Innovatieve panelen voor natte ruimtes
De wet cell zal bestaan uit panelen die specifiek zijn ontworpen voor vochtige omgevingen zoals badkamers en keukens. Op dit moment zijn er weinig biobased oplossingen beschikbaar voor deze toepassingen. Door samen te werken met leveranciers en gebruikers uit de markt, beoogt dit project een innovatieve en duurzame oplossing te bieden. Dit draagt bij aan de circulaire economie en vermindert de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare grondstoffen.
Lichter, sterker en beter isolerend
De natuurlijke vezels die aan het geopolymeer worden toegevoegd, vervangen een deel van het zand en grind, waardoor het eindproduct lichter wordt dan traditioneel beton. Bovendien dragen de vezels bij aan een verbeterde thermische en akoestische isolatie, wat resulteert in energiebesparing op lange termijn. De vezels worden voorbehandeld met dezelfde alkalische stoffen die worden gebruikt bij de productie van alkaligeactiveerde materialen, waardoor een sterke binding ontstaat en de duurzaamheid van de panelen wordt verhoogd.
Synergie tussen alginaten en vezelverwerking
Alginaten, afkomstig uit zeewier, kunnen als bindmiddel worden ingezet. Het gebruik van alkali speelt een rol in zowel de extractie van alginaten als de voorbehandeling van de vezels. Een belangrijk doel van het project is het ontwikkelen van een efficiënte productiemethode waarbij de productie van het geopolymeer en de voorbehandeling van de vezels tegelijkertijd plaatsvinden. Dit proces maakt het mogelijk om op grotere schaal duurzame bouwmaterialen te produceren met een verminderde CO₂-uitstoot.
Van prototype naar praktijk
Na het vaststellen van de optimale samenstelling van het geopolymeer zullen panelen worden geproduceerd. Momenteel worden verschillende mengsels getest in samenwerking met studenten. Uiteindelijk zal een volledige wet cell worden gebouwd met deze biobased geopolymeerpanelen. Door de nauwe samenwerking met industriepartners wordt deze technologie niet alleen getest, maar ook klaargemaakt voor praktische toepassing. Deze innovatie draagt niet alleen bij aan een duurzamere bouwsector, maar biedt ook voordelen voor de regio door kennisontwikkeling en samenwerking met het bedrijfsleven.
Dit project wordt gefinancierd als een RAAK-mkb-subsidieproject en stimuleert samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven om innovatieve, biobased bouwmaterialen te ontwikkelen.
januari 2024 t/m december 2025