MNEXT > Nieuws > Lectorenplatform Biobased Economy actief op DAS Conferentie 2025

21 mei 2025

Lectorenplatform Biobased Economy actief op DAS Conferentie 2025

Het Lectorenplatform Biobased Economy speelde een actieve rol tijdens de jaarlijkse DAS Conferentie in Utrecht. Met twee sessies, verzorgd door leden van het platform, werd getoond hoe praktijkgericht onderzoek de biobased transitie ondersteunt en versnelt.

 

De DAS conferentie is een dag waarop lectoren, docenten, onderzoekers en professionals uit het werkveld samenkomen om te reflecteren op de toekomst van toegepast onderzoek en onderwijs binnen de applied sciences. Met een veelzijdig programma vol interactieve sessies, workshops en pitches stond de conferentie dit jaar in het teken van maatschappelijke impact, technologische innovatie en de rol van het hbo in de duurzame transitie.

De twee sessies lieten zien hoe praktijkgericht onderzoek de biobased transitie ondersteunt en versnelt:

Levenscyclusanalyse – van keten tot impact

Door Alexander Compeer en Jappe de Best (MNEXT/Avans Hogeschool)
In deze sessie werd een spel gespeeld dat inzicht gaf in de principes en mogelijkheden van  levenscyclusanalyses (LCAs) en hoe deze kunnen worden ingezet om milieueffecten van producten en processen inzichtelijk te maken. LCA biedt handvatten om onderbouwde, duurzame keuzes te maken binnen zowel onderzoek als praktijk.

Na een korte introductie over milieu-impact en hoe dit gemeten kan worden door middel van LCA, ging men aan de slag met het spel. Het spel gaat over het maken van een product van hout, de exacte toepassing hiervan wordt pas tijdens het spel bekend. Deelnemers gingen aan de slag met het analyseren van verschillende milieu impactcategorieën over de hele productketen. Op een interactieve manier leerden zij de basisprincipes van LCA en de relevante aspecten die daarbij komen kijken. Dit leidde tot goede discussies, één van de beoogde doelen van het spel.. Het spel werd zeer positief ontvangen; meerdere deelnemers gaven aan het spel ook binnen hun eigen onderwijsinstelling te willen inzetten.

Fermentatietechnologie in de biobased economy

Door Richèle Wind, Laura Claret Fernandez (Hogeschool van Arnhem-Nijmegen), Janneke Krooneman (Hanze Hogeschool) & Jasper Meijer (MNEXT/Avans Hogeschool).
Deze sessie belichtte de rol van fermentatie in het ontwikkelen van biobased alternatieven voor fossiele grondstoffen. Aan de hand van concrete voorbeelden uit onderwijs en onderzoek werd de toepasbaarheid en meerwaarde van deze technologie duidelijk gemaakt. Vanuit de drie hogescholen werd onderzoek gepresenteerd naar fermentatie van katoenvezels naar kleur uit schimmel, de productie van PHA (bioplastic), fermentatie van schimmelkleuren voor allerlei applicaties als textiel, verpakkingen en meer.

Elke hogeschool liet ook zien hoe fermentatie in het onderwijs wordt toegepast, welke kansen daar nog liggen en waar men tegenaan loopt. Na de presentaties volgde een levendige discussie met het publiek over hoe we studenten enthousiast kunnen maken voor fermentatie, zodat zij voor deze studierichting kiezen.

Beide sessies trokken een breed publiek en vormden waardevolle bijdragen aan de conferentie, waar kennisdeling en samenwerking centraal stonden.

 

Over het Lectorenplatform Biobased Economy

Het Lectorenplatform Biobased Economy richt zich op de innovatie en adoptie van biobased materialen en energie, een integraal onderdeel van de circulaire economie.

Lees hier meer