
Dit project moet meer inzicht verschaffen in het produceren van mycelium gebaseerde materialen en inzicht geven in de invloed van de groeicondities, substraatsoort en materiaalverwerking op de eigenschappen van het mycelium composiet.
De focus ligt op het verbeteren van de mycelium composieten, het testen van de eigenschappen van het materiaal (sterkte, isolerend vermogen, vocht weerstand) en het beter beheersbaar maken van het ‘productieproces’. Verschillende prototypen zullen worden gecreëerd die aansluiten bij de onderzochte materiaal eigenschappen en een beeld geven van mogelijke toepassingen.
Wat zijn de eigenschappen van mycelium?
Mycelium is een verweven netwerk van dunne draden, hyfen of schimmeldraden genoemd, waar paddenstoelen en schimmels uit worden opgebouwd. Deze microscopische draden zorgen voor de opname van voedingsstoffen uit de omgeving en kunnen samensmelten tot een vast materiaal. Een mycelium gebaseerd materiaal is een composiet bestaande uit een natuurlijke versterker of vuller (substraat), zoals hennepvezels in combinatie met mycelium van een schimmel. Het mycelium gedraagt zich als een driedimensionale matrix die zich bindt aan een natuurlijk substraat tot een lichtgewicht materiaal, vergelijkbaar met geëxpandeerd polystyreen. Mycelium gebaseerde materialen zijn volledig biobased en biologisch afbreekbaar aan het einde van de levensduur zonder dat het milieu belast wordt.
Momenteel is het mogelijk om mycelium composieten te vervaardigen met behulp van verschillende substraten en paddenstoelen. Er is echter meer grip nodig op de groeicondities en er is onderzoek nodig naar de materiaal eigenschappen. Tegelijkertijd is het interessant om naar innovatieve (bouw)toepassingen te zoeken, omdat het materiaal daarvoor geschikt lijkt. Het is licht, kan sterk zijn en bevat ingesloten lucht. Dat duidt op mogelijke goede constructieve, isolerende of geluiddempende eigenschappen.
Mogelijke toepassingen in kaart brengen
Dit project moet meer inzicht verschaffen in het produceren van mycelium gebaseerde materialen en inzicht geven in de invloed van de groeicondities, substraatsoort en materiaalverwerking op de eigenschappen van het mycelium composiet. De focus ligt op het verbeteren van de mycelium composieten, het testen van de eigenschappen van het materiaal (sterkte, isolerend vermogen, vocht weerstand) en het beter beheersbaar maken van het ‘productieproces’. Verschillende prototypen zullen worden gecreërd die aansluiten bij de onderzochte materiaal eigenschappen en een beeld geven van mogelijke toepassingen.

Nationale Biobased Conferentie

Project BIO-CAPPP gestart

Joint Research Centre Breda

10e Biorizon Bio-Aromaten Jaarevenement

Startcongres Energie(k) Onderwijs

Snel Hernieuwbare Materialen: de volgende stap in duurzaam bouwen

Mycelium on Board

Water-resistant mycelium composites

Demowand Biobased Gevelbekleding

Sustainable Particle Board

FACET

Versnelling van natuurinclusieve gebiedsontwikkeling

Biobased Insulation – Lifespan Determination (BILD)

Mythic

Biobased Bezinningsruimte

Programma “Living Ecosystem”

Lerend Netwerk Biobouwers

Bio Iso (RAAK MKB)

Ontwerpen met snel hernieuwbare materialen

Biologische afbreekbaarheid biohars

Viberscrete – biobased beton

Portiersloge Delfland

Smart Circular Bridge

Mycelium boards

Colouring Mycelium

Back to the Materials of the Future

Structural Health in Biobased Constructions

Biobonding: Verbeterde biocomposieten

Materiaalonderzoek voor 3D printen

Opcirkelen in de bouw

Circular Bio-based Construction Industry (CBCI)

Building on Mycelium

Sensorwise Biobased

Mycelium

BioKLEUR
