De 20e eeuw werd gekenmerkt door een achtvoudige intensivering van het gebruik van fossiele grondstoffen, in combinatie met een dramatische toename van de uitstoot van broeikasgassen en van het energieverbruik. Op deze manier wordt het risico op uitputting van de aarde realiteit en worden de effecten van een ongecontroleerde groei steeds duidelijker.
Vraag naar bouwmaterialen
Binnen de verschillende economische sectoren is de bouwsector de grootste wereldwijde verbruiker van materialen. Terwijl de metropolen van de wereld groter worden en meer wolkenkrabbers worden gebouwd om de groeiende stedelijke bevolking te huisvesten, wordt de bevoorradingsketen van de natuurlijke hulpbronnen zoals water en zand tot het uiterste gedreven. Die inspanning komt niet van de toenemende vraag naar goud, diamanten of koper, maar naar de primaire materialen die nodig zijn voor de bouw en dus voor economische ontwikkeling.
Biobased aggregaten en beton
Een manier om het materiaalverbruik te verminderen en de impact van de bouwsector op de gebouwde omgeving te verminderen, is het gebruik van alternatieve materialen bij de productie van beton te optimaliseren. Vanwege de populariteit van het materiaal en de hoeveelheden die worden gebruikt, kunnen zelfs kleine besparingspercentages grote voordelen bepalen.
Er worden twee hoofdrichtingen onderzocht:
1) gedeeltelijke vervanging van aggregaten door biobased materialen, mogelijk bijproduct van de landbouw- en aquacultuursector;
2) combinatie van betonmengsels met biobased materialen om nieuwe technologieën voor de bouwkundige sector te creëren.
In samenwerking met de onderzoeksgroep Biobased Bouwen, het werkveld, studenten van de opleiding Civiele Techniek en Scalda gaat Giuliana Scuderi op zoek naar antwoorden.
Dit onderzoek wordt medegefinancierd door het Regieorgaan SIA van de Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
20190901 t/m 20210831