% uit sap en dat sap wordt nog niet verwaard. ReJuice richt zich op het verwaarden van de waardevolle stoffen uit het sap dat vrijkomt uit reststromen van de landbouw en tuinbouw. Zo draagt dit project bij aan het realiseren van een economisch aantrekkelijke waardeketen waarbij reststromen écht hergebruikt kunnen worden.
CASCO
Twaalf partners zetten samen hun schouders onder het Europese grensoverschrijdende Interreg CASCO-project, gefinancierd door de EU. Het doel is de uitbouw van een ecosysteem van biobased materialen in de bouw.  CASCO staat voor CArbon Sink COnstruction en wil de enorme ecologische voetafdruk van de Europese bouwsector verlichten. In de huidige ‘Europese richtlijn energieprestatie gebouwen’ (EPBD) ligt de nadruk op de reductie van operationele CO2-uitstoot van gebouwen.
Eiwit van Columbus
Een nieuw project voor het lectoraat Biobased Resources & Energy bij MNEXT. Het project, genaamd "Eiwit van Columbus," draagt bij aan de eiwittransitie waarin we een overstap willen maken van dierlijke naar meer plantaardige eiwitproductie. Dit project richt zich op  ligt het waardevol benutten van reststromen die ontstaan bij de teelt van eiwitrijke gewassen om zo tot een realistisch verdienmodel te komen voor de verschillende stakeholders in de keten.
Snel Hernieuwbare Materialen: de volgende stap in duurzaam bouwen
In dit project onderzoeken we hoe de door de praktijk benodigde informatie van SHM op een betrouwbare en gebruiksvriendelijke manier kunnen aanbieden zodat deze materialen meer toegepast.
Mycelium on Board
In the project Mycelium on Board, mycelium composites are developed as a formaldehyde-free, fully natural and biodegradable material with high potential to substitute these hazardous materials.
Water-resistant mycelium composites
Binnen het project Water-resistant Mycelium Composites gaan we kijken of we deacetylering-techniek ook kunnen toepassen op mycelium composieten, en testen of deze het gewenste effect hebben.
Demowand Biobased Gevelbekleding
Het lectoraat laat met deze demowand zien wat de mogelijkheden zijn van duurzame gevelbekleding.
Sustainable Particle Board
Van de houtige vezels van de kokospalm kunnen producten gemaakt worden, maar de vezels eindigen nog vaak als afval. In dit project proberen we spaanplaat te maken van deze vezels.
Circulaire tenten voor noodhulp
Met een uitstekend netwerk onderzoekt dit project, door middel van co-creatie, de mogelijkheden voor een overzichtelijk en praktisch toepasbaar circulair afwegingskader.
FACET
Het Interreg 2 Zeeën project FACET wil ondernemers in de toeristische sector stimuleren circulaire oplossingen toe te passen binnen hun bedrijf, zodat er nieuwe duurzame verdienmodellen ontstaan.
Totally nuts
Totally Nuts: Circulaire biobased thermoharders van cashewnootschillen
Hoe kunnen we duurzame en economisch haalbare biobased epoxy thermoharders en composieten ontwikkelen uit cashewnotenshell residu? Die vraag staat centraal in dit onderzoek.
Biodegradatie Coatings Stahl
Stahl uit Waalwijk, wil graag overschakelen op de productie van duurzamere coatings. Naast het ontwikkelen van coatings op basis van hernieuwbare grondstoffen is er de wens om coatings te ontwikkelen die biologisch afbreekbaar zijn.
Green Hub: Informatie hub waardeketens groene reststromen
In het Green Hub project gaan een consortium van praktijkpartners samen met Avans verkennen wat de behoeften van stakeholders zijn omtrent een overkoepelend, up-to-date, en bij voorkeur ook open source platform rond groene reststroom ketens
Versnelling van natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
De verstedelijking is een belangrijke oorzaak voor klimaatverandering, afname van biodiversiteit en de uitstoot van broeikasgassen. Natuurinclusieve gebiedsontwikkeling kan dit tegengaan, maar vindt nog op te kleine schaal plaats om echt impact te hebben.
Biobased Insulation – Lifespan Determination (BILD)
De levensduur van een nieuw biobased isolatiemateriaal is een belangrijke eigenschap. Desalniettemin is er geen gedefinieerde en gestandaardiseerde methode om de verwachte levensduur van een biobased isolatiemateriaal te bepalen.
Opzetten en uitvoeren van biodieseltesten in een kustvaarder
In dit project wordt het gebruik van biodiesel blends, in de zogenaamde H1 klasse schepen, getest. Er moeten nog een aantal belangrijke problemen worden opgelost voordat de testen kunnen beginnen.
Mythic
In Mythic ontwikkelen we het best beschikbare mycelium biocomposiet te ontwikkelen dat kan worden gebruikt als circulair, biologisch afbreekbaar isolatiemateriaal voor de bouwsector.
CiBO – Circulariteit in Banden Oosterhout
Bij verschillende bedrijven in Oosterhout zijn er rubberreststromen aanwezig. Deze reststromen komen uiteindelijk bij het restafval terecht waardoor deze verbrand worden wat niet wenselijk is.
PyroCHEM: Waste2Chem Innovation Cluster
De PyroCHEM projectpartners willen de chemische industrie verduurzamen door de chemische recycling van plastic afval en de pyrolyse van andere (biomassa) reststromen te optimaliseren en op te schalen.
Membrane Technologies
Zijn membraantechnologieën toepasbaar en efficiënt voor valorisatie van verschillende reststromen? En zijn deze technologieën te integreren in bioraffinage projecten.
Biobased Bezinningsruimte
Binnen de Avans AB&I minor ‘CO2-negatief ontwerpen’ hebben de 39 deelnemende studenten van meerdere opleidingen in september 2021 een biobased bezinningsruimte gebouwd op het terrein van Avans in Den Bosch.
Flestic
Samen met Eurobottle analyseren we een aantal milieu-gerelateerde duurzaamheidsaspecten van de Oasus drinkfles.
WoW! Capitalisation
Dit project is een voortzetting van WOW!. Er wordt onderzoek gedaan naar het verbreden van de productie en toepassing van (bioplastic) PHA en biochar
Directe extrusie van biomassa met een hoog PHA gehalte
In project wordt onderzoek gedaan naar het vereenvoudigen van de verwerking van PHA (bioplastic) dat is geproduceerd door bacterien.
Powering Agrifood
Hoe moderne technologie (economisch) succesvol kan worden ingezet om toegang tot schone energie te verlenen aan boerencoöperaties en agro-industriële bedrijven wereldwijd.
Programma “Living Ecosystem”
Hoever zijn we in de transitie naar biobased materialen? In het 8-jarige programma “Living Ecosystem” bundelen Avans Hogeschool, Hogeschool Rotterdam en HZ University of Applied Sciences hun krachten op het gebied van biobased ingrediënten, circulair bouwen en biobased plastics.
Lerend Netwerk Biobouwers
Lerend Netwerk Biobouwers zet zich in voor de ontwikkeling van een innovatieve, praktijkgerichte onderwijsmethode voor de bouwsector.
Follow-up S4G
Follow-up S4G
Bedrijfsafval- of reststromen worden gekoppeld aan een passende afnemer, opwerker of hergebruiker in Zeeland, West- en Midden-Brabant.
Verduurzaming scheepstransporten Rusland - Benelux
Verduurzaming scheepstransporten Rusland – Benelux
Dit project kijkt hoe hernieuwbare brandstoffen een bijdrage kunnen leveren aan het verduurzamen van zeetransport.
Learning community biobrandstoffen
Learning Community hernieuwbare brandstoffen
Samen leren en ontwikkelen op het gebied van hernieuwbare brandstoffen
PHA accumulatie capaciteit van RWZIs
Welke RWZIs zijn geschikt voor de productie van PHA (bioplastic)
NACO – Nul Afval Collectief Oosterhout
NACO – Nul Afval Collectief Oosterhout
Collectief voor hergebruik van reststromen op bedrijventerreinen in Oosterhout
Bio Iso
Bio-Iso (RAAK-mkb)
De huidige focus op energiesparing leidt echter steeds vaker tot een onprettig binnenklimaat en zelfs tot ongezonde gebouwen.
snel hernieuwbare materialen
Ontwerpen met snel hernieuwbare materialen
SHM (snel hernieuwbare materialen) komen voort uit de natuur. Tijdens hun groei halen zij CO₂ uit de lucht.  
Biologische afbreekbaarheid biohars
Biologische afbreekbaarheid biohars
Dit project onderzoekt hoe je met, vanuit een grote computerdatabase speciaal geselecteerde, schimmels een aantal thermohardende bioharsen kunt afbreken.
Biobased flocculanten voor waterzuivering
Biobased flocculanten voor waterzuiveringen
Ontwikkelen van biobased flocculanten, als alternatief voor op olie gebaseerde flocculanten
Viberscrete
Viberscrete – biobased beton
Hoewel biobased beton goede thermische en akoestische isolatie eigenschappen heeft en een positieve milieu impact, kleven er ook een aantal nadelen aan ‘biobeton’. In dit project gaan Vibers en Avans op zoek naar de meest optimale samenstelling van biobeton op basis van olifantsgras.
Building light
Haalbaarheidsstudie naar het gebruik van biochar in composieten, om de eigenscheppen te verbeteren voor toepassing in bouwmaterialen
Aardbeientray
BioADD
Onderzoek naar toepassing van biochar in biopolymeren om de eigenschappen te verbeteren
Portiersloge Delfland
Studenten van de Avans minor CO2-negatief ontwerpen hebben voor het Hoogheemraad Delfland een biobased/circulaire portiersloge ontworpen.
Smart Circular Bridge
Een brug die zelf aangeeft wanneer er onderhoud of vervanging nodig is: “Structural Health Monitoring”.
Mycelium boards
Dit project heeft als doel de buig- en treksterkte van myceliumplaten te vergroten.
Colouring Mycelium
Dit project legt de basis om de visuele uitstraling van myceliumcomposieten te verbeteren, door gebruik te maken van natuurlijke pigmenten, natuurlijke coatings en onderzoek naar schimmelpigmenten.
Back to the Materials of the Future
Dit onderzoek is gericht op verdieping van de kennis over de mechanische eigenschappen van biobased materialen voor de toepassing in combinatie met betonmengsels.
Structural Health in Biobased Constructions
Duurzame biobased bouwmaterialen hebben een enorme potentie, zowel vanuit milieuperspectief als economisch perspectief voor de bedrijven.
Sustainable solid biofuels
bijdragen aan een zero-waste en lage koolstofemissie productie van houtskool door de haalbaarheid en energie-efficiëntie van verschillende conversietechnologieën te evalueren.
Zap naar biobased bouwen
Biobonding: Verbeterde biocomposieten
Het gebruik van plataardige vezels in polymeer composities is extra interessant voor constructie omdat natuurlijke vezels goede mechanische eigenschappen hebben terwijl ze weinig gewicht hebben.
Cashing cashew
Onderzoek naar de beste toepassingen voor de olie die wordt geproduceerd bij pyrolyse van de schillen van cashewnoten
Materiaalonderzoek voor 3D printen
Ontwikkeling en toepassing van recycled en biobased vezelversterkte thermoplasten in combinatie met FDM 3D-printing.
Opcirkelen in de bouw
Om de circulaire economie op te kunnen schalen is het voor zowel bouwondernemingen maar ook voor overheden nodig om het aanbod van secundaire materialen en componenten af te kunnen stemmen met de mogelijke behoefte aan deze materialen.
Biomassastromen in de provincie Zuid-Holland
Inventarisatie van de meest relevante organische reststromen en de ontwikkelingen van verwerkingsmogelijkheden, om beschikbare biomassa in Zuid-Holland beter te benutten.
Circular Bio-based Construction Industry (CBCI)
Het Europees gesubsidieerde project CBCI onderzoekt hoe we grondstoffen in de bouw efficiënter kunnen gebruiken, om daarmee de CO2-uitstoot te verminderen, gedurende de hele levenscyclus van een gebouw.
Biodegradeerbaarheid van biopolymeren en biocomposieten
Verhogen van kennis over biodegradeerbaarheid van biopolymeren en biocomposieten door onderzoek en experimenten
Waste Brazilie
Kansen voor compostering in Brazilië
Ontwikkelen van een actieplan voor het realiseren van een goede inzameling en behandeling van gemeentelijk organisch afval in de staat Minas Gerais in Brazilië
stadsjutters-breda
Stadsjutters Breda
Onderzoek naar bronnen van zwerfvuil in Breda en het oplossen van de zwerfvuilproblematiek vanuit deze bronnen.
building-on-mycelium-banner
Building on Mycelium
In het project "Building On Mycelium" onderzoeken Hogeschool Avans en partners hoe lokaal beschikbare organische afvalstromen kunnen worden gebruikt om mycelium biocomposieten te produceren met eigenschappen die ze geschikt maken voor de bouwsector.
Sensorwise Biobased
Gedurende één jaar zullen van twee woningen de gehele doorsnede van de buitengevels middels luchtvochtigheid en temperatuursensoren worden gemeten.
Pyrolyse Proeftuin Zuid
Opzetten van een cluster in Moerdijk voor het stimuleren van onderzoek naar pyrolyse en de toepassing van de producten van pyrolyse.
Grassification
Onderzoek naar toepassingen en economisch rendabele businesscases uit maaisel van bermgras.
REFAWOOD
Het zoeken van oplossingen voor as gerelateerde operationele problemen in afvalhout gestookte bio-energie centrales door middel van de toevoeging van additieven. 
Mycelium
Dit project moet meer inzicht verschaffen in het produceren van mycelium gebaseerde materialen en inzicht geven in de invloed van de groeicondities, substraatsoort en materiaalverwerking op de eigenschappen van het mycelium composiet.
BioKLEUR
Binnen het project BioKLEUR zoeken we naar milieuvriendelijkere alternatieven voor kleurstoffen. 
Blauwe Keten
Haalbaarheidsstudie naar de extractie van blauwe kleurstof uit algen en eiwitten uit eendenkroos
WOW!
Onderzoek naar verwaarden van waardevolle stoffen in rioolwater met focus op pyrolyse van cellulose, PHA productie uit vetzuren en biodiesel productie uit lipiden
Biobased brug
De brug werd geopend op donderdag 27 oktober op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) 's werelds eerste brug die volledig bestaat uit biocomposiet.
GrasGoed
Onderzoek naar optimale waardeketens voor maaisel van wegbermen
+152
Meer projecten

Bij het gebruik van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close