Nederland produceert jaarlijks ca. 1,5 megaton uien, oftewel 1.500.000 kilogram, (Holland Onion Association, 2020) en is wereldmarktleider op het gebied van uienexport. Bij de verwerking van deze uien ontstaat een reststroom van ca. 30 kiloton, 30.000 kilogram, per jaar aan uit-gesorteerde uien, snijafval en schillen. Deze worden nu nog laagwaardig benut. Het project Milde extractie van etherische oliën en vetten uit uienreststromen van MNEXT en Biorefinery onderzoekt de mogelijkheden voor het verwaarden van deze reststromen in hoogwaardige toepassingen.

Publicatiedatum
19 maart 2024

Gezien de toenemende interesse in de verwaarding van reststromen in hoogwaardige toepassingen, bieden de waardevolle componenten in uienschillen, waaronder eiwitten en etherische oliën, innovatieve circulaire en biobased toepassingsmogelijkheden in de voedsel- en chemiesector. Dit besef neemt ook in de uienverwerkingssector toe.

Efficiëntere productiewijze

MNEXT en Biorefinery Solutions (BRS) willen een productiewijze ontwikkelen waarbij oliën en vetten worden afgescheiden en de eiwitten intact blijven. Op dit moment is het al mogelijk om smaakstof te produceren van etherische oliën en vetten uit de uienreststroom. Het nadeel van dit proces is dat de eiwitten hun structuur verliezen en niet bruikbaar zijn als hoogwaardige grondstof. Om een betere productiewijze te bewerkstelligen wil BRS onder milde chemische procesomstandigheden het materiaal ontsluiten. De aanwezige andere componenten worden dan in volgende stappen gewonnen. Het proces zal hierdoor energiezuiniger worden en zal leiden tot lagere (indirecte) CO2-emissies. Op deze manier levert het project Milde extractie van etherische oliën en vetten uit uienreststromen een bijdrage aan de materialen- en energietransitie.

Bij het gebruik van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close