
Het Lectorenplatform Biobased Economy is in 2018 opgericht, tegelijk met andere lectorenplatforms en met steun van regieorgaan SIA, de financier van HBO onderzoek. Lectorenplatforms hebben de missie om mee te praten over agenda’s en innovatiebeleid van de ministeries en topsectoren, de Nationale Wetenschapsagenda, Green Deals en regio’s. Ook op andere manieren moeten de platforms het HBO praktijkonderzoek bekendheid geven.
Het Lectorenplatform BBE heeft in 2019 geleid tot GoChem, een nieuwe samenwerking met SIA, EZK en NWO gericht op onder meer projectfinanciering voor chemisch MKB. Het Platform heeft zich georganiseerd in vier hoofdlijnen: Plantinhoudstoffen en ingrediënten, Biobased materialen, Energie en nutriënten, en Maatschappij. Binnen deze thema’s is een onderzoeksagenda uitgewerkt op basis van ervaringen en inbreng van bedrijven. Doordat het Platform de biobased expertise nationaal bundelt versterken de onderzoeksdomeinen van de lectoren elkaar onderling, en komen bedrijven automatisch daar waar de kennis zit, ook al is dat aan de andere kant van het land.
Het Platform wil in 2020 en 2021 nieuwe gezamenlijke onderzoeksprojecten ontwikkelen op de centrale thema’s. Verder worden halfjaarlijkse seminars georganiseerd voor bedrijven en onderzoekers. De internationale samenwerking wordt verder verstevigd. Tenslotte heeft het Platform de ambitie om minimaal één SPRONG programma te realiseren: een achtjarig programma voor valorisatie van biobased kennis.