Gedurende één jaar zullen van twee woningen de gehele doorsnede van de buitengevels middels luchtvochtigheid en temperatuursensoren worden gemeten. In deze twee woningen gaan twee gelijkwaardige families gedurende één jaar wonen en leven. De ene woning wordt ‘traditioneel’ uitgevoerd met hedendaagse materialen en afwerking en de andere woning wordt uitgevoerd met biobased isolatiematerialen en afwerking.

Projectleider
Onderzoeksgebied
Datum
oktober 2018 t/m september 2019
SDG's

De verzamelde meetresultaten zullen aanwijzen welke voor- en/of nadelen de toepassing van bepaalde materialen en systemen hebben veroorzaakt. Dit oriënterend onderzoek zal ook bijdragen aan betere meetmethodes voor het binnenklimaat.

Waarom biobased bouwmaterialen?

Al geruime tijd wordt er in Nederland gepleit voor het beter isoleren van woningen en gebouwen. Isolatie is een van de eerste belangrijke stappen in energiebesparing. Betere isolatie van huizen heeft als keerzijde dat de binnenlucht niet meer automatisch wordt ververst. Het creëren en onderhouden van een gezond binnenklimaat is een belangrijk vraagstuk omdat we gemiddeld zo’n 70% van onze tijd binnenshuis verblijven.
Het gebruik van verantwoorde, biobased bouwproducten voor gezond wonen en werken wordt tegenwoordig bij zowel architecten als aannemers steeds vaker bewust gekozen. Echter, er is weinig informatie beschikbaar van de factoren die de binnenlucht beïnvloeden. Veelal worden meetresultaten vanuit een werkelijke woonsituatie gebruikt.

Samenwerking Hoedemakers, Isovlas en CoE BBE

Voor projectpartners Hoedemakers en Isovlas kan deze informatie belangrijk zijn om de ontwikkeling van hun nieuwe concepten te ondersteunen. Daarnaast ook om verschillen tussen gebruikte materialen te kunnen aantonen alsmede het achterhalen in welke mate de biobased materialen bijdragen aan een goed binnenklimaat.
In dit project wil Avans Hogeschool, Hogeschool Zeeland en lectoraat Biobased Bouwen, samen met bouwbedrijf Hoedemakers en Isovlas een oriënterend onderzoek gaan doen naar hoe je de meetresultaten en de informatie het beste kan verzamelen, zijn er meetbare verschillen om aan te tonen en wat zijn de beste meetmethodes?

Partners

22 april 2024
Nieuw lectoraat ‘Hernieuwbare Energiedragers’
Nog nooit eerder werd er zoveel hernieuwbare energie opgewekt als in 2023. En nog nooit eerder was de taak om deze versnelling voort te zetten zo belangrijk - we bevinden ons midden in de energietransitie. Om tegen 2050 een CO2-neutrale energievoorziening te bereiken en de atmosferische CO2-concentraties op een niveau van 350 ppm te stabiliseren, zal wereldwijd 30 TW aan hernieuwbare energie nodig zijn. Dit komt grofweg overeen met de output van 30.000 gemiddelde energiecentrales, elk met een capaciteit van 1 GW. Met het nieuwe MNEXT-lectoraat Hernieuwbare Energiedragers zal lector Saleh Mohammadi in de komende jaren onderzoek doen naar hernieuwbare energiedragers, waarmee al deze duurzaam opgewekte energie wordt opgeslagen, getransporteerd en geleverd aan de eindgebruikers.
19 april 2024
Green EGCh: handvatten voor de groene chemie transitie
MNEXT, Avans, Curio en de projectpartners slaan de handen ineen voor een nieuw onderzoeksproject dat begin 2024 is gestart: ‘Green EGCh – Groene Energie Grondstoffen & Chemie’. Dit project richt zich op het realiseren van handvatten voor de groene chemie transitie. Er wordt een campus gerealiseerd met high tech apparatuur, specifiek afgestemd op groene chemie, waar iedereen kan onderzoeken, werken, leren en ervaren. Een Learning Community waar stakeholders uit de regio West-Brabant kennis over de transitie naar groene chemie komen brengen en halen wordt opgezet. Er wordt een strategische onderzoeksagenda opgesteld die is afgestemd tussen mbo, hbo én de omgeving. En er wordt gewerkt aan een flexibel opleidingsaanbod voor scholieren, studenten, maar ook voor werkenden en zij-instromers.
15 april 2024
Martijn Zieverink beëdigd als lector Biobased Transities
Biobased Transitions... an Uphill Battle?! Dat was het thema van de lectorale rede van Martijn Zieverink op 5 april in Breda. In zijn inaugurele speech gaf hij uitleg over de bijdrage die zijn lectoraat ‘Biobased Transities’ gaat leveren aan het bestrijden van de oorzaken van klimaatverandering. Tijdens deze middag kreeg Martijn zijn gepersonaliseerde lectorale keten uitgerekt door Jacomine Ravensbergen, lid en waarnemend voorzitter van het College van Bestuur van Avans Hogeschool.
16 mei 2024
Webinar Protein transition
On Thursday, May 16, the Lectorenplatform Biobased Economy organises the webinar 'Protein transitions".  The protein transition is the shift from animal proteins towards using alternative protein sources such as micro-organisms and cell cultures. The transition is needed for a more sustainable food system. In a series of theme sessions, we highlight a current research theme of the lecturers' platform to exchange knowledge and experience. Join this webinar where various speakers will share their insights on protein transitions. Topics that will be covered are the National Growth Fund Cellular Agriculture Netherlands (CAN), precision fermentation at University of Applied Sciences, and insights from Those Vegan Cowboys
23 mei 2024
Lunch & Learn: MYTHIC: MYcelium bio-composites for THermal Insulation in Construction
As much as 40% of all chemicals are aromatic in nature; this amounts to 122 million tons annually, worth €120 billion with an annual growth rate of 5%. So far, these aromatics are made from fossil raw materials and this has a negative impact on our environment. Manufacturers of products such as plastics, paints, adhesives, insulation foam and textiles use aromatics to impart their products with high-quality properties, such as scratch resistance, UV resistance, adhesive strength or gloss.
Mnext evenement
13 juni 2024
MNEXT Future Rethinkers Congres 2024
Op donderdag 13 juni van 11:30u tot 17:30u brengen wij onze kennis samen op het Future Rethinkers Congres in Etten-Leur. Kom luisteren naar de inspirerende keynote van Marnix Kluiters, eigenaar van Ecosofie en schrijver van het boek Duurzame Ambitie. De wereld verander je niet in 1 dag. Marnix vertelt aan de hand van pakkende voorbeelden hoe belangrijk de rol van veerkracht is in transities.
Mnext evenement
Snel Hernieuwbare Materialen: de volgende stap in duurzaam bouwen
In dit project onderzoeken we hoe de door de praktijk benodigde informatie van SHM op een betrouwbare en gebruiksvriendelijke manier kunnen aanbieden zodat deze materialen meer toegepast.
Mycelium on Board
In the project Mycelium on Board, mycelium composites are developed as a formaldehyde-free, fully natural and biodegradable material with high potential to substitute these hazardous materials.
Water-resistant mycelium composites
Binnen het project Water-resistant Mycelium Composites gaan we kijken of we deacetylering-techniek ook kunnen toepassen op mycelium composieten, en testen of deze het gewenste effect hebben.
Demowand Biobased Gevelbekleding
Het lectoraat laat met deze demowand zien wat de mogelijkheden zijn van duurzame gevelbekleding.
Sustainable Particle Board
Van de houtige vezels van de kokospalm kunnen producten gemaakt worden, maar de vezels eindigen nog vaak als afval. In dit project proberen we spaanplaat te maken van deze vezels.
FACET
Het Interreg 2 Zeeën project FACET wil ondernemers in de toeristische sector stimuleren circulaire oplossingen toe te passen binnen hun bedrijf, zodat er nieuwe duurzame verdienmodellen ontstaan.
Biobased Insulation – Lifespan Determination (BILD)
De levensduur van een nieuw biobased isolatiemateriaal is een belangrijke eigenschap. Desalniettemin is er geen gedefinieerde en gestandaardiseerde methode om de verwachte levensduur van een biobased isolatiemateriaal te bepalen.
Mythic
In Mythic ontwikkelen we het best beschikbare mycelium biocomposiet te ontwikkelen dat kan worden gebruikt als circulair, biologisch afbreekbaar isolatiemateriaal voor de bouwsector.
Biobased Bezinningsruimte
Binnen de Avans AB&I minor ‘CO2-negatief ontwerpen’ hebben de 39 deelnemende studenten van meerdere opleidingen in september 2021 een biobased bezinningsruimte gebouwd op het terrein van Avans in Den Bosch.
Programma “Living Ecosystem”
Hoever zijn we in de transitie naar biobased materialen? In het 8-jarige programma “Living Ecosystem” bundelen Avans Hogeschool, Hogeschool Rotterdam en HZ University of Applied Sciences hun krachten op het gebied van biobased ingrediënten, circulair bouwen en biobased plastics.
Lerend Netwerk Biobouwers
Lerend Netwerk Biobouwers zet zich in voor de ontwikkeling van een innovatieve, praktijkgerichte onderwijsmethode voor de bouwsector.
Bio Iso
Bio Iso (RAAK MKB)
De huidige focus op energiesparing leidt echter steeds vaker tot een onprettig binnenklimaat en zelfs tot ongezonde gebouwen.
snel hernieuwbare materialen
Ontwerpen met snel hernieuwbare materialen
SHM (snel hernieuwbare materialen) komen voort uit de natuur. Tijdens hun groei halen zij CO₂ uit de lucht.  
Biologische afbreekbaarheid biohars
Biologische afbreekbaarheid biohars
Dit project onderzoekt hoe je met, vanuit een grote computerdatabase speciaal geselecteerde, schimmels een aantal thermohardende bioharsen kunt afbreken.
Viberscrete
Viberscrete – biobased beton
Hoewel biobased beton goede thermische en akoestische isolatie eigenschappen heeft en een positieve milieu impact, kleven er ook een aantal nadelen aan ‘biobeton’. In dit project gaan Vibers en Avans op zoek naar de meest optimale samenstelling van biobeton op basis van olifantsgras.
Portiersloge Delfland
Studenten van de Avans minor CO2-negatief ontwerpen hebben voor het Hoogheemraad Delfland een biobased/circulaire portiersloge ontworpen.
Smart Circular Bridge
Een brug die zelf aangeeft wanneer er onderhoud of vervanging nodig is: “Structural Health Monitoring”.
Mycelium boards
Dit project heeft als doel de buig- en treksterkte van myceliumplaten te vergroten.
Colouring Mycelium
Dit project legt de basis om de visuele uitstraling van myceliumcomposieten te verbeteren, door gebruik te maken van natuurlijke pigmenten, natuurlijke coatings en onderzoek naar schimmelpigmenten.
Back to the Materials of the Future
Dit onderzoek is gericht op verdieping van de kennis over de mechanische eigenschappen van biobased materialen voor de toepassing in combinatie met betonmengsels.
Structural Health in Biobased Constructions
Duurzame biobased bouwmaterialen hebben een enorme potentie, zowel vanuit milieuperspectief als economisch perspectief voor de bedrijven.
Zap naar biobased bouwen
Biobonding: Verbeterde biocomposieten
Het gebruik van plataardige vezels in polymeer composities is extra interessant voor constructie omdat natuurlijke vezels goede mechanische eigenschappen hebben terwijl ze weinig gewicht hebben.
Materiaalonderzoek voor 3D printen
Ontwikkeling en toepassing van recycled en biobased vezelversterkte thermoplasten in combinatie met FDM 3D-printing.
Opcirkelen in de bouw
Om de circulaire economie op te kunnen schalen is het voor zowel bouwondernemingen maar ook voor overheden nodig om het aanbod van secundaire materialen en componenten af te kunnen stemmen met de mogelijke behoefte aan deze materialen.
Circular Bio-based Construction Industry (CBCI)
Het Europees gesubsidieerde project CBCI onderzoekt hoe we grondstoffen in de bouw efficiënter kunnen gebruiken, om daarmee de CO2-uitstoot te verminderen, gedurende de hele levenscyclus van een gebouw.
building-on-mycelium-banner
Building on Mycelium
In het project "Building On Mycelium" onderzoeken Hogeschool Avans en partners hoe lokaal beschikbare organische afvalstromen kunnen worden gebruikt om mycelium biocomposieten te produceren met eigenschappen die ze geschikt maken voor de bouwsector.
Sensorwise Biobased
Gedurende één jaar zullen van twee woningen de gehele doorsnede van de buitengevels middels luchtvochtigheid en temperatuursensoren worden gemeten.
Mycelium
Dit project moet meer inzicht verschaffen in het produceren van mycelium gebaseerde materialen en inzicht geven in de invloed van de groeicondities, substraatsoort en materiaalverwerking op de eigenschappen van het mycelium composiet.
BioKLEUR
Binnen het project BioKLEUR zoeken we naar milieuvriendelijkere alternatieven voor kleurstoffen. 
Biobased brug
De brug werd geopend op donderdag 27 oktober op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) 's werelds eerste brug die volledig bestaat uit biocomposiet.
+184
Meer projecten

Bij het gebruik van deze website gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close