Stel je voor: een kleurrijke wereld waar schoonheid hand in hand gaat met duurzaamheid. Naar verwachting bedraagt de markt van kleurstoffen in 2030 wereldwijd maar liefst €86,76 miljard. Maar laten we eerlijk zijn, de gebruikelijke synthetische kleurstoffen brengen niet alleen kleur, maar ook risico’s voor het milieu en onze gezondheid met zich mee. Hier komt het nieuwe project “TUrn FUnghi potentials into a COLorful future (TUFUCOL)” om de hoek kijken.

Publicatiedatum
15 maart 2024

Wat maakt dit project zo bijzonder? Schimmels! Ja, die kleine helden die we vaak over het hoofd zien, hebben het potentieel om door middel van fermentatie kleuren te produceren. In TUFUCOL ligt de focus op blauw en oranje voor non-food toepassingen.

Schimmelkleurstoffen

Schimmelkleurstoffen bieden een veelbelovende weg naar duurzaamheid. Gewonnen uit milieuvriendelijke schimmelsoorten, onderscheiden ze zich door hernieuwbaarheid, biologische afbreekbaarheid en het vermijden van giftige verontreinigingen. Hun potentieel op het gebied van kleurvastheid en veelzijdige toepassingen maakt ze tot een aantrekkelijk alternatief voor synthetische kleurstoffen.

Toegankelijke techniek

De afgelopen jaren hebben onderzoekers bij MNEXT met behulp van moderne technologieën de geheime recepten van schimmelkleurstoffen weten te ontcijferen. Helaas zijn deze technologieën nog niet zo makkelijk bereikbaar voor het mkb, die niet beschikken over de nodige expertise en faciliteiten. Om dit obstakel uit de weg te ruimen, gaan we aan de slag met twee onderzoeksinstellingen, een academische denktank, acht mkb-pioniers en twee brancheorganisaties, allemaal met één gezamenlijk doel: de industrialisatie van schimmelkleurstoffen in de hoogste versnelling zetten. Samen willen we de kloof tussen wetenschappelijke kennis en praktische toepassingen dichten, door onze kennis en faciliteiten als waardevolle ingrediënten te mixen.

TUFUCOL is een Sia RAAK-mkb project en loopt nog tot 31 augustus 2025. Wil je meer weten? Neem dan contact op met de projectleider Miaomiao Zhou, Associate Lector Smart Fermentation, m.zhou1@avans.nl.

Bij het gebruik van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close