Het kombuchaproject, dat uiteindelijk moet resulteren in een Zeeuwse brouwerij voor het gezonde drankje, is één van de voedselprojecten waarbij Tanja Moerdijk is betrokken. Het is deels gefinancierd door de provincie Zeeland in het kader van de regeling Zeeland in Stroomversnelling. Kombucha is een drankje dat ontstaat uit fermentatie van een symbiose van micro-organismen en past bij een gezonde levensstijl.
Tanja richt zich binnen het consortium voornamelijk op hoe je het basisrecept van kombucha kunt optimaliseren, zodat het een smaakvolle drank oplevert. Dat is al goed gelukt, kon je opmaken uit de reactie van koningin Máxima tijdens haar bezoek aan het foodlab. Tanja liet tijdens het bezoek zien waarmee ze allemaal bezig is.
Haar lectoraat Marine Biobased Chemie is in ontwikkeling. De laatste jaren heeft ze zich vooral beziggehouden met de toepassingen van zeewier, maar ze richt zich de komende jaren op de eiwittransitie en het gebruik van nieuwe hulpbronnen, de chemische eigenschappen van voedselcomponenten en innovatieve, circulaire verwerkingsmethoden. Dit wil ze doen in samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen.
Extracts by Nature
Voedsel krijgt een veel belangrijkere rol binnen het lectoraat. Het nieuwe project Extracts by Nature is daarvan een mooi voorbeeld. Het sluit enigszins aan bij het kombuchaproject en komt voort uit de wereldwijde behoefte aan gezonde dranken en de noodzaak van een circulaire, duurzame economie.
In Extracts by Nature draait het om de ontwikkeling van een destillatieproces waarbij geur-, smaak- en werkzame stoffen uit reststromen worden geëxtraheerd om daarmee op een natuurlijke en duurzame manier gezonde dranken en voedsel te verrijken. De projectpartners hebben zichzelf ten doel gesteld om een frisdrank te ontwikkelen die natuurlijk, alcohol- en suikervrij is. De aroma’s komen uit reststromen van de agrovoedingssector.
Tegelijkertijd willen de partijen een circulaire ketensamenwerking opzetten die schaalbaar is en te kopiëren naar andere regio’s. Als dit lukt, heeft het toegevoegde waarde voor alle partijen binnen de samenwerking, van de telers tot de horeca en de deelnemende kennisinstellingen.
Flavourful Beverages
Inmiddels heeft het project een vervolg gekregen in Flavourful Beverages, dat deels is gefinancierd via de KIEM GoChem-regeling van Regieorgaan SIA. Tanja’s collega Katleen Vallons gaat in dit project weer een stapje verder. Het doel is om de Zeeuwse kombucha op een duurzame manier te voorzien van lekkere, verfijnde smaken.
Hiervoor maken Katleen en Tanja gebruik van smaakextracten van Zeeuwse planten en reststromen. Deze extracten versterken de smaak van kombucha zonder het suikergehalte te verhogen.