In het project lag de focus op binnen-constructies en meubeltoepassingen verdeeld in plaatmateriaal en schuimachtige materialen. Alle resultaten zijn weergegeven in onderstaande whitepaper, waarna nog doorgeklikt kan worden naar specifieke factsheets en onderzoeksrapporten.
Whitepaper: Building on Mycelium
Mycelium biocomposiet
Zoals eerder genoemd, mycelium is het ‘ondergronds netwerk van paddenstoelen’. Het fungeert als een natuurlijke verbinder om biomassa aan elkaar te klitten tot een biocomposiet. Denk hierbij aan organische reststromen zoals teruggewonnen cellulose, raapzaadstengels of ander landbouwzijstromen dat als voedingsbodem (substraat) wordt gebruikt. In Building on Mycelium werden vijf soorten paddenstoelen en tien substraten gekozen om te onderzoeken. De focus lag op een combinatie van lokaal beschikbare agrarische reststromen met schimmelsoorten die oorspronkelijk in Noordwest-Europa voorkomen. Uit dit onderzoek kwam een top 3 voort voor zowel het plaatmateriaal als het schuimachtige materiaal.
Eigenschappen
De beste mycelium biocomposieten zijn vervolgens verder getest op mechanische en fysische eigenschappen. Per toepassingen zijn er verschillende eigenschappen om rekening mee te houden. Hoe buigzaam is het? Neemt het water op en wordt waterdamp gebufferd? Is de buitenzijde juist waterafstotend? Heeft het geluiddempende eigenschappen? Ook de ontwerpeigenschappen zijn getest. Kun je het bijvoorbeeld breken en weer verbinden zonder toevoeging van andere materialen?
Tot slot is er ook gekeken naar de economische haalbaarheid en het milieueffect.
Vervolg
Partners van Building on Mycelium waren het erover eens dat onderzoek naar de ontwikkeling van een schuimachtig mycelium biocomposiet als isolatiemateriaal veelbelovend is. Daarom is het onderzoek in Building on Mycelium voortgezet in het project Mythic, wat een afkorting is voor Mytherials for Thermal Insulation in Construction.
Whitepaper: Building on Mycelium