
Gedurende één jaar zullen van twee woningen de gehele doorsnede van de buitengevels middels luchtvochtigheid en temperatuursensoren worden gemeten. In deze twee woningen gaan twee gelijkwaardige families gedurende één jaar wonen en leven. De ene woning wordt ‘traditioneel’ uitgevoerd met hedendaagse materialen en afwerking en de andere woning wordt uitgevoerd met biobased isolatiematerialen en afwerking.
De verzamelde meetresultaten zullen aanwijzen welke voor- en/of nadelen de toepassing van bepaalde materialen en systemen hebben veroorzaakt. Dit oriënterend onderzoek zal ook bijdragen aan betere meetmethodes voor het binnenklimaat.
Waarom biobased bouwmaterialen?
Al geruime tijd wordt er in Nederland gepleit voor het beter isoleren van woningen en gebouwen. Isolatie is een van de eerste belangrijke stappen in energiebesparing. Betere isolatie van huizen heeft als keerzijde dat de binnenlucht niet meer automatisch wordt ververst. Het creëren en onderhouden van een gezond binnenklimaat is een belangrijk vraagstuk omdat we gemiddeld zo’n 70% van onze tijd binnenshuis verblijven.
Het gebruik van verantwoorde, biobased bouwproducten voor gezond wonen en werken wordt tegenwoordig bij zowel architecten als aannemers steeds vaker bewust gekozen. Echter, er is weinig informatie beschikbaar van de factoren die de binnenlucht beïnvloeden. Veelal worden meetresultaten vanuit een werkelijke woonsituatie gebruikt.
Samenwerking Hoedemakers, Isovlas en CoE BBE
Voor projectpartners Hoedemakers en Isovlas kan deze informatie belangrijk zijn om de ontwikkeling van hun nieuwe concepten te ondersteunen. Daarnaast ook om verschillen tussen gebruikte materialen te kunnen aantonen alsmede het achterhalen in welke mate de biobased materialen bijdragen aan een goed binnenklimaat.
In dit project wil Avans Hogeschool, Hogeschool Zeeland en lectoraat Biobased Bouwen, samen met bouwbedrijf Hoedemakers en Isovlas een oriënterend onderzoek gaan doen naar hoe je de meetresultaten en de informatie het beste kan verzamelen, zijn er meetbare verschillen om aan te tonen en wat zijn de beste meetmethodes?

Nationale Biobased Conferentie

Project BIO-CAPPP gestart

Joint Research Centre Breda

10e Biorizon Bio-Aromaten Jaarevenement

Startcongres Energie(k) Onderwijs

Snel Hernieuwbare Materialen: de volgende stap in duurzaam bouwen

Mycelium on Board

Water-resistant mycelium composites

Demowand Biobased Gevelbekleding

Sustainable Particle Board

FACET

Versnelling van natuurinclusieve gebiedsontwikkeling

Biobased Insulation – Lifespan Determination (BILD)

Mythic

Biobased Bezinningsruimte

Programma “Living Ecosystem”

Lerend Netwerk Biobouwers

Bio Iso (RAAK MKB)

Ontwerpen met snel hernieuwbare materialen

Biologische afbreekbaarheid biohars

Viberscrete – biobased beton

Portiersloge Delfland

Smart Circular Bridge

Mycelium boards

Colouring Mycelium

Back to the Materials of the Future

Structural Health in Biobased Constructions

Biobonding: Verbeterde biocomposieten

Materiaalonderzoek voor 3D printen

Opcirkelen in de bouw

Circular Bio-based Construction Industry (CBCI)

Building on Mycelium

Sensorwise Biobased

Mycelium

BioKLEUR
